Forskjellen på raglan ovenfra og ned, og nedenfra og opp!

Lurer du på hva som er forskjellen på raglan ovenfra og ned og raglan nedenfra og opp? Vi går gjennom forskjeller og likheter, og prøver å se på noen fordeler og ulemper med de ulike!

 

Å strikke raglangenser er gøy! Men det kan kanskje virke litt vanskelig hvis du aldri har gjort det før. Mange synes det er litt forvirrende at det finnes to ulike typer raglanfelling: Nemlig å strikke raglan ovenfra og ned, og å strikke raglan nedenfra og opp. Begge deler har sine fordeler, og begge deler er overraskende enkelt når du bare skjønner forskjellen.

Denne genseren strikkes ovenfra og ned
Annagenseren har raglanfelling nedenfra og opp.

Forskjellen på raglan ovenfra og ned og nedenfra og opp

Den største forskjellen på de to typene er rett og slett at på den ene så feller du masker, og på den andre så øker du. Begge deler gjøres vanligvis fire ganger annenhver runde, i overgangene mellom ermet og bolen.

På raglan nedenfra og opp så begynner du nederst på genseren. Da strikker du kanten nede og bolen, legger strikketøyet til side og strikker begge ermene, før du setter alt på samme pinne og begynner med raglanfellingen. Hvis du lurer på hvordan du feller til raglan så kan du lese dette steg for steg her.

Denne genseren har to midtmasker (raglan nedenfra og opp)

 

Raglanøking med en midtmaske.

På raglan ovenfra og ned så begynner du øverst på genseren. Da strikker du halskanten, også begynner du å øke til raglan fire steder, annenhver runde. Dette gjør du vanligvis et godt stykke, før du setter alle ermemaskene på hver sin pinne eller hjelpetråd, og så fortsetter å strikke hele bolen ferdig for seg. Når bolen er passe lang så setter du ermemaskene fra det først ermet på pinnen, legger til noen ekstra masker, og strikker så ermet hele veien ned, før du gjentar med det andre.

 

Likheter mellom de to raglanversjonene

Den kanskje største likheten er at det kanskje finnes like mange måter å felle og øke på som det finnes strikkere. Med andre ord er dette noe mange gjør forskjellig, og øvede strikkere har ofte sin favoritt.

Både felling og øking gir et slags gjenkjennelig mønster i overgangen mellom erme og bol, noe som er veldig dekorativt og gir et fint raglan-særpreg til genseren.

 

Hva er best?

Raglanfelling handler om smak og behag. Jeg elsker å strikke gensere, og synes det er gøy å variere mellom de to. Samtidig synes jeg de har sine fordeler og ulemper:

  • Hvis det er viktig for deg å kunne justere hvor bred bolen skal være så er det best å begynne nedenfra og opp
  • Hvis det er viktig for deg å prøve genseren for å se hvor lang bolen skal være så er det lettest å begynne ovenfra og ned
  • Hvis du blir motivert av at det blir færre og færre masker ettersom det nærmer seg slutten så er nedenfra og opp best
  • Hvis du blir motivert av å kunne prøve genseren og se at den nærmer seg ferdig så er ovenfra og ned best

I tillegg er det en del som påpeker at det er litt styrete å ta med seg strikketøyet på tog osv hvis du strikker ovenfra og ned og er ferdig med bolen. Ermene strikkes jo mens de sitter fast i bolen, så strikketøyet kan være litt stort og tungt. Men det samme kan sies om nedenfra og opp, når alle ermer og bol er på samme pinne.

 

Med andre ord, her handler det nok mye om smak og behag!

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Hvordan mislykkes med betong
Etter å ha saumfart nettet etter stilige betongprosjekter ble vi naturlig nok...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *