Dusk-guide: Slik lager du dusker i alle størrelser!

Dusker er fine detaljer på hjemmelagde ting, enten det er til en lue, vottesnorer, gavepynt, smykker, nøkkelringer eller annet. Dusker er superenkelt å lage – her ser du hvordan! 

Først viser vi hvordan du kan lage vanlige dusker med to skiver av papp. Deretter ser du hvordan du kan lage bittesmå dusker rundt en gaffel.

Lag dusker med pappskiver

For å lage en dusk, trenger du to smultringformede pappskiver til å surre garnet rundt. Disse kan være i alle størrelser, alt ettersom hvor lang “pels” du vil at dusken skal ha, og hvor stor diameter du ønsker at den skal ha.

Diameteren på pappskiva bestemmer hvor stor dusken blir. Etter trimming, er diameteren på dusken som regel litt mindre enn diameteren på pappskiva.

Diameteren på hullet i pappskiva bestemmer hvor fast dusken blir. Dersom du har et lite hull, blir trådene i dusken lange og spredte. Dersom du har et stort hull, blir dusken fyldig og fast i formen.

Du kan for eksempel bruke en teiprull for å måle opp fasongen på pappen.

duskelaging

Deretter surrer du garn rundt og rundt de to papp-smultringene. Et tips er å tre flere tråder på en gang, så går det fortere.

Alt garn kan brukes, enten det er bomull, lin, bambus eller ull. Det avgjør stilen på dusken.

duskelaging2

De siste rundene bør du bruke en nål for å tre garnet igjennom. Jo mer garn du surrer rundt, jo fyldigere og strammere blir dusken.

Når du har en fin og fyldig dusk, klipper du deg vei inn til pappen. Du skal klippe mellom de to pappskivene langs med hele ytterkanten.

duskelaging3

Deretter tar du en sterk bomullstråd eller hyssing (gjerne i samme farge) og knyter mellom de to pappskivene, slik at alle trådene knytes sammen. Det er viktig å knyte flere ganger og så hardt som mulig, slik at ikke trådene kan løsne igjen.

duskelaging5

Deretter river du av pappskivene. Duskene må trimmes med en saks slik at de blir runde, faste og fine.

duskelaging4

Så enkelt var det!

Lag små dusker rundt en gaffel

Du trenger en gaffel med fire tenner, og du kan gjerne bruke mange garn på en gang. Finn endene på garnnøstene du vil bruke, du trenger ikke å kutte av trådene.

Snurr tråden rundt og rundt de fire tennene på gaffelen. Du skal ha en stor og fin og puffete klump med garn rundt gaffelen.

Deretter trer du fiskesnøre, hyssing eller bomullsgarn (det må tåle en del) på en synål, og surrer den rundt og rundt på tvers av garnbunten. Tråden surres i midten av de fire tennene på gaffelen. Fest deretter godt med mange knuter, og kutt av tråden.

Deretter klipper du langs begge de to ytterste gaffel-tennene:

Akkurat nå ser det ut som om du har en noe skeiv og mislykket dusk:

Men hemmeligheten ligger i friseringen av dusken. Du skal klippe av rimelig mye, helt inn til kjernen. Resultatet blir da noe ala dette:

Syv ting du kan strikke på en kveld

Strikke tjukke tøfler med skinnsåler

Lær flere tips på kanalen vår:

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Lag et planterom med riktig lys og temperatur til plantene
Høsten er i full gang, og det blir mørkere og mørkere ute....
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *