Lag en minnebok med tørkede blomster

Jeg har blitt tante for første gang, og jeg hadde lyst til å lage en minneverdig gave til min lille nevø Christoffer. Derfor laget jeg denne boka, som jeg vil fylle med minner fra hans første sommer. Se hvordan du enkelt kan lage en minnebok av resirkulert papir og tørkede blomster!

Denne boka har jeg montert med to dobbeltniter, noe som gjør at man kan ta sidene inn og ut mens man fyller boka med gode minner. Den er dekket med kontaktpapir for at ikke de tørkede blomstene skal trekke til seg fuktighet eller knekke. Papiret er resirkulert, og jeg har også brukt papir med plantefibre i. Dette er et morsomt prosjekt som tar to små kvelder å lage (i tillegg til ventetiden mens blomstene tørker).

Dette trenger du

  • Blomster og trekkpapir (du kan også bruke kaffefiltere).
  • En bunke med naturpapir i brunt og grønt. Vi har brukt ca. 10 A4-ark med resirkulert papir fra Norway Designs.
  • Fint papir, for eksempel med tørkede blader i, til å bruke som omslag. Finn et papir du liker godt. Det må være større enn A4.
  • Kalkpapir til å pynte med innimellom i boka.
  • Bokstavklistremerker. Våre er fra Panduro.
  • Godt, gammeldags kontaktpapir. Det finner du på bokhandelen.
  • To messingniter med skruehode. Vi fant disse på Sløyd Detaljer. Dersom du vil ha en tykkere bok, kan du bruke større niter.
  • En hulletang.
  • En limstift.

1. Tørke blomster

Først må du tørke blomster som du kan pynte omslaget på boka med. Finn fine sommerblomster eller flotte blader. Dersom det nylig har regnet ute, bør du sette blomstene til tørk med stilkene i en vase med vann noen timer før du går i gang. Bladene kan du legge på kjøkkenpapir.

Når plantene er helt tørre, kan du legge dem mellom to lag med trekkpapir (eller inni et kaffefilter). Deretter legger du trekkpapiret inn i en bok (som du ikke er så glad i). Legg boka i press i ca. en uke. Det er viktig at det ikke er igjen noe fuktighet i blomstene før de limes inn under kontaktpapiret.

tørke blomster

2. Klipp til sidene

Vi har valgt å lage boka i A5-format, og vi har brukt en bunke med naturpapir i A4 som vi har klippet i to. Brett arket på midten for å se hvor du skal klippe.

Vi har vekslet mellom naturpapir, kalkpapir, grønt papir og stilige ark med tørkede plantefibre, for å variere inni boka. Vi har brukt ca. 20 ark som innmat i denne boka.

ARK

3. Lag omslag til boka

Omslaget har vi laget av et ark med tørkede platefibre, og vi har pyntet det med naturpapir og tørkede blomster.

Arket må være litt større enn A4. Legg arket rundt den samlede bunken med sider, og mål opp hvor stort omslaget bør være. Det bør stikke ca. en halv centimeter utenfor arkene inni.

Deretter klipper du ut en passelig stor firkant i naturpapir, som du pynter opp med klistremerkebokstaver og tørkede blomster og limer fast til omslaget. Prøv deg litt fram før du limer fast blomstene og klipper av stilkene som stikker utenfor. Dette må tørke godt før du går videre.

dander blomstene

Når alt har tørket godt, finner du fram kontaktpapiret. Legg omslaget ned på kontaktpapiret, og mål opp en firkant som er ca. to centimeter større enn omslaget i alle retninger.

Når kontaktpapiret er skjært til i riktig størrelse, skal det klistres fast i omslaget. Først legger du kontaktpapiret med beskyttelsespapiret opp på en bordplate. Deretter begynner du med den ene halvdelen. Dra av halve beskyttelsespapiret, og stryk forsiktig på omslaget. Deretter drar du av resten av beskyttelsespapiret og stryker omslaget fast.

Klipp av hjørnene og brett inn kantene. Deretter klipper du en mindre firkant med kontaktpapir som du fester på innsiden av omslaget, slik at hele omslaget er dekket av plast.

kontaktpapir

4. Montér boka

Det siste som gjenstår, er å montere boka med dobbeltnitene. For å gjøre dette, trenger du en god hulletang som kan hulle seg igjennom hele bunken på én gang. Legg omslaget rundt arkene som skal fylle boka. Pass på at alt ligger rett. Deretter  huller du to hull, ca. en halv centimeter inn fra kanten. Skru på plass dobbeltnitene.

hulletang

Fyll boka med tørkede blomster og fotografier, gjerne minner fra småens første sommer, slik vi har gjort her. Det er praktisk at du kan ta sidene inn og ut mens du jobber med å fylle boka.

Husk at blomstene på boka vil falme over tid, så det kan være lurt å ikke la den ligge for lenge framme i sollyset – oppbevar den gjerne i bokhylla.

minnebok ferdig

 

 

mer fra Margrethe Miljeteig
Skjær ut ditt eget stempel
ENDELIG KAN VI omgi oss med piggsvin over alt. Forevige ditt favorittmotiv...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *