Hekleoppskrift: Teppe med plantefarget garn

Store, deilige bestemorsruter! Dette teppet ble til mens vi farget høstens garn, og fargesammensetningen er bestemt av fargene vi fant og fikk til i denne perioden!

De rødrosa tonene er fra krapp og hvitmaure, den oransje fargen er fra rathiana-bark, det gule er fra ryllik og marikåpe. Det grønne er gullris med jerntilsetning, det grå er galleple og lyng, og det blå er sorte bønner. De brune tonene er fra valnøtter. Nederst i dette innlegget har vi laget en video som viser hvordan du skal gå frem dersom du ønsker å farge garnet selv.

Hver rute er laget av et helt nøste på 50 gram, og i siste omgang av hver rute er den heklet sammen med de andre rutene. Dermed blir teppet montert mens du arbeider, og du slipper å sy sammen teppet til slutt.

Teppet består av 4 x 5 ruter.

Dette trenger du:

  • 20 nøster Karisma som du farger med valgfrie plantefarger
  • Heklenål nr 5
  • Stoppenål til å feste trådene med

Slik går du frem:

Farge først opp garn – det har vi flere innlegg om her på bloggen! Her kan du finne et innlegg om ulike ting du kan farge med, og du kan også lese en mer detaljert oppskrift om bjørk og reinfann.

Det er lurt å tenke at annenhver rute skal være mørk og lys.

Om luftmaskebuer: I denne oppskriften skiller vi mellom luftmaskebuer og hjørne-luftmaskebuer. Hjørne-luftmaskebuene består av to luftmasker og forekommer 4 ganger per omgang, mens luftmaskebuene er alle stedene der det kun er 1 luftmaske.

Begynn med den første fargen. Lag 3 luftmasker, og feste sammen med en kjedemaske. Du har nå en ring som du skal hekle rundt.

Omg 1: Hekle tre luftmasker. Hekle 2 staver rundt ringen, 2 luftmasker (= en hjørne-luftmaskebue), *3 staver rundt ringen, 2 luftmasker*. Gjenta fra* til * to ganger til. Feste sammen med 1 kjm i tredje luftmaske på omg.

Omg 2: Hekle 2 kjedemasker for å komme bort til neste hjørne-luftmaskebue. Rundt hjørne-luftmaskebuen hekler du 3 luftmasker, 2 staver, 2 luftmasker, 3 staver, 1 luftmaske. I neste hjørne-luftmaskebue hekler du 3 staver, 2 luftmasker, 3 staver, 1 luftmaske. Gjør det samme i de to siste hjørne-luftmaskebuene. Feste sammen med 1 kjedemaske i tredje luftmaske på omg.

Omg 3: Hekle 2 kjedemasker for å komme bort til neste hjørne-luftmaskebue. Rundt hjørne-luftmaskebuen hekler du 3 luftmasker, 2 staver, 2 luftmasker, 3 staver, 1 luftmaske. *I neste luftmaskebue hekler du 3 staver og 1 luftmaske. I hjørne-luftmaskebuen hekler du 3 staver, 2 luftmasker, 3 staver, 1 luftmaske.* Gjenta fra * til * 2 ganger til. I neste luftmaskebue hekler du 3 staver og 1 luftmaske. Feste sammen med 1 kjedemaske i tredje luftmaske på omg.

Omg 4 – 10: Hekle 2 kjedemasker for å komme bort til neste hjørne-luftmaskebue. Rundt den første hjørne-luftmaskebuen hekler du 3 luftmasker, 2 staver, 2 luftmasker, 3 staver, 1 luftmaske.
I alle luftmaskebuene denne omg hekler du: 3 staver, 1 luftmaske.
I alle hjørne-luftmaskebuene denne omg hekler du: 3 staver, 2 luftmasker, 3 staver, 1 luftmaske. Feste sammen med 1 kjedemaske i tredje luftmaske på omg.

Når du skal starte på den 11. omgangen, skal du samtidig hekle sammen lappene. Hver luftmaskebue hekles rundt luftmaskebuene på lappen du vil hekle sammen med. Hver hjørne-luftmaskebue hekles også rundt hjørne-luftmaskebuene på lappen du vil hekle sammen med.

De første fire lappene hekles 1 av sidene sammen med en annen lapp på rekka, mens de andre sidene hekles som normalt. Den første lappen på en ny rekke hekles også sammen på 1 av sidene, mens de neste lappene kan hekles sammen på 2 av sidene.

Lurer du på hvordan du kan farge garnet selv? Se gjerne videoen vår der vi går gjennom dette:

YouTube player
Stikkord på denne siden
, , , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Ti inspirerende miniatyr-prosjekter
RETRO, SMÅ DUKKEHUS er virkelig i tiden, og mange fyller settekasser med...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

7 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *