Skjær ut ditt eget stempel

ENDELIG KAN VI omgi oss med piggsvin over alt. Forevige ditt favorittmotiv med et eget, håndskåret stempel!

Det var i fjor vi ble hekta på piggsvin da vi oppdaget en bitteliten, etterlatt piggsvinbaby i Storesøsters hage. Piggsvinbabyen flyttet inn i badekaret, og fikk jevnlig stell og foring helt til Piggsvinhjelpen fant en fosterfamilie til småen. Etter å ha observert dette nydelige dyret over tid og lest oss opp på den stadig vanskeligere situasjonen for piggsvin i Norge, ble vi hekta. Vi begynte å lage piggsvin-effekter i alle mulige varianter.

I år har vi allerede hatt vår første piggsvinobservasjon, og det på selveste 17. mai. Det fullvoksne, flotte piggsvinet med navnet Pidar (tror vi det kaller seg) satt plutselig og tittet på oss ved siden av trappa. Han ga oss en kort hilsen før han smatt inn i hiet sitt, som vi mistenker er under trammen. Vel, uansett – vi ble hekta igjen. Hva er vel bedre enn å lage et stempel til ære for vår nye venn, som gjør at vi kan omgi oss med piggsvinmotivet.

Man kan selvsagt lage mye annet moro også, det må ikke være piggsvin.

Dette trenger du

 • Myk plastmatte til å skjære i, for eksempel denne. (Dette er et mye enklere materiale å jobbe med enn lino, og brukes ofte til stempler. Plasten er myk, slik at den er svært enkel å skjære i.)
 • Skjærejern til linosnitt.
 • Stempelhåndtak. Dette finner du på for eksempel Sløyd-detaljer. Du kan også bruke en trekloss.
 • Blyant og papir.
 • Tapetkniv/hobbykniv.
 • Stempelpute med blekk og ting som skal stemples.

ingredienser

Slik går du fram

Aller først bruker du en hobbykniv til å skjære ut en passelig stor bit av stempelplasten. Vi skjærte ut et rektangel som passet til vårt stempelhåndtak og størrelsen på tegningen av Pidar.

skjæreplate

Deretter merker du opp en tegning på plastmatta som du skal skjære i. Enten kan du tegne rett på, eller så kan du overføre et motiv du har fra før av. Vi har tatt en kopi av originaltegningen. Så har vi tegnet over strekene på nytt med blyant, lagt motivet ned mot plasten, og tegnet med blyanten på baksiden av arket. Da overføres blyanttegningen til plasten.

blyantskissestempeltegning2Deretter bruker du det spisse, flate skjærejernet til å stikke opp alle kantene. Dette er viktig for å få jevne linjer. Alle ytterkanter på motivet må markeres.

stempelskjæring

Så bruker du jernet som er formet som en stor U til å skjære bort plasten rundt motivet. Grav bort nok masse til at det kun er motivet som får kontakt med trykksverten på stempelputa. Vær forsiktig når du arbeider i områder med små detaljer, som for eksempel rundt snuten på piggsvinet vårt. Vi vil jo ikke ha et snutefritt piggsvin!

Til slutt bruker du det lille U-jernet til å skjære ut detaljer på motivet. På vårt piggsvin brukte vi det til å skjære ut pigger på kroppen, øye, øyebryn og munn.

Press stempelet mot stempelputa for å sjekke hvor mye mer som må skjæres bort. Alle områder som ikke er en del av motivet, og som likevel får trykksverte på seg, bør bort.

Slik ble vårt stempel seende ut:

stempeltest

Deretter er det bare å stemple løs! Mange typer stempelblekk kan også brukes på tekstil, og det er selvsagt ekstra moro.

Vi har blant annet stemplet piggsvinene våre på diverse papirposer, gavepapir, pakkelapper og handlenett.

stempeleksempel

stempelpose

 

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Etiketter til å feste på luer
Lag skinnetiketter som du kan sy fast på strikkelua. Ekstra personlig blir...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

 1. says: Mariana Heggholmen

  Hei, hvilken gummi brukte du i denne posten. Den blå? Jeg har prøvd å finne det i Norge men har ikke fant det. Det er ikke det samme som den plastmateriale dere har anbefalt sant?
  Mvh,
  Mariana H

  1. says: Søstrene Miljeteig

   Hei hei, Mariana!

   Beklager, men den blå har vi faktisk kjøpt i Tyskland! Det var på en spennende hobbybutikk som het Idee Kreativmarkt.

   Men jeg vil tro at den grå fra Sløyd Detaljer også fungerer bra? Har du testet den?

   Hilsen Søstrene 🙂

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *