Raglanfelling for nybegynnere

Denne ermen er klar for raglanfelling

Har du hørt om raglanfelling før, men aner ikke hvor du skal begynne? Eller er det helt ukjent for deg og du synes det høres mest ut som navnet på et urnorsk jaktredskap?  

Fortvil ikke: Her er guiden som hjelper deg første gang du skal bruke raglanfelling. Denne teknikken gjør det nemlig lekende lett  å strikke genser. 

Hva er raglanfelling?

Det å oppdage raglanfelling var virkelig nøkkelen til genserdilla for vår del. Det var plutselig superenkelt å lage flotte, vellykkede gensere i en fei. Men første gang vi skulle lage det støtte vi på en del spørsmål, for hvis du ikke har gjort det før så er det ganske mange ting oppskriftene ikke gir deg svaret på (men antar at du kan fra før). Vi har derfor prøvd å samle noen forklaringer “steg-for-steg”, samt prøvd å vise med bilder hvordan du gjør det. For når du først kan det så er det veldig enkelt!

Raglanfelling er en teknikk som gjør at du slipper det meste av montering. Kort fortalt strikker du først kroppen (bol) og to ermer nesten ferdig, og så setter du alle disse tre delene inn på samme rundpinne og strikker ferdig genseren i ett. Samtidig feller du noen masker i alle sammenføyningene (det vil si der erme og bol møtes). Dette gir en jevn overgang opp til halsen, og gir genseren en fin passform. Men hvordan gjøres det, sånn rent praktisk?

Raglanfelling kjennetegnes ved at den gir en skrå linje fra underarmen og opp til halskanten.

Slik strikker du med raglanfelling

Følg oppskriften

Begynn med å finne deg en oppskrift du liker, følg denne hele veien.
Hvis dette er din første genser kan du lese noen tips her.

Strikk bol og ermer

Følg oppskriften og strikk bol og ermer som oppgitt.

Denne ermen er klar for raglanfelling

Når du har stikket to ermer og en bol i oppgitt lengde, skal du felle til ermehull på både ermer og bol. Dette gjøres midt under ermene, og på sidene av bolen. Dette finner du ved å se etter hvor du begynte. Hvor er den første tråden din? Sett gjerne en maskemarkør på pinnen her, slik at du lett finner igjen stedet.

Her er tre ulike maskemarkører, de to til høyre er egentlig vanlige sikkerhetsnåler, men fungerer fint til denne bruken!
Markørene lar deg holde styr på hvor du er i omgangen

Fell til ermehull

Følg oppskriften og fell rett antall masker på hvert erme, og på hver side av bolen.

Her er det felt 7 masker midt under ermet

Sett alle delen inn på en rundpinne

Når du har felt masker på begge ermer og to steder på bolen skal alle delene settes inn på samme rundpinne. Det kan for eksempel gjøres slik: bakstykke – erme – forstykke – erme. Husk å sette ermene på rundpinnen rett vei: med undersiden inn mot genseren.

Bildet viser at ermet skal settes inn på pinnen med undersiden inn.
Her er ermet og bolen på samme rundpinne

Lage midtmasker

I de fleste oppskrifter skal man på første omgang etter at alle maskene har havnet på samme rundpinne, lage midtmasker.

Dvs at du i første omgang strikker to masker sammen hver gang du kommer til sammenføyningen mellom erme og kropp: Strikk en maske fra erme sammen med en maske fra for/bakstykket.

Disse fire maskene blir fra nå kalt midtmasker. I de fleste oppskrifter skal disse fra nå av alltid strikkes rett.

I noen oppskrifter er det mer enn en midtmaske, for eksempel 2 eller 3. Noen oppskrifter har 0 midtmasker. Her er det viktig å lese hva som står i oppskriften. Videre i denne forklaringen tar vi utgangspunkt i at det er en midtmaske.

Denne genseren har to midtmasker
Denne genseren har 0 midtmasker

Selve raglanfellingen

Nå har du altså alle delene på en rundpinne, og har lagd 4 midtmasker. Når du har kommet så langt er det på tiden å begynne med selve raglanfellingen. Oppskriften vil si noe om hvor ofte du skal felle, men det er for eksempel vanlig å raglanfelle i annenhver omgang.

Strikk deg frem til første sammenføyning, men stopp to masker før midtmaska. Disse to maskene skal felles sammen (høyre-felling). Dette kan gjøres ulikt, men du kan feks strikke de to maskene vridd sammen.

Strikk så midtmasken rett.

Så feller du de to neste maskene etter midtmaska (venstre-felling), to rette masker sammen.

Fortsett som vanlig til neste sammenføyning, gjenta. Dette gjøres ved alle sammenføyningene, til du har strikket hele omgangen.

Montering ved raglanfelling

Noe av det beste ved raglanfelling er at du slipper unna med ganske lite montering. Under ermene vil det være hull, disse syr du sammen med en tråd fra garnet.

Ellers er det bare å feste trådene på baksiden, og evt dampe genseren. Så er det klar til bruk!

Hvis du strikker raglan får du sansynligvis slike hull under armene. Disse syr du igjen med en tråd fra garnet og en stoppenål.

Vanlige spørsmål

Noen spørsmål vi støtte på underveis:

Spørsmål: Hva gjør jeg hvis oppskriften sier at jeg skal fortsette å felle raglan flere omganger til, men jeg er tom for masker på ermene?

Svar: Dette har vi støtt på et par ganger. Antagelig har ikke de som lagde oppskriften testet på alle størrelsene. Du kan fortsette å felle masker på bolen, men strikke vanlig  på ermene.

Spørsmål: Min raglanfelling ser ikke jevn ut. Fellingene peker i ulike retninger.

Svar: Hvordan du feller avgjør hvilken vei “fellemaskene” peker. Hvis du bare feller to rette sammen vil begge sider peke mot høyre. Prøv å felle to masker vridd sammen på høyre side av midtmaska, og to masker rett sammen på venstre side.

Spørsmål: Når jeg strikker perlestrikk (el) så stemmer jo ikke lengre mønsteret etter at jeg har felt. Hva gjør jeg?

Svar: Se på den rette midtmaska som en “nullstilling”. Strikk slik at det blir riktig mellom hver sammenføyning, feks at ermet går opp i mønster mellom sine to midtmasker, også går for-/bakstykket opp mellom sine to midtmasker.

Lurer du på noe?

Vi får dessverre ikke varsler på kommentarer, så hvis du vil ha raskt svar så send oss gjerne mail på sostrenemiljeteig@gmail.com så lover vi kjappere svartid! Lykke til med strikkingen til alle! 😀

Denne teknikken passer godt til gratisoppskriftene våre på raglangensere:

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Lag påskekjeks med barna!
Leter du etter noe morsomt å gjøre med barna? Påsken er en...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

24 kommentarer

  1. says: Søstrene Miljeteig

   Herlig, det var hyggelig å høre! Lykke til med fremtidige raglan-prosjekter!

   Hilsen Søstrene 🙂

  1. says: Søstrene Miljeteig

   Ja, det er ganske lett, Lajla, men man må må jo gjerne prøve noen ganger. Vi håper du har fått teken på det!

   Hilsen søstrene 🙂

 1. says: Elfriede Neumann

  Raglanfellingen på genserne mine blir ALLTID for lange opp til halsen. Hvordan kan jeg få fellingen kortere? Kan jeg evt felle noen ekstra masker på bolen foran og bak etter at jeg har satt begge ermene og bolen på en rundpinne.

  Tusen takk for svar og evt noen gode råd. Tips.

  Med stor takk, vennlig hilsen

  Elfriede Neumann

  1. says: Søstrene Miljeteig

   Hei hei, Elfriede!
   Det er fullt mulig å for eksempel felle i siste omgang før halskanten, altså å strikke en omg rett når du har lang nok raglanfelling, og så felle for eksempel hver 4 eller 5 maske på denne omgangen. Og så strikke halskant etter det. Det går sikkert også å felle før som du sier, men det har vi ikke prøvd. Det er jo heller ingen regel som sier at du må felle på annenhver omg, kanskje kan du felle på alle omg?
   Hilsen søstrene!

 2. says: Agnes

  Har dere noen tips for å finne en god oppskrift? Har raidet #raglan på instagram og funnet fine gensere jeg vil prøve å strikke, men når jeg prøver å finne oppskriftene må jeg gjerne kjøpe hele heftet — og jeg klarer ikke helt å bruke så mye penger på det når jeg ikke engang har lest oppskriften og ser om det er noe for meg, og når de andre oppskriftene i heftet ikke interesserer meg i det hele tatt. Har dere en enkel raglanoppskrift å anbefale?

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Hei! Takk for spørsmål, og beklager sent svar! Er litt ferietid her for tiden 🙂
   Det er mange bloggere som selger enkeltoppskrifter, da slipper du kjøpe et helt hefte. Men hvis du først og fremst vil prøve å lære deg raglan, så kan du jo prøve en av gratisoppskriftene her på siden vår? Alle disse er enkle og kjappe å lage:

   http://www.sostrenemiljeteig.no/2018/08/lollipopgenseren/
   http://www.sostrenemiljeteig.no/2019/02/vintergensern/
   http://www.sostrenemiljeteig.no/2018/10/rosa-i-oktober/
   http://www.sostrenemiljeteig.no/2018/01/februargenseren/

   Hvis du trenger andre str så kan vi regne ut det for deg, så kan du teststrikke en str som passer deg 🙂 Vi kan også hjelpe med å foreslå andre garn, eller hvordan du justerer lengde osv. Bare send oss en mail på sostrenemiljeteig@gmail.com hvis du trenger noe hjelp!

   Og lykke til! Raglan er kjempegøy!

   – Ellen-Marie og Margrethe

 3. says: Heidi Eliassen

  Hei, i noen oppskrifter står det at man skal felle for raglan 2 sammen før merke og 1 løs og 1 rett (løfte den løse over) etter merke. Men i andre oppskrifter srår det 2 rette sammen og 1 løs, 1 over, etter merke. Tenker at 2 rett sammen etter merke gir vending mot høyre (som jo må være riktig) og 1 løs ,1 rett etter merke blir vending mot venstre.
  Hva er egentlig riktig?

 4. says: Heidi Eliassen

  Denne ble visst riktig formulert:

  Hei, i noen oppskrifter står det at man skal felle for raglan 2 sammen FØR merke og 1 løs og 1 rett (løfte den løse over) Etter merke. Men i andre oppskrifter står det 2 rette sammen ETTER og 1 løs, 1 over, FØR merke. Tenker at 2 rett sammen etter merke gir vending mot høyre (som jo må være riktig) og 1 løs ,1 rett FØR merke blir vending mot venstre.
  Hva er egentlig riktig?

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Hei!
   Dette høres ut som et kjent problem! Det finnes nesten like mange måter å raglanfelle på som det finnes strikkere, og i tillegg kalles ting forskjellig i ulike oppskrifter. Jeg strikka en gang nesten ferdig en genser før jeg så at oppskriften jeg fulgte hadde skrevet det feil, og alt måtte tas opp igjen (begge fellingene vendte lik vei, så genseren ble helt skjev). Så mitt beste råd her er å følge magefølelsen din. Hvis du tror det blir feil så blir det antagelig også det! Jeg strikker to vridd-rett-sammen, midtmaske, 2 rette sammen. Men mange gjør dette ulikt, og ulike teknikker kan likevel gi likt resultat. (Men jeg er enig i deg i det du sier – jeg ville også hatt to rette sammen ETTER midtmaska, ikke før)

 5. says: Greta Møll

  I dans genseren har jeg felt for raglan 4 høyder. Så skal felles kun på ermene(= rett opp på bolen).
  Mitt spørsmål er:
  Feller før mittmerket på “ermet”, men skal jeg strikke 2 masker sammen etterpå som blir på andre siden av midtmerket?

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Hei!
   Jeg kjenner ikke helt oppskrifta her, men vanligvis så feller man 8 masker annenhver runde. Totalt er fire av disse på ermesiden av midtmerket, fire er på bol. Så hvis du bare skal felle på ermet så skal du kun felle fire masker hver runde. Når du kommer til overgangen mellom bol og erme så skal du kun felle på den siden av merket/midtmaske som er på ermet. Dette ble kanskje klønete forklart, send gjerne oppskriften eller bilde av den på mail til sostrenemiljeteig@gmail.com så skal vi se om vi kan hjelpe deg bedre 🙂

 6. says: Thea KSR

  Hei, og takk for god forklaring på hva raglanfelling er.
  Jeg har midlertidig støtt på en annen ting i mønsteret jeg lurer på.
  Det står: ´når du har 4 raglansfellinger i høyden, felles det for raglan kun på ermene = rett opp på bolen.
  Jeg har nå strikket 4 raglanfellinger i høyden, men hva betyr det at det nå kun skal felles for raglan kun på ermene?

  I tillegg er kun på ermene i uthevet skrift og med strek under så dermed tenker jeg at det er viktig å gjøre dette rett, men jeg forstår ikke hvordan jeg skal gjøre det.
  Det er ikke midtmasker i denne raglanfellingen…

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Hei! Takk for spørsmål! Jeg har ikke vært borti en sånn oppskrift før, men har strikka ting som kun skal felles på bolen. Jeg regner derfor med at hvis du bare skal felle på ermet så skal du kun felle fire masker hver runde. Når du kommer til overgangen mellom bol og erme så skaldu kun felle på den siden av merket/midtmaske som er på ermet. Dette ble kanskje klønete forklart, send gjerne oppskriften eller bilde av den på mail til sostrenemiljeteig@gmail.com så skal jeg prøve å hjelpe deg bedre 🙂

 7. says: Marie

  Hei! Jeg strikker en genser hvor jeg feller for raglan slik: når det gjenstår 2 masker før merket skal den første tas løst av, strikk 1m, løft den løse masken over denne, strikk deretter 2m rett sammen. Men etter 4 runder skal jeg nå kun felle for raglan på ermene. Ser på kommentar over her at det betyr å felle 4 masker på runden istedenfor 8, men jeg forstår ikke helt hvordan. Skal jeg da på starten av erme strikke 2m rett sammen og på slutten av ermet ta en løst av, stikke 1m og løfte masken over? Haha, kanskje dårlig forklart, men jeg er litt nybegynner og skjønner ingenting, og håper du kan hjelpe 🙂

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Hei! Beklager veldig sent svar, men håper andre kan ha nytte av det <3 Jeg tenker du har forstått det riktig!! Håper du fant ut av dette 😀

 8. says: Kristin

  Hei
  Jeg lurer på akkurat det samme som Thea SKR over her, akkurat samme ordlyd i min oppskrift. Dette er første genser og første raglanfelling, så synes det er skikkelig vanskelig å forstå oppskriften:-)

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Beklager så sene svar herifra! Håper du fant ut av det! Skjønner godt at den oppskriften var vanskelig å forstå <3

 9. says: Susanne V Stenavaag

  Når man strikker en genser med for og bakstykke skal alltid bakstykke være noen cm lengre enn forstykket. Når man strikker raglan blir jo for og bakstykket like langt. Skal man strikke noen ekstra omganger på «bakstykket» når alle delene( bol og begge armer) er på rundpinnen? Strikket en genser med raglanfelling og må dra og trekke i den bak da den er litt kort. Foran er den fin

  1. says: Ellen Marie Miljeteig

   Hei! Nei, hvis du gjør det så får du fort en slags “pukkel” på ryggen. Men det mange gjør er at de strikker inn noen ekstra rader på bakstykket av bolen, ganske langt ned og før man begynner med raglan. Dette er da gjerne beskrevet som feks “vendinger” i oppskriften.

   Vi pleier ofte å strikke de like lange foran og bak, for våre modeller skal være litt korte og vide, og da er det ikke meningen de skal være lengre bak 🙂

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *