Ni måneders babyteppe: Lag et temperaturteppe uke for uke under graviditeten

Temperaturtepper er i vinden, og her har vi laget en litt egen vri som er basert på været i et ni måneder langt svangerskap! Få oppskriften på temperaturteppe i babyteppe-variant her, et fint gravidteppe til minne om en spesiell periode i livet.

Temperaturtepper kalles også værtepper eller periodeteppe. De lages gjerne ved at man strikker eller hekler én rad hver dag gjennom et år, der fargene varierer ut ifra hvilken temperatur det var den dagen. Til slutt står man igjen med et fint minne om året som har gått!

I denne oppskriften har vi laget en litt annen variant, tilpasset lengden på et svangerskap. For å ikke få et alt for stort teppe, har vi valgt å gå for to temperaturmålinger hver uke i graviditetens 40 uker – altså ikke alle dager. Da ville teppet blitt nemlig ca. 283 rader langt, mot for 152 rader i vår oppskrift. Vi har også valgt å la hver temperaturmåling gå over to rader – frem og tilbake igjen. Dette for å få et litt roligere uttrykk, mer synlige striper – og litt færre tråder å feste.

Dette trenger du

Vi har brukt elleve ulike nyanser av Merino Extra Fine, som vi har plassert på de ulike temperaturene. Det går under ett nøste av hver farge, med mindre man får veldig mange dager med samme temperatur. Det spørs jo også på årstid og hvilke temperaturer man velger. Vi har valgt følgende, med et teppe som gikk fra juli til april:

 • Varmere enn 21 grader: Farge 45 – Blush
 • 18-20 grader: Farge 46 – Ørkenrose
 • 15-17 grader: Farge 40 – Støvrosa
 • 10-14 grader: Farge 26 – Pistasj
 • 5-9 grader: Farge 47 – Salviegrønn
 • 0-4 grader: Farge 37 – Tåkeskog
 • -0-4 minusgrader: Farge 07 – Lys taupe
 • -5-7 minusgrader: Farge 05 – Lys grå
 • -8-11 minusgrader: Farge 15 – Lys sjøgrønn
 • -12-15 minusgrader: Farge 39 – Isblå
 • Under -16: Farge 1 – Natur
 • Heklenål, 5 mm (som er litt tykkere enn garnets anbefalte 4 mm, for å få et løst og mykt teppe)
 • Stoppenål
 • Garnkart med garnprøver. Last gjerne ned vår mal litt lenger ned i dette innlegget!

Hvordan finner du temperaturene til temperaturteppet?

Noen velger seg et tidspunkt på de aktuelle dagene og noterer temperaturen der og da. En enklere metode er imidlertid å finne temperaturhistorikken på Se Klima i ettertid.

Her kan du velge tidsperiode, sted og værelement. Du kan velge mellom middeltemperatur, makstemperatur og minimumstemperatur.

Jeg synes det er moro med de store kontrastene, og har derfor valgt en kombinasjon av maks- og minimumstemperatur. I tidsperioden som regnes som sommertid – slutten av mars til slutten av oktober – har jeg valgt makstemperatur. I tidsperioden som regnes som vintertid har jeg valgt minimumstemperatur.

På stasjonsnavn velger du nærmeste målestasjon. Vær obs på at ikke alle stasjoner har all data – da kan du velge en annen i nærheten.

Jeg syntes det enkleste var å laste ned tabell til et excel-dokument fra Se Klima. Deretter brukte jeg farger til å utheve de datomarkeringene jeg skulle ha med i teppet. Jeg valgte to dager i uka, så da ble det hver onsdag og lørdag fast.

Slik så mitt temperaturskjema ut:

Jeg printet ut skjemaet og strøk ut etterhvert som jeg heklet de ulike datoene, så ble det lett å holde oversikten.

Det er lurt å lage et garnkart slik at du lettere velger riktig farge. Her er en mal du kan bruke. Jeg vil anbefale å printe den ut og deretter lime den på papp eller kartong.

Om hekleoppskriften:

Du kan variere bredden på teppet ved å legge opp et valgfritt antall masker, så lenge det er et partall. Vi har tatt utgangspunkt i å få riktige dimensjoner til et teppe som lages over ca. 40 uker, med to temperaturmålinger hver uke.

Teppet vil selvsagt variere litt i lengde utifra hvor langt svangerskapet blir, men det er jo også noe av spenningen. Jeg laget teppet underveis, uten den endelige fasiten.

Perlehekling gir en unik struktur som blir ekstra flott når man veksler mellom ulike farger. Den passer derfor godt til et temperaturteppe, der man gjerne bytter farge ofte. Perlehekling lages ved at man hekler annenhver fastmaske og luftmaske, frem og tilbake i rader. Fastmaskene hekles rundt luftmaskene fra forrige rad. Selve heklingen er dermed svært enkel å få til, og man trenger ikke huske en spesiell repetisjon. Dermed kan man konsentrere seg om vekslingene i farger og temperaturer og se mønsteret vokse frem.

Tips: Sjekk gjerne ut Søstrene Miljeteigs hekleguide hvis du trenger hjelp til å komme i gang!

Slik hekler du:

Opplegg: Lag 110 luftmasker på pinne 5 med Merino Extra Fine. Vi bruker pinne nr. 5 for å få et luftig og løst teppe, som ikke blir stramt og stivt.

Rad 1: Begynn i fjerde luftmaske fra pinnen og lag 1 fastmaske og 1 luftmaske. Hopp over neste luftmaske, og lag deretter 1 fastmaske og 1 luftmaske i den neste. Hopp over neste luftmaske, og lag deretter 1 fastmaske og 1 luftmaske i den neste. Fortsett slik helt til du kommer til enden av raden. Da lager du 1 fastmaske i den siste luftmasken.

Rad 2: Lag 2 luftmasker. Hopp over fastmasken fra forrige rad. I første mellomrom, der du laget 1 luftmaske, hekler du 1 fastmaske og 1 luftmaske. Hopp over fastmasken fra forrige rad, og i neste mellomrom lager du 1 fastmaske og 1 luftmaske. Fortsett slik ut raden. Lag en fastmaske i siste luftmaskebue, altså de luftmaskene du laget på starten av første rad.

Rad 3: Lag 2 luftmasker. Hopp over fastmasken fra forrige rad. I første mellomrom hekler du 1 fastmaske og 1 luftmaske. Hopp over fastmasken fra forrige rad, og i neste mellomrom hekler du 1 fastmaske og 1 luftmaske. Fortsett slik ut raden. Lag en fastmaske i siste luftmaskebue, altså de to luftmaskene på starten av forrige rad.

Gjenta rad 3 helt til du er ferdig! Samtidig skal du foreta fargebytter. De gjøres slik:

Når du hekler siste fastmaske på raden før et fargebytte, lar du være å trekke gjennom tråden den siste gangen. Bytt farge og trekk igjennom med den nye fargen isteden. Da får du et pent fargebytte:

YouTube player

Hver datomarkering går over to rader. Du hekler dermed to rader – en frem og en tilbake – før du går videre til neste dato.

Det blir svært mange tråder, og det kan være lurt å feste noen tråder underveis. Her er noen triks til hvordan du fester tråder:

YouTube player

Lykke til med ditt teppe! Flere garnkart til andre temperaturtepper finner du her.

Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Ti vårlige hekleprosjekter
DET ER DEILIG med vår, og vi har tatt en runde for...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *