Plantefarging: Farge garn gult med reinfann

Knallsommeren har gått over i en noe regntung høst, og det er på tide å ta frem høstens hobbyer. En av de tingene vi liker godt å gjøre om høsten, er å farge garn med plantefarger! Og nå er den perfekte tiden for å høste inn det du trenger.

I denne oppskriften tar vi for oss blomsten reinfann, som er å finne i enhver grøftekant i august og september. Den har grønne blader og gule, runde blomsterhoder – og vi bruker begge deler til å lage fargesuppe med. Fargene blir lyse og klare gule farger.

Oppskriften ligner på hvordan du farger med bjørk, men med noen små forskjeller. Husk at reinfann er giftig og kan irritere huden din mens du jobber med det. I ettertid skyller man garnet så godt at det ikke har noe å si.

Aller først: Vi har laget en video der vi viser frem hvordan vi går frem når vi farger med planter. Se den gjerne før du går i gang:

YouTube player

Dette trenger du:

  • 300 gram reinfann (både blomst og stilk)
  • 200 gram ullgarn (vi bruker Nepal og Karisma fra Drops)
  • Teknisk alun (pulver som du kjøper på apoteket)
  • En kjele eller en slow cooker på 6 liter som du ikke lenger skal bruke til matlaging
  • En sil
  • En gaffel
  • Rester av bomullsgarn til å feste hespene
  • Milo ullvask til vask av garnet
  • Et håndkle til å tørke garnet med

Klargjør plantematerialet

Høst inn 300 gram med reinfann. Kutt opp stilker i mindre biter, og legg alt i et vannbad til dagen etter.

Forberede garnet for farging

Når du skal farge garn, trenger du garn av animalsk fiber: ull, merinoull, alpakka og lignende. Fargene setter seg dårlig på plantefiber eller syntetisk garn (men en liten andel med nylon i garnet går fint).

I denne oppskriften har vi brukt 100 gram Drops Nepal og 100 gram Drops Karisma. Ulikt garn gir ulikt resultat – i dette tilfellet kan vi se at Karisma får en noe dypere farge enn Nepal.

Før du begynner, må du lage hesper av garnnøstene. Dette betyr at du lager store kveiler av nøstene, slik at fargestoffene kan fordele seg jevnt i garnet.

Dette gjør du lettest ved å snurre garnet rundt og rundt for eksempel ryggen på en stol.

Klipp opp fire rester av bomullsgarn som du knyter rundt hespene på fire ulike steder.

Skyll garnet godt i kaldt vann, og la det ligge i bløt til fargesuppa er klar.

Koke opp fargesuppa

Hell vannet med reinfann over i en kjele. Pass på så du har nok vann til å dekke plantematerialet helt. Kok opp lett, helt til plantematerialet begynner å bli brunt, og vannet har fått en gul farge. Jo lenger du lar blandingen koke, jo sterkere blir fargen. Etterfyll med vann dersom det er nødvendig.

Koketid i kjele: Ca. 1 – 2 timer

Koketid i slow cooker: Ca. 6 – 8 timer på «high»

Hell blandingen gjennom en sil slik at du fjerner alle plantene. Det du står igjen med nå, er selve fargesuppa. Denne må kjøles ned, så er den klar til bruk!

Farging av garnet

Klem lett av garnet som har ligget til bløt – men ikke vri det opp.

Hell fargesuppa tilbake til kjelen. Rør inn 2 teskjeer med teknisk alun. Legg deretter garnet nedi. Pass på så alt garnet ligger godt under vannoverflaten. Varm opp fargesuppa med garnet i til det nesten koker – men pass på så det holder seg under koketemperatur.

Fargetid i kjele: Ca. 1-2 timer

Fargetid i slow cooker: Ca. 6-8 timer på «high»

Midtveis i koketiden løfter du garnet forsiktig med en gaffel. Husk å kun løfte garnet etter bomullstrådene som holder hespene sammen. Rør rundt i fargesuppa, og legg garnet ned igjen. Pass på at alt garnet ligger godt under vannoverflaten.

Når fargetiden er over, skrur du av varmen. La deretter garnet kjøle seg helt ned – la det gjerne ligge i fargesuppa til dagen etter, da blir fargen enda sterkere.

Vasking og tørking av garnet

Løft det avkjølte garnet opp av fargesuppa ved å bruke en gaffel. Husk å kun løfte garnet etter bomullstrådene som holder hespene sammen. Skyll garnet godt og lenge med kaldt vann, helt til vannet er helt klart.

Bruk en teskje Milo ullvask for å vaske garnet forsiktig, fortsatt i kaldt vann.

Legg garnhespene på et håndkle, og brett håndkledet rundt garnet. Rull deretter håndkledet sammen og press ut vannet. La garnet ligge flatt til tørk.

Dermed har du flott, lysegult garn klar til neste strikkeprosjekt!

Stikkord på denne siden
, , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Slik hekler du en trendy midjeveske med fôr – steg for steg
Hvordan hekle en midjeveske? Midjevesker, også kalt bananvesker eller fannypacks, er en...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *