Snuteguide

Sy øyne og snute på ditt kosedyr!

I Babydilla finner du oppskrift på fem ulike kosedyr.
Hvordan du syr snute, munn og øyne på kosedyret ditt, har mye å si for uttrykket. Det er lett å se at det å plassere øynene på ulike steder gir forskjellig utseende, men visste du hvor mye det har å si?

Når vi lager kosedyr synes vi det er morsomt å lage de litt ulike, siden det gir personlighet. Ved å variere ulike sting, størrelser og avstander, kan du lage mange ulike uttrykk.

Her går vi gjennom de ulike stingene, og hvordan du kan kombinere disse for å lage snuter, øyne, klør og detaljer. Vi tar også en titt på hvordan du kan plassere øynene.

 

De ulike stingene

Det er noen sting vi tar utgangspunkt i når vi syr detaljer på kosedyrene. Men ikke vær redd for å prøve deg frem med egne varianter, her er alt lov! Bruk to tråder av broderigarnet og en broderinål. På de heklede kosedyrene har vi brukt restegarn istedenfor broderigarn. Da er det lettest å bruke en stoppenål til å brodere med.

 

Attersting – sammenhengende linjer

Når vi skal sy detaljer som klør, linjer og munn på kosedyrene, bruker vi attersting. Disse gir en dekorativ og jevn linje.

Fest tråden. Stikk nålen opp på forsiden av stoffet. Stikk den ned igjen etter ca. 3–5 mm. Du har nå ett rett sting. Før nålen 3–5 mm langs baksiden av stoffet før du stikker den opp igjen.

Før nålen tilbake og ned igjen ved slutten av forrige sting. Før nålen 6–10 mm langs baksiden av stoffet før du stikker den opp igjen.

Fortsett å gjenta disse stegene til du har den sømmen du ønsker.
Fest tråden.

Disse klørne er sydd med attersting. Bjørnen finner du i Babydilla.

Plattsøm – rette sting

Plattsøm er rett og slett mange rette, like lange sting ved siden av hverandre.

Ved å variere hvordan du lager disse kan du også lage mange ulike snuter, øyne og detaljer.

Fest tråden. Stikk nåla gjennom stoffet og ned igjen så du lager et sting i den lengden du ønsker.  Stikk nåla opp igjen ved siden av det forrige stinget og lag et nytt, tilsvarende sting. Fortsett slik til du har den sømmen du ønsker. Fest tråden.

Både og øyne og nebb er sydd med plattsøm. Anda finner du i Babydilla.

 

Forsting

For å lage linjer med små sting i jevn avstand til hverandre, bruker vi forsting. Vil pleier å sy denne sømmen slik at den har like lange sting som det er har avstand mellom stingene. 


Fest tråden. Før nålen opp gjennom stoffet. Stikk den ned igjen 2–3 mm lengre frem. Før nålen 2–3 mm på baksiden og stikk den opp igjen. Fortsett slik og sy rette, jevne sting. Fest tråden.

Munnen er forsting, mens snute og øyne er plattsøm. Sauene er å finne i Babydilla.

De ulike snutene

Firkantet snute

For å lage en firkantet snute bruker du plattsøm, og syr mange rette sting ved siden av hverandre.

 

Reven (Babydilla) har en versjon av firkantet snute, der alle stingene er sydd rundt snuten.

Spiss snute

Spiss snute lager du slik som den firkantede, men på enden av snuten lar du stingene gradvis skrå mer og mer utover. Tegn gjerne opp med tekstiltusj på forhånd, så er det lettere å brodere. 

Oval snute

Denne snuten lager du ved å brodere lange, rette sting på langs. For å få en oval form broderer du en kant rundt med attersting i samme farge. Broder gjerne ett eller to lange sting i en lys farge midt på snuten, for å gi snuten et “gjenskinn”. 

Detaljer med attersting, snuten er en oval versjon av plattsøm. Bjørnen finner du i Babydilla.

Hvordan lage øyne – og plassere dem


Stjernesting

For å lage øyne broderer du rette sting i stjerneformasjon. Begynn med ett sting på tvers, så ett på langs, og så fyller du på rundt og rundt til du får det slik du vil ha det. 

Du kan også lage øyne ved å bruke plattsøm: Flere rette sting ved siden av hverandre.

 


Plassering av øyne

Når du skal plassere snute og øye på kosedyret ditt, er det lurt å tegne opp med en tekstiltusj først, eller markere med knappenåler. Da ser du lettere hvor du vil ha øyne og snute. Hvor du setter øynene i forhold til nesa gir nemlig veldig ulike uttrykk.