Hvordan farge garn med plantefarging

Bildet viser en rekke garnnøster i blått, oransje og brunt som er farget med planter.

Slik kommer du igang med å farge garn av planter! Det er veldig gøy å se hvilke farger du kommer frem til når du bruker ulike planter, bark, blader og annet naturlig materiale for å farge garn. Her får du en enkel oppskrift.

Aller først – her er en video vi har laget som viser prosessen med å farge garn!

YouTube player

Hva trenger du for å komme igang med plantefarging?

Plantemateriale som skaper fargesuppa. Vi har laget et eget innlegg med hva du kan bruke for å farge. Det er mye fint du kan finne i naturen!

Noe å koke fargesuppa i, og senere farge garnet i. Det er viktig å bruke en kjele som du ikke skal bruke til matlaging. Vi bruker en gammel avlagt kjele, og har også kjøpt en slow cooker som gjør fargeprosessen enklere. Dersom du skal farge mye, så kan det lønne seg å investere i en slik. Den varmer nemlig opp materialet gradvis over lang tid, og kan stå uten tilsyn.

Garn – ufarget og ubleket. Finn et naturfarget garn som du liker å hekle eller strikke med, som du vet at du får bruk for. Det er lurt å velge seg én garnkvalitet som du farger mye med, så kan de ulike fargede garnene brukes sammen. Garnet må være av animalsk fiber, altså ull, alpakkaull, merinoull og lignende. Fargen fester dårlig på bomull og andre plantematerialer. For nybegynnere kan det være lurt å starte med et superwash-garn, da det er vanskeligere å ødelegge eller tove i fargeprosessen. Det går også helt fint om garnet er forsterket med nylon. Du må lage hesper av nøstene du skal farge, enten med et hespetre eller rundt en stolrygg. Til slutt kan du bruke et nøsteapparat for å lage nøster, eller nøste det opp manuelt.

NYDELIGE FARGER: Se de fine fargene vi har farget og laget et teppe med. Det kan du leser mer om i et annet innlegg, trykk på bildet for å komme dit.

Alun, kaliumaluminiumsulfat. Dette er et beisemiddel som gjør at fargen fester seg bedre til garnet. Alun er opprinnelig utvinnet av skifer og finnes naturlig i naturen. Du kan kjøpe dette på apotek, men det er langt billigere å bestille en kilo hos en spesialforretning.

Utstyr til å ta garnet opp og ned og røre med. Det kan være lurt å ha et par tykke oppvaskhansker for å håndtere garnet, en gaffel til å løfte opp hespene med, en skje for å måle opp alun og en sleiv til å røre i suppa. Dette utstyret kan ikke brukes til matlaging senere.

Kar til å legge ting i bløt i. Du trenger et par kar, eller plastbokser, slik at du kan legge garnet i bløt, legge plantemateriale bløt eller sile ut plantesuppa i. Vi har brukt et par avlagte oppbevaringsbokser.

Sil og en klut til å sile plantesuppa gjennom. Vi pleier å bruke en gammel kjøkkensil/dørslag og en avlagt kjøkkenklut når vi skal sile av plantematerialet.

Det er en fordel å farge utendørs når du jobber med planterfarger. Det blir nemlig en del lukt og damp, og det er fint å slippe å ha det i huset (selv om vi farget inne på kjøkkenet i flere år selv, og deretter hang det til tørk på badet. Det luktet alltid litt rart her om høsten!). Om du har en liten balkong eller en stor uteplass – skaff deg en liten koketopp eller en slow cooker, så har du det du trenger!

Slik farger du med planter!

Skyll garnet og legg garnhespene til bløt. Det burde ligge til bløt i noen timer før det skal farges.

TIL BLØT: Her ligger garnhespene i vann. Garnet er naturfarget Karisma fra Drops, som vi liker godt å farge med.

Putt plantematerialet i en kjele med vann. Det bør være så mye vann at alt plantematerialet dekkes. La den gjerne ligge i vann til dagen etter.

Fargesuppa skal godgjøre seg en stund. Hvor varmt og hvor lenge vil påvirke fargen, så her er det bare å prøve seg frem. Vi lar den syde i mellom en halv time til to timer. Unngå fosskoking, men det skal syde og dampe godt av suppa. 

FARGESUPPE: Her er marikåpe til oppvarming i en slow cooker.
KOKES OPP: Her er en gammel, avlagt kjele som vi bruker til fargeprosessen!

Fargesuppa kan enten brukes varm, eller du kan la den kjøle seg ned med plantematerialet i, for eksempel over natta. Det vil også påvirke fargen du får. 

Deretter siler du av plantematerialet. Vi pleier å bruke et dørslag med en gammel klut i, som vi heller suppa gjennom. Plantematerialet kan nå kastes, med mindre det er farge igjen til en suppe til. 

HELLES AV: Fargesuppa helles gjennom et dørslag. Det er det fargede vannet som skal brukes, mens bladene kan kastes.
BØNNESUPPE: Sorte bønner har en litt egen fargeprosess, men her helles vannet av!
FERDIGBRUKT: Dette materialet er nå tømt for farge, og plantene blir brunlige.

Nå skal du tilsette alun. Vi pleier å bruke ca. 2 tskjeer til en kjele på 6 liter, som vi rører ut i fargesuppa. Fargesuppa må være varm når du rører ut alunet.

ALUN RØRES INN: Vær forsiktig så du ikke lager bobler i suppa. Disse må bort før du tilsetter garnet. Garnet ligger i beholderen bak kjelen og venter på fargesuppa si. Vær obs på at de må holde samme temperatur.

Nå skal garnet legges ned i fargesuppa, og det er viktig at det våte garnet har ca. samme temperatur som suppa. Det er også viktig at garnet ikke blir liggende i overflaten av suppa, da kan fargen bli ujevn. 

BADES: Her senkes garnhespen ned i suppa. Det er viktig at hele hespen kommer under vannet. Husk å alltid løfte garnet i bomullstrådene som holder hespene sammen, ikke i selve garnet.

Garnet skal ligge og syde under koketemperatur i rundt en time (ca. 85 grader). Det tåler dårlig brå temperaturendringer eller for mye bevegelse. Halvveis i behandlingstiden kan du forsiktig ta garnet opp og legge det ned igjen, slik at du er sikker på at ikke garnet ligger i klem.

Etterpå kan du gjerne la garnet ligge i den kalde suppa over natta for en sterkere farge.

Deretter skal garnet opp av fargesuppa, og det er viktig å skylle det godt. Vi pleier å vaske det med ullsåpe og skylle det til vaskevannet er helt klart. Husk igjen å ikke utsette garnet for brå temperaturendringer.

TIL VASK: Her har garnet fått avkjøle seg i fargesuppa. Jeg klemmer av vannet, slik at fargesuppa blir igjen i kjelen. Deretter putter jeg det over i beholderen bak, som inneholder vann med samme temperatur.

Når garnet er helt tørt er det bare å nøste det opp, og det plantefargede garnet ditt er ferdig!

FØR OG ETTER: Disse valnøttskallene ble til en flott brunfarge!
Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Lag et bokmerke til påskekrimmen
PÅSKEN ER HØYTID for å lese krimbøker, og vi fant ut at...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

2 kommentarer

 1. says: Cecilie

  Skal garnet bades i Alun i forkant av fargevannet?
  Når jeg leste prosessen her ser det ut som om alun skal haes i fargevannet?

  1. says: Søstrene Miljeteig

   Hei, Cecilie!
   Ja, i denne oppskriften putter vi alun rett i fargesuppa. Det er også mulig å varme opp vann til rundt 40 grader, løse opp alun og deretter tilsette garnet. Da beiser du garnet på forhånd, før det skal i fargesuppa. Garnet kan også tørkes, ferdig beiset, og brukes senere. Begge teknikker gir gode resultater, enten du tilsetter alun i fargesuppa eller beiser garnet på forhånd.

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *