Søstrene Miljeteigs hekleskole: Slik lærer du deg å hekle – maske for maske

Skal du lære deg å hekle? Her finner du triksene du trenger for å komme i gang. Vi har forklart de vanligste heklemaskene med tekst og video, slik at det er enkelt for nybegynneren å forstå. Du kan også trykke på knappene for å komme rett til det du lurer på:

Hva er hekling?

Hekling skiller seg en del fra strikking – istedenfor å ha mange masker på pinnene, jobber man bare med én og én maske med heklenåla. Det er derfor også enklere å unngå å miste masker. Til gjengjeld er det også dessverre vanskeligere å rette opp i feil som er gjort tilbake i tid!

En fordel med hekling er at det er enklere å lage tredimensjonale ting, som for eksempel kurver, vesker, hatter og lignende. Også kosedyr er gjerne enklere å hekle enn å strikke. Man slipper også å bruke flere pinner når man strikker små detaljer, slik som ben og armer på kosedyrene. Mange kosedyr og interiørgjenstander er derfor heklet.

Det er også enklere å lage stivere prosjekter med hekling enn med strikking. For eksempel grytekluter, kurver og vesker blir stivere og enklere å lage en stiv fasong på. Man kan selvsagt også lage luftige og myke prosjekter – som herlige babytepper og lette sommertopper. Det er garnet, heklefastheten og valget av heklemasker som avgjør dette.

Til sist så får man et særegent preg med hekling – uttrykket, strukturen og måten man kan leke med farger, skiller seg fra strikking. Satt på spissen ser du dette i tradisjonelle bestemorsruter – for mange selve symbolet på hekling!

BESTEMORSRUTER: Tradisjonelle bestemorsruter er for mange selve symbolet på hekling.
HEKLET AND: Det er lett å hekle kosedyr i akkurat den fasongen man vil, og det er også grunnen til at hekla kosedyr er så populært. Trykk på bildet for å komme til oppskriften på denne anda.
NORDSJØTEPPET: Her er et lett og luftig teppe, heklet med blokkmasker i deilig ull. Trykk på bildet for å komme til vår Etsy-butikk, der mønster kan kjøpes på norsk og engelsk.

Hva betyr …

 • Å gjøre et kast: Når det står “gjør et kast” eller “kast på nålen”, så betyr det at du tar tråden en gang rundt heklenåla.
 • Magisk ring: Dette er en teknikk som brukes når man skal hekle rundt og rundt. Den magiske ringen gjør at du kan stramme den første omgangen, slik at du unngår hull. Lag en løkke på garnet ved å snurre garnet to ganger rundt fingrene dine, og fest med en fastmaske. Hekle rundt ringen, og stram til slutt tråden.
 • Å hekle frem og tilbake i rader: Det betyr at man stopper når man kommer til enden av raden, snur og hekler fra den andre siden tilbake.
 • Å hekle rundt og rundt i spiral: Hvis man hekler i spiral, så betyr det at hver omgang glir over i den neste. Istedenfor å avslutte omgangen med en kjedemaske, så fortsetter man bare rett over i neste omgang. Overgangen mellom omgangene blir da usynlig, så man må bruke en maskemarkør eller merketråd for å markere hvor omgangene begynner og slutter.
 • Å hekle rundt og rundt i omganger: Når man hekler rundt og rundt i omganger – og ikke i spiral – så betyr det at hver omgang avsluttes. Vanligvis hekler man da en kjedemaske inn i første maske på omgangen. Deretter starter man neste omgang med én eller flere luftmasker.
STRIPETE TEPPE: Dette teppet er enkelt å lage – se gratis oppskrift ved å trykke på bildet! Dette er heklet frem og tilbake i to ulike rader som gjentar seg.

Fastmasker

 • Hva: Fastmaske er en av de vanligste heklemaskene, og den er lav og tett. Fastmasker brukes ofte både på tepper, kluter, grytekluter, interiør og plagg – det meste, egentlig.
 • Forkortelse: fm
 • På britisk: double crochet (dc)
 • På amerikansk: single crochet (sc)
YouTube player

Slik gjør du: Først stikker du heklenåla inn i maska og henter med deg tråden igjennom. Du har nå to løkker på nåla. Hent tråden og dra den gjennom begge løkkene. Du har nå heklet en fastmaske. 

Kjedemasker

 • Hva: Kjedemasker lager en fin og mer solid kant på arbeidet, og man bruker dem også til å binde sammen heklearbeidet eller flytte seg i arbeidet uten at det skal synes. Dersom man hekler kjedemaskene i samme farge, synes ikke kanten. Dersom man lager kjedemaskene i en annen farge, blir det en fin bord.
 • Forkortelse: kjm
 • På britisk: slip stitch (sl st eller ss)
 • På amerikansk: slip stitch (sl st eller ss)
YouTube player

Slik gjør du: Først stikker du heklenåla inn i maska og henter med deg tråden igjennom, slik at du har to løkker på nåla. Den nye løkka skal dras gjennom den gamle løkka. Du har nå heklet en kjedemaske.

Halvstaver

 • Hva: Halvstaver bygger litt mer i høyden enn fastmasker, men det er fortsatt en lav og kompakt maske, som brukes i en rekke forskjellige oppskrifter. For eksempel i handlenett, puter, plagg og kluter. Mange halvstaver etter hverandre blir et tett og kompakt arbeid.
 • Forkortelse: hst
 • På britisk: half treble (htr)
 • På amerikansk: half double crochet (hdc)
YouTube player

Slik gjør du: Først gjør du et kast på heklenåla. Stikk nåla gjennom maska, gjør et nytt kast rundt nåla og dra tråden gjennom maska. Nå har du tre løkker nå nåla. Gjør et nytt kast og dra gjennom alle de tre løkkene.

Staver

 • Hva: Staver er en høy heklemaske, som tilsvarer tre luftmasker i høyden. Mange staver etter hverandre blir et luftig arbeid med “hull” mellom stavene. Staver brukes ofte i handlenett (som ikke er tette), luftige plagg, babytepper og annet. Staver er også mye brukt i dekorasjonshekling der man for eksempel lager heklede blomster.
 • Forkortelse: st
 • På britisk: treble (tr)
 • På amerikansk: double crochet (dc)
YouTube player

Slik gjør du: Først gjør du et kast på heklenåla. Stikk nåla gjennom maska, gjør et nytt kast rundt nåla og dra tråden gjennom maska. Du har nå tre løkker på nåla. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to første løkkene. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to siste løkkene. Du har nå heklet en stav.

Dobbelstaver

 • Hva: Dobbelstav er en enda høyere maske enn stavene, så denne bygger mye i høyden og tilsvarer fire luftmasker. Dobbelstaver brukes gjerne i brikker, blonder og heklede plagg, og det blir mye mellomrom mellom dem.
 • Forkortelse: dbst eller dst
 • På britisk: double treble (dtr)
 • På amerikansk: treble / triple crochet (tr eller tc)
YouTube player

Slik gjør du: Først gjør du to kast på heklenåla. Stikk nåla gjennom maska, gjør et nytt kast rundt nåla og dra tråden gjennom maska. Du har nå fire løkker på nåla. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to første løkkene. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to neste løkkene. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to siste løkkene. Du har nå heklet en dobbelstav.

Trippelstaver

 • Hva: Dersom du synes dobbelstaver er høye, så må du ta en titt på trippelstavene: De bygger tilsvarende fem luftmasker i høyden og er virkelig høye. Trippelstaver brukes gjerne i brikker, bølgemønster, blonder og lignede, i tillegg til veldig luftige tepper – og mye annet, selvsagt.
 • Forkortelse: trpst
 • På britisk: triple treble (trtr)
 • På amerikansk: double treble (dtr)
YouTube player

Slik gjør du: Først gjør du tre kast på heklenåla. Stikk nåla gjennom maska, gjør et nytt kast rundt nåla og dra tråden gjennom maska. Du har nå fem løkker på nåla. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to første løkkene. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to neste løkkene. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to neste løkkene. Gjør et nytt kast og dra gjennom de to siste løkkene.

Spikermasker

 • Hva: Spikermasker er en stilig maske som hekles over fastmasker, og de er enkle å få til. Spikermasker hekles som en fastmaske, bare at man stikker heklenåla inn i en fastmaske fra en tidligere rad, istedenfor i fastmaskene fra forrige rad. Spikermasker brukes for dekorasjon, enten det er på grytekluter, interiør eller tepper.
 • Forkortelse: sp-m
 • På britisk: spike stitch (sp)
 • På amerikansk: spike stitch (sp)
YouTube player

Slik gjør du: Du starter med å hekle et grunnlag med helt vanlige fastmasker. Så bytter du farge ved å dra gjennom siste fastmaske på raden med det nye garnet. Hekle en luftmaske som fungerer som en snumaske. Hekle 1 fastmaske i første maske. Hekle deretter en fastmaske der du stikker nåla 2 rader under. Hekle en fastmaske der du strikker nåla fire rader under, og hekle så en en fastmaske der du strikker nåla 2 rader under. Du har nå laget en repitisjon som du gjentar ut raden.

Da er første spikermaskerad ferdig! Neste rad fortsetter du ved å hekle vanlige fastmasker i samme farge. 

Du kan lage ditt eget spikermaskemønster ved å variere på hvor mange rader ned du stikker nåla.

Puffemasker

 • Hva: Puffemasker/puffmasker brukes ofte som dekorasjon i ulike heklearbeider, og det er en tykk og stor maske som lages ved å tvinne tråden mange ganger rundt heklenåla. Puffemasker bygger mye, både i bredden og i høyden!
 • Forkortelse: puff-m
 • På britisk: puff stitch (ps eller puff)
 • På amerikansk: puff stitch (ps eller puff)
YouTube player

Slik gjør du: Først gjør du et kast over nåla. Stikk deretter nåla inn i neste maske, og ta med deg tråden opp igjen. Gjør et nytt kast over nåla, stikk den inn i samme maske en gang til, og ta med deg tråden opp igjen. Gjenta dette til du har flere løkker på nåla. 

Så gjør du et siste kast på nåla og tar med deg tråden gjennom alle de andre løkkene på nåla, også den første løkka som du startet med. Til slutt “lukker” du puffemasken ved å dra tråden gjennom den siste løkka på nåla.

Annet som er lurt å kunne når du skal lære deg å hekle:

Hvordan feste trådene på hekletøyet?

YouTube player

Hekletøyet skal gjerne være pent på begge sider, og maskene er tykkere enn på et strikketøy. Derfor fester vi trådene inni hekingen, langs midten av radene. Bruk en skarp nål som du stikker inn midt i raden. Jobb nålen bortover flere masker, før du stikker den ut igjen og strammer tråden. 

Man bør ikke ferste tråder i den aller første eller siste raden på hekletøyet, da er det bedre å sy tråden ned en rad eller to langs kanten.

På steder der du har byttet farge, kan det være lurt å knyte de to garnene sammen med en enkeltknute før du fester på samme måte. 

Du bør ikke feste to tråder på samme sted i samme rad, for da vil det synes at raden blir litt tykkere enn de andre radene.

Når du fester tråder på denne måten, så synes det ikke fra noen av sidene.

Hvordan bytte farge når du hekler frem og tilbake i rader?

YouTube player

Når du hekler frem og tilbake i rader, så er det viktig å få en pen overgang mellom radene. Først hekler du frem og tilbake i rader som vanlig. Men når du kommer til enden på siste rad med fargen din, så skal du stoppe opp litt. Du skal nemlig IKKE trekke tråden igjennom den siste maska på raden. 

Istedenfor så kutter du tråden – og finner frem en ny farge. Trekk gjennom den siste maska med den nye fargen isteden, og stram. Hekle en snumaske og snu hekletøyet. 

Nå er det bare å begynne å hekle med den nye fargen! Denne metoden fungerer uansett hvordan typer masker du hekler, så lenge du hekler frem og tilbake i rader.

Søstrene Miljeteigs hekleguide blir oppdatert fortløpende. Tips oss gjerne på sostrenemiljeteig@gmail.com eller i kommentarfeltet dersom det er noe du synes bør være med!

Del dette innlegget på Pinterest:
Stikkord på denne siden
, , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Lag gavelapper med selvtørkende leire
Lag gavelapper av selvtørkende leire som du stempler bokstaver inn i! Vi...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

 1. says: Anne Guri Raknes

  I et mønster jeg har står det lag ei luftmaske, og ikke hekle ei luftmaske hva betyr det, eller er hva er forskjellen?

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *