Hva er egentlig den beste strukturen for en strikka vaskeklut?

Et av våre mest leste blogginnlegg, er «Strikk enkle, små vaskekluter». Men et spørsmål flere har stilt oss, er: Hva er egentlig den beste strukturen for en strikka vaskeklut? Og det er jo et godt spørsmål. For hvis man ser bort ifra det rent visuelle, hva gjør en klut til en god klut?

Skyldige der, altså. Vi har nok først og fremst tenkt på design som både tar seg godt ut og er morsomme å strikke. Vi har laget mønstre på kluter med både ruter, trekanter, striper, fletter, riller, patentstrikk og perlestrikk, for å nevne noen.

PÅ SKRÅ: Er striper den beste klutstrukturen?

Men mer profesjonelle kluttester tar for seg sugeevne og hvor fort kluten tørker opp etter bruk. En annen ting man setter pris på ved en klut, er at den gir god motstand mot overflaten, og at den er enkel å vri opp.

Når det gjelder sugeevnen, er nok typen garn langt viktigere enn strukturen. Det er viktig å ikke bruke blanke, glatte, merceriserte garn. De tar ikke opp så mye fuktighet, og vil bare dra vannet utover.

Når det kommer til at kluten skal tørke opp etter bruk (for å unngå at det utvikler seg bakterier), kan det være en fordel at strukturen er løs og luftig, ikke for tett og ikke for tykk. Fletter og falske fletter og diverse versjoner av mønsterstruktur kan nok bli litt tykt, og dermed tørke saktere.

LUFTIG: Ulike former for patentstrikk kan kanskje være tingen?

Det samme gjelder hvis man ønsker at kluten skal være lett å vri opp – løse, luftige strukturer vil score høyest her.

Når det gjelder motstand og friksjon mot overflaten, er vi enige i at det kan være en fordel med strukturer som veksler mye mellom rett og vrang, og som har jevn struktur over hele kluten. Hvis man i tillegg bruker et flatt bånd-garn til formålet, får man kluter som vasker overflatene godt. Her er oppskriften med båndgarn og perlestrikk en av våre favoritter – perfekt til skrubbing! Glattstrikk kommer derimot dårlig ut her, synes vi.

Etter å ha tenkt oss litt om, er vi helt enige i at strukturen har mye å si. Våre favoritter er nok perlestrikk og patenstrikk, strikket litt løst i et godt bomullsgarn. Men noe vitenskapelig svar, har vi ikke …

Hva er dine favoritter? Gi oss din mening:

Hvilken struktur er best å bruke på kluter?

Her kan du lese våre innlegg om kluter:

Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Slik planter du en avokado – steg for steg
Visste du at kjernen inne i avokadoen, selve avokadosteinen, kan bli til...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *