Dette bør du vite når du skal støpe gips

GIPS ER ET FLOTT MATERIALE til å lage blant annet små figurer, håndavtykk og fotavtrykk, blomsterpotter og pynt. Det er et mykt materiale, så det passer best til ting som får stå i fred – ikke til gjenstander som skal tåle mye slitasje.

gipsblandingVi bruker en type som heter stengips – den gir et stengodslignende preg, er mye tyngre, mer solid og glattere enn vanlig hobbygips.

Det er fort gjort å få luftbobler i gipsavstøpingen. Her kommer noen råd til hvordan du kan støpe perfekte gipsgjenstander!

 

Før du setter i gang

  • Dekk til bordet med plast eller en avis før du starter prosessen.
  • Husk at gipspulver er svært finkornet. Det sprer seg derfor godt i luft dersom det er mye bevegelse rundt pulveret – og det er ikke noe lurt å puste inn.
  • strø over gipsenDu trenger et lite kar å ha gipsen i. En isboks eller rekeboks vil passe bra. Du trenger også en skje til å røre i, maling om du ønsker, og selvfølgelig vann.


Slik blander du gips

  • Sjekk først blandeforholdet mellom vann og gips på den typen du bruker. Mål først opp hvor mye vann du skal ha, og hell det ned i beholderen.
  • Mål deretter opp mengden gips du skal bruke. Ikke hell all gipsen ned i vannet – dryss det isteden ned over vannet. Dytt deretter borti beholderen slik at pulveret får fordelt seg, og fortsett å drysse pulveret.
  • Rør sakte fra side til side til alt er blandet ut. Ikke rør hurtig – da blir det bobler. Rist forsiktig borti beholderen og slå den lett mot bordet for å bli kvitt luftbobler.
  • bland forsiktigHell deretter gipsen over i formen. Rist og dytt borti formen for å bli kvitt luftbobler.
  • La gipsen tørke på et tørt sted i den angittetiden.

 

Blande maling med gips

  • Dersom du ønsker farge på gipsen, kan du blande den med vannbasert maling. Fordelen med det, er at fargen bevares selv om figuren skulle bli ripet opp, og hele figuren får en jevn farge.
  • Blant vannmalingen med vannet før du tilsetter gipspulveret. Husk at fargen blir mye lysere, siden gipsen er hvit. Det kan derfor være lurt å tilsette litt sort, og gjøre fargen noen hakk mørkere.
  • sett farge på gipsen med vannfargerVi har funnet ut at en del typer hobbymaling og akrylmaling reagerer med gipsen slik at den størkner og blir hard med en gang, før du får blandet inn fargen jevnt. Vår erfaring er derfor at det lønner seg å bruke vannmaling fra et maleskrin.

Etter støpingen

  • La eventuelle gipsrester størkne før du kaster det i restavfallet – ikke skylle det ned i avløpet, da det kan stivne og skape tette rør. Du kan for eksempel la det størkne i en pose for så å kaste det.
  • Tørk av alle redskaper med papir, skyll det deretter i varmt vann før det størkner.
  • Dersom det har kommet uønskede kanter eller riper i avstøpningen, kan du pusse over med et meget finkornet sandpapir.
Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Strikke enkle og kjappe votter på pinne 6
Selv er vi veldig glade i tjukke og gode ullvotter, og disse...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

17 kommentarer

    1. says: Søstrene Miljeteig

      Hei hei, Rune! Ja, det er et godt spørsmål. Vi har forsøkt selv, og det er ikke så lett – spesielt ikke med en liten barnefot (som jo gjerne er i bevegelse). Men du lager først et avtrykk av foten med modelleire, og så støper du gipsen rundt denne, nedi en boks. Her er en oppskrift som forklarer dette nærmere: http://www.sheknows.com/parenting/articles/805968/how-to-make-a-plaster-casting-of-your-babys-footprint

      Hilsen Søstrene 🙂

  1. says: Merete

    Jeg har laget en del gips avstøpning av mini, men lurer på hvordan jeg skal bevare gipsen. Kan jeg lakke den hvit? Med biltema spray f.eks? Figurene står på en hylle i stua å blir støvet ned. Ønsker selfølgelig at de skal var for alltid ?

    1. says: Søstrene Miljeteig

      Hei hei, Merete! Ja, det er lurt å male eller lakke gipsen, slik at den får en ekstra coating. Da tåler den mer og varer lenger. Vi har ikke prøvd biltemasprayen, men tenker at det burde gå bra! Forsøk på en rest eller en gipsfigur du ikke er så glad i først, så ser du. Vi anbefaler å teste ut steingodsgips, for den blir veldig hard og holder seg urolig godt!
      Hilsen Søstrene 🙂

  2. says: Lars-Are

    Hei! Jeg har forsøkt å lage en gipsform som senere skal brukes til å støpe blylodd.
    Har brukt en isboks og plastelina som modell. Men gipsen ser ut til å skille seg? Vet dere hvorfor dette skjer?
    Det blir 2, 3 cm med vann på toppen som må helles ut, og gipsen blir porøs og myk.
    Jeg har kjøpt en 5 kg. hobbygips på Panduro, og blandet 2 deler vann / 1 del gips som jeg fikk beskjed om…
    Spent på svar! Kanskje dere har tips om en type gips jeg bør kjøpe?

    1. says: Søstrene Miljeteig

      Hei hei, Lars!
      Det er nok rett og slett forholdet mellom mengde gips og vann som er feil. Det høres rart ut at du skal ha 2 deler vann og 1 del gips – er du sikker på at det ikke er omvendt? Det høres ut som om det er alt for mye vann!
      Vi pleier også å anbefale steingodsgips, for den blir hard og holder seg utrolig godt. Men for laging av en støpeform, så burde vanlig gips fungere fint.
      Hilsen Søstrene Miljeteig 🙂

    2. says: ola normann

      Du blander feil. 1 del vann og 2 deler gips er riktigere. Ofte så strør man også gipsen inn i vannet til man har en liten topp på oversiden
      Husk at gipsen tåler ikke mere en ca 50 grader før den begynner å «brenne» og gå tilbake i pulver form. 🙂

  3. says: Tuva

    Hei! Har støpt en figur inni en flaske som ikke har stor nok opning til å få figuren ut av… (kronidiotisk nybegynner feil). Hvordan kan jeg løse opp igjen gipsen?

    1. says: Søstrene Miljeteig

      Hei hei, Tuva! Da tror vi det er best å skjære opp flaska for å få løs figuren. Lykke til! 🙂

  4. says: Samara

    Hei! Jeg har laget en liten kaktus potte (10cm alle veier) med steingips. Lurer på hvordan det vil fungere med bivoks for å gjøre den vanntett/resistent? Har dere noe annet dere anbefaler? Spent på svar😊

    1. says: Søstrene Miljeteig

      Hei, Samara! Så gøy. Du kan absolutt bruke bivoks, olje eller lakk for å behandle steingipsen. Bivoks legger seg som et beskyttende lag utenpå, og så er det bare å smøre på et nytt lag ved behov. Bruker du olje, så er det mange ulike typer steinolje som kan brukes på steingips. Du kan også vurdere å lakke den for et fint og varig resultat 🙂 Vi har ikke testet selv hvordan det går å lage en potte til å ha jord og vann i, og hører gjerne hvordan det går!

      1. says: zindy roka

        Hei! Jeg tar avstøpning av former i leire, men reagerer på at gips-formene kjennes så fuktige ut etterpå! De blir veldig harde, men som sagt ikke tørre…?! Gjør jeg noe feil; har jeg for mye gips i blandingen kanskje?!
        Takknemlig for svar!
        Vennlig hilsen Zindy

  5. says: Ina

    Hei! Hva behandler du gipsen med når den er tørket? Har prøvd bivoks, men den var gul. Prøvde også Klarlakk matt. Hva anbefaler du?p

  6. says: Anita

    Hei. Jeg sitter med mye ødelagte figurer her forde min niese var alt for utålmodig med å få de ut av formene før de var helt ferdig, vi brukte hobby gips fra panduro, hun er kjempe lei seg og jeg har ikke råd til ny gips på noen dager, går det ann å løse opp gipsen igjen å bruke den om igjen?

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *