Slik hekler du en trendy midjeveske med fôr – steg for steg

Hvordan hekle en midjeveske? Midjevesker, også kalt bananvesker eller fannypacks, er en stor trend. Vi fikk også lyst til å lage slike, og her er oppskriften vi kom frem til! Dette er en perfekt veske til festival og til sommerens utflukter.

Her ser du hvordan du kan hekle en veske, med steg-for-steg-bilder og oppskrift.

Vi valgte å også sy fôr på innsiden av hekleveska, og fremgangsmåten kan du se her.

Dette trenger du:

  • Drops Paris i fem ulike farger. Dette er et perfekt resteprosjekt! Du kan også bruke annet bomullsgarn som passer til heklenål 5, eller to tynnere tråder sammen. Heklefastheten er ikke viktig her, da du kan tilpasse til riktig størrelse
  • Heklenål 5 mm
  • To D-ringer. Vi har brukt disse, som er 32 mm brede
  • Stoff til fôr. Vi har brukt jersey, som ikke rakner så lett
  • Glidelås, 30 cm lang, det er en fordel med en som ikke deler seg
  • Sytråd
  • Stoppenål, saks og synål

Om oppskriften

Denne veska lages ved å først hekle fire ulike lapper, som deretter sys sammen. Lappene er heklet med dekorative spikermasker. Dersom du vil vite mer om hvordan man lager spikermasker, så har vi skrevet om dette i vår hekleskole. Det samme gjelder de andre teknikkene som brukes i dette innlegget.

Etter at lappene er laget, så syr man et fôr, som sys fast i heklingen sammen med en glidelås. Reima hekles og sys fast i to D-ringer.

Vi har brukt fargene grå, naturhvit, gammelrosa, rust og sennepsgult, for en sommerlig kombinasjon! Aller mest har vi brukt av fargen grå, som både er bakgrunn og hank. Følger du samme fargeoppsett som oss, så trenger du to nøster grå, men kun rester av de andre fargene.

Forkortelser:

omg = omgang

fm = fastmaske

kjm = kjedemaske

hst = halvstav

st = staver

dbst = dobbeltstaver

Les også: Søstrene Miljeteigs hekleskole!

Slik hekler du lappene:

Vi begynner med å lage sirkelen, som hekles rundt og rundt i spiral. Det kan være lurt å bruke en maskemarkør for å markere hvor omgangen starter.

1. omg: Begynn med farge 1. Lag en magisk ring/løkke med 6 fm rundt.

2. omg: Hekle 2 fm i hver fm (= 12 fm).

3. omg: *Hekle 1 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * ut omg  (= 18 fm).

4. omg: *Hekle 2 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * ut omg (= 24 fm).

5. omg: Hekle 1 fm i hver fm (= 24 fm).

6. omg: *Hekle 3 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * ut omg (= 30 fm).

7. omg: Hekle 2 fm. Hekle 2 fm i neste maske. *Hekle 4 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * helt til det bare gjenstår 2 masker på omg. Hekle 2 fm. (= 36 fm).

8. omg: *Hekle 5 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * ut omg (= 42 fm). Avslutt med en 1 kjm i første maske på omgangen og kutt tråden.

9. omg: Bytt til farge 2 og begynn hvor som helst på sirkelen. *Hekle 3 fm, 1 spikermaske (stikk nålen gjennom en fastmaske 3 omganger under), 2 fm. Hekle deretter 1 fm og 1 spikermaske (stikk nålen gjennom en fastmaske 3 omganger under) i samme maske*. Gjenta fra * til * ut omgangen (= 12 spikermasker).

10. omg: *Hekle 7 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * ut omg (= 54 fm).

11. omg: Hekle 4 fm. Hekle 2 fm i neste maske. *Hekle 8 fm. Hekle 2 fm i neste maske*. Gjenta fra * til * helt til det bare gjenstår 4 masker på omg. Hekle 4 fm. (= 60 fm). Avslutt med en 1 kjm i første maske på omgangen og kutt tråden.

Nå har vi heklet en sirkel med spikermasker. Deretter skal vi lage en firkantet ramme rundt sirkelen.

12. omg: Bytt til farge 3. Begynn hvor som helst på sirkelen. Hekle *6 fm, 2 hst, 2 st, 2 dbst i samme m, 2 st, 2 hst*. Gjenta ut omgangen (= 4 hjørner, 64 masker).

13. omg: Hekle *9 fm, 3 hst, 2 st i samme maske, 3 hst*. Gjenta ut omgangen (= 4 hjørner, 68 masker).

14. omg: Hekle *10 fm, 3 hst, 2 st i samme maske, 3 hst*. Gjenta ut omgangen (= 4 hjørner, 72 masker).

15. omg: Bytt til farge 4, vi har brukt hvit. Begynn hvor som helst på omgangen. Hekle 1 fm i hver fm, men når du kommer til hjørnet, hekler du 2 staver i samme maske (= 4 hjørner, 76 masker).

Slik syr du sammen lappene

Først syr du sammen lappene til en T, slik som dette. Sy med en sytråd som passer til fargen på garnet ditt. De to øverste hjørnene er spissene på bananen:

Deretter bretter du opp den nederste lappen, og de to ytterste skal brettes på tvers, slik:

Sy sammen.

Hekle 2 omg med hvitt rundt toppen, slik:

1. omg: Du kan begynne hvor som helst, og du skal hekle 1 fm i hver fm. Men i hjørnene/skjøten mellom to lapper skal du hekle slik: Stopp når du har igjen 1 maske før du kommer til skjøten mellom to lapper. Gjør et kast over nåla. Dykk ned i neste fm og ta med deg tråden, og trekk igjennom. Dykk ned i neste fm og ta med deg tråden, og trekk igjennom. Dykk ned i neste fm og ta med deg tråden, og trekk igjennom alle de 3 maskene på nålen.

2. omg: Hekle 1 fm i hver fm.

Fest alle trådene.

Slik syr du fôr

Bruk gjerne jersey, siden det ikke rakner så fort. Brett stoffet dobbelt, med rettsiden inn. Legg veska oppå, med bunnen mot bretten av stoffet. Tegne rundt veska: På sidene lar du det være ca. 0,5 cm ekstra stoff fra kanten, mens på toppen lar du det være 1 cm ekstra.

Klipp ut og sy deretter langs de to sidene, ca. 0,5 cm inn fra kanten. Bunnen lar du være hel, så her trenger du ikke å sy.

Legg foret med rettsiden inn inni veska, og brett ned kantene på toppen. Glidelåsen legger du midt mellom stoffet og heklingen. Fest med knappenåler, slik at både foret og glidelåsen blir sittende som de skal.

Sy både foret og glidelåsen fast inni veska. Glidelåsen skal sitte midt i åpningen. Du kan åpne glidelåsen, slik at det blir lettere.

Til slutt skal vi hekle sammen åpningene på siden av glidelåsen. Ta heklenålen og hekle de to sidene sammen med fastmasker, slik:

Stikk nålen gjennom maskene på begge sider av veska. Hent tråden og ta den med deg gjennom begge masker, slik at du har to løkker på nåla. Hent tråden og dra gjennom de to maskene på nåla, og du har heklet en fastmaske gjennom begge sider. Fortsett slik til du kommer til enden, og fest tråden. Gjenta på den andre siden av glidelåsen også.

Slik lager du reim

Reima hekles i rader på 5 staver som hekles frem og tilbake.

Legg opp 7 luftmasker. Begynn deretter i den fjerde masken fra nålen og hekle fire staver. (De tre første luftmaskene teller som en stav). Snu og hekle tre luftmasker, og deretter fire staver. Fortsett slik for å lage en reim som måler 85 cm lang.

Test gjerne slik at du ser at du liker lengden. Husk at reima fort strekker seg litt ut i bruk.

Sy fast D-ringene i hjørnene på veska. Brett reima dobbelt rundt D-ringen, og sy fast.

Dermed har du heklet deg en trendy midjeveske!

Stikkord på denne siden
,
mer fra Margrethe Miljeteig
Lag en ansiktsklut!
EN HERLIG ANSIKTSKLUT som kan brukes til scrub og hudpleie strikker du...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *