Slik lager du hullkort til strikkemaskin

Hvordan lage egne hullkort til strikkemaskinen din? Her er en mal til å tegne opp strikkemønster og noen ting som er lurt å tenke på.

Denne vinteren har vi fått oss hver vår strikkemaskin – nærmere bestemt en Silver Reed LK150 og en SK280. Sistnevnte er en hullkortmaskin, så det har ført til en del timer med mekking av hullkort av ymse slag. Nevøene ønsker seg enhjørninger, fisker, regnbuer og rever, så her er det bare å hulle i vei.

Vi har gjort oss noen lærdommer som vi skal dele i dette blogginnlegget! Bildene og de nøyaktige beskrivelsene er for en Silver Reed SK280, men mye er nok overførbart til andre hullkortmaskiner med hullkort på 24 masker!

Dette må du tenke på når du planlegger hullkortet

Rutemal for å lage strikkeoppskrifter. Trykk på bildet for å få det i stor oppløsning.

Mye av jobben ligger i planleggingen av hullkortet, og her er det noen ting som er viktig. Aller først bør du tegne opp hvordan mønsteret skal være i et ruteark.

Men høyden på strikkemaskene er bare ca. 75% av bredden, noe som vil si at maskene er litt avlange. Derfor er det lurt å ta hensyn til det når du lager designet.

Her er en mal vi har laget som tar hensyn til størrelsesforholdet. Denne kan du laste ned, og så kan du bare farge de utvalgte rutene med en kontrastfarge. De fargede rutene er de som du senere skal hulle.

Noen ting du må tenke på mens du tegner mønsteret:

  • Mønsteret blir speilvendt når du bruker det i maskinen, men hullkortet kan brukes begge veier. Det er spesielt viktig å huske på hvis du lager bokstaver.
  • Hver rad må inneholde masker av bunnfargen. Du kan ikke ha rader med kun kontrastfargen. Du kan imidlertid ha rader med kun bunnfargen, men da bør du sette kontrastfargen til side mens du strikker disse radene.
  • Det bør ikke være for lange trådsprang mellom maskene – noe som betyr at du må veksle ofte nok mellom bunnfargen og kontrastfargen. Hvis du bruker tynt garn, har vi funnet ut at opp til 10-11 masker er akseptabelt sprang.
  • Dersom mønsteret skal gjenta seg i høyden, burde du bruke minst 36 rader av hullkortet. Dette er for at kortet skal bli “langt nok” til å gå i loop gjennom maskinen. Dersom mønsteret ditt er under 36 rader, kan du gjenta det en gang til i høyden.
  • Det er lurt å sette det ferdige mønsteret etter hverandre to ganger, så ser du hvordan det kommer til å se ut når du strikker det. Er overgangen mellom repetisjonene pene nok?
I Enhjørninglua vår har vi lagt inn stjerner mellom enhjørningene. Det er ikke bare en pen detalj, men rett og slett nødvendig for at trådsprangene ikke skal bli for lange.

Når du skal klippe selve hullkortet

Hønemønsteret vårt er på vei. Det er et par feil her for den som leter!

Dersom mønsteret bare skal gjentas én gang i høyden, kan du starte hvor du vil på hullkortet. Dersom det derimot skal la mønsteret gjenta seg i høyden, burde du begynne på den aller første raden.

Bruk en sprittusj til å tegne over mønstret før du huller. Marker de rutene som skal hulles. På den måten unngår du å hulle feil!

Dersom du likevel ender opp med å hulle feil, er det ikke krise. Da kan du bruke en teipbit til å teipe over hullet som ble feil.

Hulletanga har en liten spiss, og hullkortene har et lite hull i hver rute. Du bruker spissen i tanga til å finne det lille hullet, og vipps er du der du skal være.

Vi fant ut at det er lurt å teipe fast den lille kapselen som tar imot de runde, små papirbitene. Hvis ikke kan den nemlig finne på å åpne seg og spre hvite “hull” over alt.

Hvis mønsteret skal gå i loop i høyden, må du til slutt hulle de to øverste og de to nederste rekkene på hullkortet. Disse skal ligge dobbelt med mønsteret, slik at du får festet endene til hverandre. For at de ikke skal komme i veien for hullene du har klippet, må alle hullene altså hulles.

På de to nederste radene overlapper kortet med radene under. Derfor må hullene klippes her, slik at mønsteret under fortsatt blir strikket. På siden er kortet festet sammen med gummiklips.

Når du skal bruke hullkortet

Hullkortet må settes ned i maskinen slik at linjene på kortet er helt i vater med kanten på apparatet.

Sjekk at linja på kortet er helt i vater med kanten på apparatet.

Du bruker matehjulet på siden til å skru kortet ned i apparatet.

Tallene på siden viser hvilken radnummer maskinen er på nå. Altså ikke raden tallet står ved siden av, men fem rader tidligere. Det er fordi raden som strikkes nå er langt nedi apparatet.

Kortet festes til seg selv med noen små gummifester som følger med. Du fester disse i hullene på siden, slik at kortet ligger dobbelt i fire rader.

Kortet rulles på plass ved å bruke hjulet på siden.

Kjør gjerne hullkortet en runde gjennom apparatet ved å bruke hjulet på siden, så ser du at det glir pent igjennom som det skal.

Dersom du lurer på hvilken rad du er på, kan du trykke ned låseknappen på siden. Da ser du nemlig mønsteret på raden du er på akkurat nå!

Se hvordan “tastene” viser hvilken rad du er på når du skrur på stoppknappen. Husk å skru av stoppknappen igjen før du strikker videre, slik at ikke maskinen strikker denne raden om og om igjen.

Da er du klar til å begynne å strikke! Rull matehjulet til du kommer til rad 1 eller til den raden du ønsker å begynne på. Husk at sleden må kjøres over nålesenga en rad før du begynner å strikke mønsteret, slik at den får registrert hullmønsteret før du går i gang.

mer fra Margrethe Miljeteig
Strikke lue på strikkemaskin: Bylua
Her er en strikkeoppskrift til finstrikkemaskin med en silhuett av et by!...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *