Strikk ditt første babyplagg: Strikk en babyshorts steg for steg

Denne oppskriften er for deg som er nybegynner, og som trenger litt ekstra utfyllende informasjon i strikkeoppskriften. Her får du grundig forklart hvordan du kan strikke en babyshorts! Kanskje strikker du babyplagg for første gang?

En liten shorts er en perfekt gave til kommende foreldre, og de går veldig kjapt å strikke! Siden beina er korte, er det kun et veldig kort stykke du må strikke på settepinner. Resten kan du strikke på en rundpinne.

Denne shortsen er i størrelse 1-3 måneder. Enten kan du bruke oppskriften som er oppgitt i dette innlegget, eller så kan du bruke innlegget til å forstå en annen oppskrift du har tenkt til å begynne på.

Les oppskriften fra start til slutt, eller trykk på det du lurer på.

Du trenger:

  • Rundpinne 40 cm pinne 4,5
  • Rundpinne 40 cm pinne 3,5
  • Settepinner 4,5
  • Settepinner 3,5
  • 2 nøster Drops Merino Extra Fine
Det er vanlig at man begynner øverst på shortsen og strikker fra toppen og ned, og til slutt strikker beina. Man begynner som regel med en vrangbord, og ofte er det en hullrad i denne slik at man kan ha et bånd eller en tråd igjennom. Deretter strikker man selve shortsen i glattstrikk, strukturstrikk eller mønster. Det er vanlig å lage en forhøyning bak med forkortede pinner, slik at shortsen blir litt større bak enn foran. Mot slutten av arbeidet øker man som regel noen masker før man deler av til bein.

Hvert bein strikkes for seg, og ofte avslutter man med vrangbord nederst på hvert bein.

Det var kort fortalt – la oss sette i gang! Her får du enkel babyshorts på fire steg.

1. Strikk vrangbord med hullrad:

Legg opp 96 masker på rundpinne 3,5 med Merino Extra Fine. Strikk vrangbord: 1 rett, 1 vrang i 2 cm. 

Tips: Her kan du lese og se video av hvordan du legger opp og hvordan du strikker rett og vrang.

Strikk en hullrad slik: 1 rett, 1 vrang, lag 1 kast om pinnen, strikk 2 vrang sammen. Gjenta ut omgangen = 24 hull.

Å lage et kast om pinnen betyr at du legger tråden over høyre pinne og deretter strikker videre som normalt.

KAST: Her ser du ett kast på pinnen. Først strikket vi 1 vrang, deretter gjorde vi ett kast om pinnen, deretter strikket vi 2 vrang sammen.

I neste omgang fortsetter du å strikke vrangborden med 1 rett, 1 vrang. Der du har kast fra forrige omgang, strikker du denne som en vanlig rett maske. Da blir det et hull i omgangen under. Fortsett med vrangbord til den måler 4,5 cm.

2. Strikk en forhøyning bak på shortsen

For at shortsen skal bli litt større bak enn foran, er det vanlig å strikke en forhøyning på baksiden. Det betyr at man strikker forkortede pinner frem og tilbake. Man strikker altså ikke hele runden rundt rundpinnen, men snur og strikker tilbake. I noen oppskrifter gjør man dette allerede i vrangborden, mens i andre oppskrifter gjøres dette like etter vrangborden. Når man strikker tilbake strikker man fra vranga. I vårt eksempel strikkes forhøyningen allerede i vrangborden.

Slik gjør du det: Sett en merketråd på begynnelsen av omgangen – dette er midt bak. Strikk fra retten og strikk 6 masker vrangbord forbi merket. Snu, stram tråden godt slik at det ikke blir hull, og strikk 12 masker vrangbord fra vranga. Snu, stram tråden og strikk 18 masker vrangbord fra retta. Snu, stram tråden og strikk 24 masker vrangbord fra vranga. Snu, stram stråden og strikk 30 masker vrangbord fra retten. Snu, stram tråden og strikk 36 masker vrangbord fra vranga. Snu, stram tråden og strikk tilbake til merket midt bak. 

Det som er viktig, er at du strammer tråden når du snur. Det er viktig for at det ikke skal bli et hull der du snur. I tillegg er det viktig at man ikke snur samme sted som i forrige rad, men det vil oppskriften ta hensyn til.

FORHØYNING: Man strikker en forhøyning slik at strikketøyet blir større bak enn foran. Det gjør man ved å strikke frem og tilbake istedenfor å strikke rundt.

3. Strikk glattstrikk etterfulgt av økning

Bytt til rundpinne 4,5 mm. Du skal nå strikke glattstrikk rundt og rundt til shortsen måler 18 cm fra oppleggskanten midt foran.

Det er vanlig at man øker like før man skal dele av til bein, slik at ikke shortsen blir for trang, og slik at man har god ledighet til å bevege beina. Da øker man gjerne midt foran og midt bak, med én eller flere masker i midten mellom økningene (midtmasker).

Sett ett merke midt bak og ett merke midt foran på omgangen. Det skal økes på hver side av de midterste to maskene. Merketråden sitter midt mellom disse to maskene. Øk ved å lage ett kast. På neste omgang strikkes kastet vridd, slik at det ikke blir hull. Når du er litt øvet, kan du vri denne maska slik at den “lener seg” mot høyre eller venstre – så blir det enda finere.

ØKE MED KAST: Den hvite pila peker mot de to midtmaskene, som er på hver sin side av den rosa merketråden. De to gule pilene viser de to kastene som er strikket. Den ene lener seg fra venstre mot høyre (inn mot midten). Kastet er laget ved å ta pinnen fra undersiden av tråden og opp. Den andre lener seg fra høyre mot venstre (inn mot midten). Kastet er laget ved å ta pinnen fra oversiden av tråden og ned. Det vil gjøre økningen ekstra fin, men det blir fint med bare vanlige kast som du strikker vridd i neste omgang også.

Du skal øke slik på annenhver omgang totalt fem ganger. Da har du 116 masker.

Fortsett med glattstrikk rundt og rundt til arbeidet måler 22 cm fra oppleggskanten.

4. Dele av til bein

Nå skal du dele av til ben, og skillet går ved merketråden midt foran og midt bak. Halvparten av maskene settes av på hjelpepinne eller en hjelpetråd, mens den andre halvparten av maskene fordeles utover settepinner på 4,5 mm. 

DELE AV TIL BEIN: Her er arbeidet delt inn i to ulike deler, til to ulike bein. Halvparten av maskene er satt på en hjelpepinne.

Strikk 2 cm glattstrikk rundt og rundt på settepinnene. 

Deretter skal du bytte til settepinner på 3,5 mm. Strikk vrangbord rundt, 1 rett og 1 vrang, til vrangborden måler 3 cm. 

Nå feller du løst av med rett over rett og vrang over vrang. Lag det andre beinet på samme måte. 

Til slutt fester du trådene og lager en snor til å binde i livet. Denne kan enten tvinnes rundt og rundt, eller hekles/fingerhekles. 

FERDIG: Her er den ferdigstrikka babybuksa i Drops Merino Extra Fine!
ANNEN VARIANT: Her er en variant med perlestrikk og litt kortere lenge.
Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Ni måneders babyteppe: Lag et temperaturteppe uke for uke under graviditeten
Temperaturtepper er i vinden, og her har vi laget en litt egen...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *