Skal du lage din aller første lue? Da har du mye gøy i vente. Luer er nemlig kjappe å strikke og det er lett å få et godt resultat!
I denne oppskriften skal vi gå gjennom alle de ulike delene ved det å lage en lue: Legge opp, lage vrangbord eller brettekant, lage kroppen og felle av. I tillegg skal vi skrive litt om hvordan man går frem for å lage dusk eller tove lua.
Men aller først, her har vi laget en video som går gjennom luestrikkingen steg for steg! Se den gjerne først, og bruk resten av blogginnlegget som støtte.
Valg av garn og strikkepinner
Dersom du skal lage din første lue, er det perfekt å begynne med 5 mm tykke strikkepinner og garn som passer til. Da er det nemlig lett å se maskene, det går ganske fort unna, siden garnet er tykt. Da er det ikke så mange masker i runden, og det går fortere å strikke lua.
Fine garn til 5 mm tykke strikkepinner er for eksempel Drops Nepal, Drops Alaska, Alpakka Tweed fra Du Store Alpakka eller Drops Big Merino. Hvis du skal tove lua er også Fritidsgarn fra Sandnes garn et fint alternativ.
Du trenger en rundpinne på 40 cm, samt fire eller fem settepinner (også kalt strømpepinner) slik at du kan sette arbeidet over på dem når du feller av. Da blir nemlig lua mindre og mindre i omkrets, og rundpinnen blir etter hvert for stor.
Du trenger som regel to garnnøster for å strikke én lue i voksenstørrelse. Til små barnestørrelser holder det som regel med ett nøste.
Legge opp
Det første du må gjøre, er å legge opp masker til lua på en rundpinne. Begynn et godt stykke inn på garnet, da det tar en del garn å legge opp.
Vi foreslår at du begynner med 72 eller 80 masker når du strikker på pinne nr. 5 til en voksen person. Noen strikker litt løst når man skal lære seg å strikke, og da er 72 masker fint å starte med. Dersom du strikker litt strammere, er 80 et fint antall.
Hvis du lurer på hvordan du skal legge opp, så har vi en video på det her:
Lua skal strikkes rundt og rundt på rundpinnen helt til du skal felle. Derfor tar du en ende av rundpinnen i hver hånd, og begynner å strikke rundt. Det er viktig å passe på at strikketøyet ditt ikke vrir seg rundt på pinnen når du strikker rundt – da må du nemlig ta opp igjen!
Vrangbord eller brettekant
Nederst på lua er det som regel en vrangbord eller brettekant. Dersom du skal ha en vrangbord, kan du strikke for eksempel to rette masker og to vrange masker annenhver, eller én rett og én vrang maske annenhver. Dette må gå opp i antall masker du har lagt opp. Har du lagt opp 72 eller 80 masker, går begge disse alternativene.
Du kan strikke vrangbord i for eksempel 7 eller 15 omganger for å få en fin kant nederst på lua – alt ettersom hvor høy vrangbord du vil ha.
Dersom du ønsker å brette opp kanten etterpå, må “kroppen” på lua være lang nok. Dersom du ikke ønsker å brette opp kanten, så regnes vrangborden som en del av lengden på luekroppen.
På lua vi lager i videoen er det syv omganger med vrangbord.
Lage kroppen
Selve luekroppen går fort – nå er det nemlig bare å strikke rundt og rundt på rundpinnene helt til lua får riktig lengde.
Dette er avhengig av passformen du ønsker, og det varierer fra oppskrift til oppskrift. Noen vil ha lange og baggy luer, mens andre vil ha en tett passform. I oppskriften i videoen har vi latt kroppen bli 18 cm lang, vrangborden inkludert.
Selve fellingen gjør at lua gjerne blir 5-6 cm lenger før du er ferdig.
Felle av
Selve fellingen av lua går som regel over noen omganger, og det er vanlig å felle noen masker på annenhver omgang for at ikke avrundingen skal bli for brå. Jo mer du feller med en gang, jo hardere avrunding blir det på toppen.
Man feller ved å strikke to masker sammen. Det betyr at du strikker som normalt, bare at du tar høyre pinne gjennom to masker på venstre pinne på én gang.
Etter hvert må du begynne å bruke settepinnene (også kalt strømpepinner), fem pinner med spiss i hver ende. Det er fordi strikketøyet blir for lite i omkrets for rundpinnene. Noen synes det er enklere å bruke fire pinner samtidig istedenfor fem.
Her er en måte du kan felle på. Hvis du har lagt opp 80 masker, begynner du på 1. omg. Dersom du har lagt opp 72 masker, går du rett til omgang 3 og starter der.
- omg: Strikk 8 masker, strikk 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du felt åtte masker. Du har nå 72 masker igjen på pinnene.
- omg: Strikk omgangen vanlig, rett.
- omg: Strikk 6 masker, strikk 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du felt ni masker. Du har nå 63 masker igjen på pinnene.
- omg: Strikk omgangen vanlig, rett.
- omg: Strikk 5 masker, strikk 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du felt 9 masker. Du har nå 54 masker igjen på pinnene.
- omg: Strikk omgangen vanlig, rett.
- omg: Nå kan du bytte til settepinnene, så blir det enklere å fortsette. Strikk 4 masker, strikk 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du felt 9 masker. Du har nå 45 masker igjen på pinnene.
- omg: Strikk omgangen vanlig, rett.
- omg: Strikk 3 masker, strikk 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du felt 9 masker. Du har nå 36 masker igjen på pinnene.
- omg: Strikk omgangen vanlig, rett.
- omg: Strikk 1 maske, strikk 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du felt 12 masker. Du har nå 24 masker igjen på pinnene.
- omg: Strikk omgangen vanlig, rett.
- omg: Strikk 2 og 2 masker sammen. Gjenta ut omgangen, så har du halvert antallet masker og sitter igjen med kun 12 masker.
Etter at du er ferdig med å felle, så kutter du tråden ca. 15 cm fra strikketøyet. Nå skal du trekke tråden gjennom de siste maskene – i dette tilfellet 12 masker – før du strammer tråden slik at hullet på toppen lukkes.
Dersom du feller på samme sted hver eller annenhver omgang, vil det danne seg en “strek” der fellingen gjøres. I mange lueoppskrifter er dette en del av designet. Dersom du ønsker å unngå dette, så kan du forskyve fellingen på omgangen litt, slik at den ikke faller på samme sted.
Til slutt er det viktig å feste trådene godt på innsiden av lua, slik at den ikke rakner.
Hvor viktig er det med strikkefastheten?
Strikkefasthet er et mål for å sjekke hvor fast man strikker, slik at man vet akkurat hvor stort strikketøyet blir når du er ferdig. Det er derfor vanlig å strikke en prøvelapp slik at man kan se hvor mange masker man har per 10 cm.
På flere av garnene vi foreslo til denne oppskriften, står det for eksempel at strikkefastheten er 17 masker per 10 cm. Dersom man strikker litt løst, så strikker man kanskje bare 15 masker per 10 cm. Da blir lua plutselig mye større! Strikker du 17 masker per 10 cm kan du legge opp 80 masker, og strikker du 14-15 masker per 10 cm holder det å legge opp 72 masker.
Men strikkefastheten er aller viktigst når du lager store prosjekter. Tenk deg å lage en hel genser, og så finner du ut at den ikke passer! En lue kan du alltids ta opp igjen – eller gi bort – dersom størrelsen er helt feil.
Som regel står strikkefastheten oppgitt i oppskriften.
Lage dusk
Mange liker å lage en dusk på toppen av lua! Dusken kan være liten og tett, eller stor og løs. Det er fint å ikke lage dusken for tung, slik at lua føles tung på hodet eller sklir av. Vi pleier ofte å bruke et drikkeglass som mål, og tegne opp en sirkel rundt glasset, som vi klipper ut i papp.
Her har vi skrevet et eget innlegg om å lage dusker.
Tove lue
Tovede luer blir ekstra varme og tette, og det er like enkelt å lage. Da må du bare strikke lua mye større enn vanlig. Den må også strikkes i ren ull, som for eksempel Drops Nepal eller Sandnes Fritidsgarn.
Strikkeprosjekter tover litt mer i høyden enn i bredden, og derfor er det viktig å strikke den litt ekstra lang.
Mange detaljer vaskes ut når du tover lua, og dersom du fortsatt strikker litt ujevnt, vil toving skjule alt! Man kan tove mye eller lite, alt ettersom hvor mye man vasker eller tørketromler lua.
Vi har skrevet et eget innlegg om toving her.
Mønster på lua
Kanskje har du lyst til å strikke et mønster på lua? Enten det er fletter, falske fletter eller mønster med flere farger, er det gøy å gjøre noe ekstra ut av lua.
Dersom du er en nybegynner, kan det lønne seg å starte med et mønster der det kun er én mønsterfarge, så er det mindre å holde styr på.
Vi har skrevet et eget innlegg om hvordan man strikker etter mønster. Vi har også skrevet om hvordan man tar med seg tråden på baksiden.
Kan denne siden gjøres, slik at det er lett og skrive ut?
Hei! Takk for godt innspill! 🙂 Vi skal se på muligheten til det fremover 🙂
Hei hvordan strikker man slutten med settepinner? Jeg har søkt på youtube men finner ingenting.
Først fører du alle maskene over på fire pinner. Deretter bruker man en femte pinne til å strikke med. Man strikker rundt og rundt på pinnene, omtrent som på rundpinne. Det er litt vanskelig første gang man gjør det. Etter hvert som man strikker to og to masker sammen blir det færre og færre masker igjen, og man trekker tråden gjennom de siste. I videoen vår ser du litt hvordan man gjør det 🙂 Lykke til!
Hei.
Jeg ønsker å lage en lue med samme oppskrift til en baby.
Hvor mange masker trenger jeg for å få til samme rett og vrang bord nederst på lua?
Kan du bruke strømpepinner med en gang istedenfor rundpinne?🤔
Takk for hjelpen😍