Strikk et tovet etui til laptopen

Laptopetui. Foto: Ragnar Hartvig

Strikk et enkelt etui som du tover og syr skinnlokk på, så har du god beskyttelse av laptopen! Dette etuiet strikkes i Fritidsgarn på pinne 5. Oppskriften passer til 13 tommer eller 15 tommer stor laptop.

Denne oppskriften er hentet fra boka vår Skinn og lær, som kom ut i 2019. Der finner du flere oppskrifter som kombinerer strikking, toving og gjenbruk av skinn. Du kan gjerne bruke lærrester til dette prosjektet. Lærrester fra møbel- og skoproduksjon får du kjøpt hos flere skinn- og hobbyleverandører.

Dette trenger du


Lite etui, 13 tommer:
  • Lær til lokk: 24 cm x 22 cm
  • Lær til låselapp: 2,5 cm x 3,5 cm
  • 3 nøster med Fritidsgarn (150 g), lys gråmelert (1042)
  • Stikklås: 2,5 cm x 3,5 cm
Stort etui, 15 tommer:
  • Lær til lokk: 26,5 cm x 23 cm
  • Lær til låselapp: 2,5 cm x 3,5 cm
  • 4 nøster med Fritidsgarn (200 g), lys gråmelert (1042)
  • Stikklås: 2,5 cm x 3,5 cm
Verktøy
  • Rundpinne (5 mm): 60 cm lang
  • Stoppenål
  • Kniv eller lærsaks, skjærematte og linjal
  • Syl
  • Skinnlim
  • Strykejern og vaskemaskin

Denne oppskriften er for etui i to størrelser. I oppskriften kommer først målene for lite etui, og så for stort etui i parentes.

FERDIG ETUI: Slik ser laptopetuiet ut, her laget for stor, 15″ laptop. Bildet er hentet fra boka Skinn og lær. Foto: Ragnar Hartvig
Størrelser:

Liten 13″ laptop (medium 15″ laptop):

  • Bredde før toving: 27 cm (30 cm)
  • Høyde før toving: 41 cm (52 cm)
  • Bredde etter toving: 24 cm (26,5 cm)
  • Høyde etter toving: 33,5 cm (42,5 cm)
TOVET EFFEKT: Det tykke, tovede etuiet beskytter laptopen godt. Bildet er hentet fra boka vår Skinn og lær. Foto: Ragnar Hartvig

Strikkefasthet:

Før toving: 15 m pr. 10 cm
Etter toving: 17 m pr. 10 cm

Slik gjør du:
  1. Kroppen til dette etuiet strikkes rundt i omganger. Legg opp 84 (94) m med det lys gråmelerte garnet på rundpinnen. Pass på at omg ikke vrir seg når du strikker rundt.
  2. Strikk glattstrikk til arbeidet måler 41 (52) cm i høyden og fell av.
  3. Damp arbeidet flatt med et strykejern. Sy sammen den ene kortsiden med en tråd av det lys gråmelerte garnet. Dette blir bunnen på etuiets kropp.
  4. Fest trådene. Putt arbeidet i en vaskemaskin og kjør arbeidet på et kortprogram i ca. 1 time på 40 grader. Nå kan du strekke og tøye arbeidet slik at det måler 24 (26,5) cm i bredden og 33,5 (42,5) cm i høyden. La det tørke i fasong. Det tovede arbeidet er heretter kalt «etuikroppen».
  5. Finn frem et stykke lær. Tegn opp en linje på 24 (26,5) cm. Dette blir lokkets bredde. Denne linja er heretter kalt «rygglinja». Ned fra den ene enden av rygglinja tegner du en strek som måler 14 (14) cm. Ned fra den andre enden av linja tegner du en strek som måler (22) 23 cm. Tegn en strek på skrå mellom de to linjene. Den skrå kanten kalles heretter «lokkant». Skjær ut lokket etter disse strekene.
  1. Langs rygglinja skal du lage en hullrad slik tegningen viser, 0,5 cm fra kanten og med 0,5 cm mellom hvert hull.
  2. Langs lokkanten skal låsen festes. Finn midten av lokket og tegn en hjelpelinje. 0,5 cm til høyre for linja skal du skjære ut en liten firkant på 0,5 cm x 0,5 cm langs lokkanten, slik tegningen viser. Plasser låsen inntil kanten ved hjelp av hakket, slik at den peker ned og ikke på skrå. Lag merker i de to hullene på låsen der låsepinnen skal tres gjennom, og bruk en syl til å lage hull. Fest låsepinnen.

8. Legg etuikroppen foran deg, med baksiden opp. Lokkets rygglinje skal nå sys fast ved hjelp av hullraden. Legg lokket slik at rygglinja er 5 cm ned fra kanten på etuiets kropp, med lokkanten pekende opp. Sy fast.

9. Brett lokket over etuiet. Du skal nå feste den andre delen av låsen på etuiet. Mål opp hvor midten på etuikroppen er og fest låsen midt på. Tilpass plasseringen av låsen slik at den klikker fint på plass når etuiet lukkes.

10. Bruk skinnlim til å feste en lærrest på 2,5 cm x 3,5 cm på innsiden av etuikroppen der låsen sitter. Dette er for å beskytte laptopen mot metalldelene på låsen. La tørke.

11. Så er det bare å la laptopen flytte inn i sitt nye hjem!

Her kan du se flere tips til toving:

YouTube player
Les mer:
mer fra Margrethe Miljeteig
Print ut og gjenbruk gamle julemotiver
Visste du at Nasjonalbiblioteket er en skattekiste for oss hobbyfolk? Der kan...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

1 Comment

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *