Plantefarging for nybegynnere: Dette kan du farge garn med

Et sikkert høsttegn her i huset, er at det begynner å lukte rare ting fra kjøkkenet. Enten det er avokadorester som samles opp i stor stil, et kjempekar med spinat, krapp, kochenille eller blomster fra veigrøftene som plukkes opp når sommeren er på hell.

Her har vi samlet en liste over naturmaterialer som kan brukes til å farge garn. Lista oppdateres etterhvert som vi prøver nye ting, og bare så det er sagt – ikke alt er like vellykket …

Avokado

Det blir mange rester hver gang man lager guacamole, og både skallet og steinen kan brukes til noe gøy! De lager nemlig en veldig fin, sart rosa tone når de kokes opp.

Men det skal ganske store mengder til, og dersom du ønsker deg en sterkere rosatone, bør du prøve ut kochenille.

Bjørk

Bjørkeblader er helt nydelige til å lage alle mulige toner av gult. Ved å justere mengden blader i forhold til mengden garn, kan du få alt fra lysegul til sterke, naturgule farger. Ved å tilsette jern (eller koke i jerngryte), kan du også få fargen til å gå over i grønt.

Det sies at du får den aller fineste effekten ved å plukke bladene når de har sprunget ut om våren og koke dem mens de er ferske. Vi pleier å ta dem tidlig om høsten, mens bladene fortsatt er grønne, og det gir også fin effekt.

Blåtre

Blått er en vanskelig farge å oppdrive når man driver med naturfarging. Den klassiske krypfargingen med vaid krever en god del (blant annet sterk manneurin, hvis vi skal tro eldre oppskrifter), og derfor er det ganske forlokkende å bruke bark av blåtre isteden. Det gir en flott, fargesterk blåfarge.

Fargen skal ikke være så lysekte, så den vil falme etter hvert.

En utfordring når man farger med blåtre, er at det blir veldig mye farge. Man må skylle og skylle garnet, og både hender og omgivelser blir gjerne knall blått mens man holder på …

Ønsker du å farge blått, bør du også sjekke ut sorte bønner litt lenger ned – det er en morsom og litt mer nybegynnervennlig farge.

Gul løk

Dersom du samler opp enorme mengder skrell, kan du farge med skallet fra gul løk. Fargen blir lys gul, mot beige. Dette er ikke en av våre favoritter, for fargen blir svak, og det er lettere å oppnå gode resultater med kanadisk gullris, røsslyng eller bjørk. Er du ute etter fargen gul, er det mange andre fargematerialer å velge mellom!

Kanadisk gullris

Den ser kanskje flott ut, men den regnes som en risiko mot norsk natur, og er derfor ikke ønsket. Kanadagullris blir halvannen meter høy og sprer seg enormt. Det er derfor bare å plukke så mye du kan, så gjør du nærmiljøet en tjeneste samtidig.

Planten er veldig fin i fargesammenheng – det går fort å plukke nok, siden plantene er omfangsrike og sjelden står alene. Og de gir en flott, gul farge.

Kaffe

Du vet det seige, gamle kaffepulveret du har glemt bakerst i skapet, som ikke akkurat lukter aromatisk lenger. Den kan faktisk bruke til å lage en nydelig, brun fargesuppe!

Vi brukte alun som beis, og garnet ble varmbrunt og fint. Vi vet foreløpig ikke hvor fargesterkt det er, men vi har et tre år gammelt pannebånd farget med kaffe i sirkulasjon, og det er fortsatt like brunt.

Kochenille

Plante og plante – kochenille er egentlig en tørket lus som brukes til farging i både kosmetikk og matlaging. Men fargestoffet er helt naturlig, og du får en utrolig sterk, rosa tone av den.

De tørkede lusene ser ut som på bildet under, og du knuser dem til pulver før bruk.

Fargebadet kan ogs brukes mange ganger for ulike nyanser på garnet!

Nedenfor ser du fire nyanser med kochenille: Ytterst til venstre er andre fargebad, andre fra venstre er første fargebad. Tredje fra venstre er brukt i kombinasjon med blåtre, mens ytterst til høyre er det puttet litt jern oppi.

Krapp

Rota fra krapp-planten gir en flott, rød farge. Vi kjøpte krapp hos Raffina, men fra norsk natur kan du også bruke rot fra hvitmaure eller tepperot.

Holder du temperaturen 60-70 grader, blir fargen livlig rød. Varmer du opp rota på oppunder 100 grader, blir fargen mørkere og mer brunrød.

Reinfann

Reinfann er å finne langs fortauskantene både her og der, og den plukkes mens den står i full blomst.

Av reinfann fikk vi en fin, lys gul farge.

Rødbeter

Farging med rødbeter er ikke anerkjent innen plantefargefaget, fordi fargen verken blir spesielt klar eller varig. Men som mange andre hobbyfargere, synes vi synes det er morsomt å eksperimentere med matrester fra kjøleskapet.

Og rødbetene er en fin kilde til oransjrosa farge!

Røsslyng

Lyng er en veldig god kilde til gulfarger, og det har vi benyttet oss av flere ganger. Blander du inn litt jern (eller koker i jerngryte), får du en nydelig gråfarge.

Her ser du noen av de mange nyansene vi har fått ved å farge med lyng:

Sorte bønner

Sorte bønner gir fra seg en veldig sterk blåfarge når de ligger i bløt. Visste du at denne kan brukes til å farge garn?

Vi legger bønnene i bløt i ett døgn, før vi heller blandingen over en sil. Deretter beiser vi garnet med alun og tar det syde i blandingen i en time eller to på middels varme. Det skal være like under koketemperatur.

Resultatet er en nydelig, dus blåfarge! Ønsker du en sterkere eller mørkere blåfarge, anbefaler vi å teste blåtre.

Mange bruker også sorte bønner til kaldfarging av garnet. Da putter de fargesuppa og garnet ned i et glass, og tar det deretter trekke inn i et døgn eller to. Vi synes denne metoden kan gi noe mer ujevn farge.

Spinat

Spinat i en jerngryte gir en veldig pen grønnfarge! Vi kokte opp spinatbladene og lot blandingen avkjøle seg noe. Deretter puttet vi oppi vått garn beiset med alun og lot det syde i fargesuppa en time eller to.

Ting du IKKE kan bruke til å farge garn

Rødkål

Rødkål lager en nydelig fargesuppe, men dessverre var det ikke mulig å få fargen til å feste seg til garnet. Vi har forsøkt flere beisemetoder, men resultatet er fortsatt like fargeløst.

Spirulina

Få ting er så fargesterkt som tilsetningsstoffet spirulina, et algepulver noen bruker i maten for å få næringsstoffene fra den.

Og vi synes fortsatt dette var verdt et forsøk – se så sterk farge vi fikk på fargesuppa! Men – til tross for at all mat du lager med spirulina blir grønn, så ville ikke fargen feste seg i garnet.

Det var også umulig å filtrere ut algen fra vannet igjen, så det ble en tykk, klissete fargesuppe som klumpet seg på garnet – uten å etterlate noe farge.

Hva er din erfaring med plantefarging? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Les mer om plantefarging:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *