Lag enkle linotrykk

Mange ulike lino-motiver.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du enkelt kan skjære ut egne stempler. I vinter har Søstrene Grene en egen diy-serie for nettopp linotrykk, og vi måtte selvsagt teste både blekk og skjæregummi. I denne artikkelen viser vi hvordan det gikk da vi lagde enkle linotrykk på papir og på glassunderlag.

Dette trenger du for å lage eget linoliumstrykk

  • Myk plastmatte til å skjære i. Vi testet Søstrene Grene sin. Hvis du ikke får tak i den kan du bruke for eksempel denne. (Dette er et mye enklere materiale å jobbe med enn lino. Plasten er myk, slik at den er svært enkel å skjære i.)
  • Skjærejern til linosnitt (vi brukte de vi hadde fra før, og har ikke testet Søstrene Grene sine).
  • Blyant og papir.
  • Tapetkniv/hobbykniv (eller saks)
  • Linomaling og rulle. Vi testet disse fra Søstrene Grene.
  • Noe flatt å ha malingen på
  • Underlag som tåler søl
  • Papir til å stemple på

Slik gjør du

Det er vanlig å overføre et motiv til plastmatten med blyant og papir, og dersom du ønsker å gjøre det, så ser du forklaring her. Denne gangen tegnet vi motivet for frihånd, med blyant rett på underlaget. Husk at stempelet vil stemple speilvendt, så dersom retning er viktig må du tegne av motivet speilvendt.

Skjære

Når gjelder det å holde tunga rett i munn: Du skal skjære bort alt som du ikke ønsker at skal ha farge når du trykker. Det vil si at du må bestemme hvilke detaljer som skal ha blekk, og hvilke som skal ha papirets farge. Når du har bestemt det så er det bare å begynne å skjære bort alt som ikke skal trykkes.

OBS! knivene er skarpe, så pass på at du alltid skjærer vekk fra deg selv, og at du ikke skjærer mot den hånda som holder matta nede.

Et tips her er å legge underlaget på en brikke eller et underlag som du kan rotere ettersom du trenger å komme til på ulike steder av arbeider. Det er også praktisk fordi det blir mye bøss.

Vi synes også det er enklest å skjære rundt motivet først, for å lage en kant du kan skjære mot. Da er det litt lettere å unngå at nebbet eller halespissen plutselig forsvinner i en litt kjapp bevegelse. Matta er veldig myk og lett å skjære i, så noen ganger går det litt kjappere enn man har tenkt.

Lino med skjærekniv og påtegnet motiv.
Fugl tegnet på med blyant, klar for utskæring.

Fjerne bakgrunnen

Når du har skjært ut hele motivet kan du, hvis du vil, skjære eller klippe bort bakgrunnen. Det gjør det litt lettere å unngå at bakgrunnen blir ujevn, og det er kanskje litt lettere å holde styr på motivet når du senere skal stemple.

Lino trykk med farge på, klar til trykking.
Neste steg er farge!

Maling

Når du er fornøyd med motivet, kan du legge det på et underlag som tåler litt søl. Selve trykkingen er ganske grisete! Søstrene Grene sin maling er vannbasert, og ligner mer på blekk enn maling i oppførsel. Dette kjennetegner ofte linomaling, og det gjør den ganske sølete, men veldig fin å trykke med.

Når motivet ligger trygt, kan du gjøre klar malingen. Vi har brukt en engangstallerken i mangel på noe annet, men det er veldig fint å bruke en plastflate, glassflate eller lignenede (kanskje har du f.eks. glass eller plast fra en gammel bilderamme?). Bruk rikelig med maling, og sørg for at rulla har godt med maling på seg.

Rull rulla over motivet, så hele er dekket.

Trykke!

Nå kan du bruke motivet ditt som et stempel, og stemple dette på papiret. Men vi lærte på et linokurs en gang at det faktisk er lettere å la motivet ligge, og så legge papiret oppå dette. Da kan du stryke på papirets bakside, og dermed gi det litt trykk så motivet overføres jevnt og pent.

Linostempel med pupper.
Pupper klare for trykk!

Etter første trykk kan du evt vaske av restene, og justere motivet litt. Det er vanlig at det oppstår litt andre detaljer enn man hadde sett for seg, eller at noe ikke kommer tydelig nok frem. Da er det bare å justere, et tips er å ta litt omgangen for det er ikke mulig å reversere hvis du først skjærer for mye.

Tre linostempler klare til trykking.
Disse motivene er klare med sort maling.

Småfuglen her måtte justeres litt på bena. Den ble også finest i sort. Den flyvende fuglen fikk mønstre på ryggen etter prøvetrykk. Enhjørningen fikk mer detaljer rundt øynene.

Vi er ikke så imponert over de lyse fargene til Søstrene Grene, disse ble litt vannaktige og lite dekkende. Men vi skal prøve de på mørkere papir og se om det hjelper. Den sorte er dekkende og fin, og gir godt resultat.

Fuglestempel, og to versjoner av trykk med fuglen, rosa og sort.
Slik ble fuglen, i rosa og sort.
Fuglen ble justert etter prøvetrykk, og fikk mønster.

Vi brukte samme motiv og stemplet på glassunderlag av kork, resultatet ser du her:

Fugl og pupper på glassunderlag av kork.

Linotrykk er like gøy som vi husket, og materialene fra Søstrene Grene er fine å bruke. Veldig morsom hobby som nok mange kan ha glede av, selv om det gir litt søl.

Mange ulike motiver!
Stikkord på denne siden
, , , , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Vårens fineste bordkort
Vår og sommer er høysesong for bryllup og konfirmasjon. Vi har samlet...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *