Raglanfelling for nybegynnere

Denne ermen er klar for raglanfelling

Har du hørt om raglanfelling før, men aner ikke hvor du skal begynne? Eller er det helt ukjent for deg og du synes det høres mest ut som navnet på et urnorsk jaktredskap?  Fortvil ikke: Her er guiden som hjelper deg første gang du skal bruke raglanfelling. Denne teknikken gjør det nemlig lekende lett  å strikke genser. 

 

Hva er raglanfelling?

Det å oppdage raglanfelling var virkelig nøkkelen til genserdilla for vår del. Det var plutselig superenkelt å lage flotte, vellykkede gensere i en fei. Men første gang vi skulle lage det støtte vi på en del spørsmål, for hvis du ikke har gjort det før så er det ganske mange ting oppskriftene ikke gir deg svaret på (men antar at du kan fra før). Vi har derfor prøvd å samle noen forklaringer «steg-for-steg», samt prøvd å vise med bilder hvordan du gjør det. For når du først kan det så er det veldig enkelt!

Raglanfelling er en teknikk som gjør at du slipper det meste av montering. Kort fortalt strikker du først kroppen (bol) og to ermer nesten ferdig, og så setter du alle disse tre delene inn på samme rundpinne og strikker ferdig genseren i ett. Samtidig feller du noen masker i alle sammenføyningene (det vil si der erme og bol møtes). Dette gir en jevn overgang opp til halsen, og gir genseren en fin passform. Men hvordan gjøres det, sånn rent praktisk?

 

Raglanfelling kjennetegnes ved at den gir en skrå linje fra underarmen og opp til halskanten.

Slik strikker du med raglanfelling

Følg oppskriften

Begynn med å finne deg en oppskrift du liker, følg denne hele veien.
Hvis dette er din første genser kan du lese noen tips her.

Strikk bol og ermer

Følg oppskriften og strikk bol og ermer som oppgitt.

Denne ermen er klar for raglanfelling

Når du har stikket to ermer og en bol i oppgitt lengde, skal du felle til ermehull på både ermer og bol. Dette gjøres midt under ermene, og på sidene av bolen. Dette finner du ved å se etter hvor du begynte. Hvor er den første tråden din? Sett gjerne en maskemarkør på pinnen her, slik at du lett finner igjen stedet.

Her er tre ulike maskemarkører, de to til høyre er egentlig vanlige sikkerhetsnåler, men fungerer fint til denne bruken!

Markørene lar deg holde styr på hvor du er i omgangen

Fell til ermehull

Følg oppskriften og fell rett antall masker på hvert erme, og på hver side av bolen.

Her er det felt 7 masker midt under ermet

Sett alle delen inn på en rundpinne

Når du har felt masker på begge ermer og to steder på bolen skal alle delene settes inn på samme rundpinne. Det kan for eksempel gjøres slik: bakstykke – erme – forstykke – erme. Husk å sette ermene på rundpinnen rett vei: med undersiden inn mot genseren.

Bildet viser at ermet skal settes inn på pinnen med undersiden inn.

Her er ermet og bolen på samme rundpinne

Lage midtmasker

I de fleste oppskrifter skal man på første omgang etter at alle maskene har havnet på samme rundpinne, lage midtmasker.

Dvs at du i første omgang strikker to masker sammen hver gang du kommer til sammenføyningen mellom erme og kropp: Strikk en maske fra erme sammen med en maske fra for/bakstykket.

Disse fire maskene blir fra nå kalt midtmasker. I de fleste oppskrifter skal disse fra nå av alltid strikkes rett.

I noen oppskrifter er det mer enn en midtmaske, for eksempel 2 eller 3. Noen oppskrifter har 0 midtmasker. Her er det viktig å lese hva som står i oppskriften. Videre i denne forklaringen tar vi utgangspunkt i at det er en midtmaske.

Denne genseren har to midtmasker

Denne genseren har 0 midtmasker

Selve raglanfellingen

Nå har du altså alle delene på en rundpinne, og har lagd 4 midtmasker. Når du har kommet så langt er det på tiden å begynne med selve raglanfellingen. Oppskriften vil si noe om hvor ofte du skal felle, men det er for eksempel vanlig å raglanfelle i annenhver omgang.

Strikk deg frem til første sammenføyning, men stopp to masker før midtmaska. Disse to maskene skal felles sammen (høyre-felling). Dette kan gjøres ulikt, men du kan feks strikke de to maskene vridd sammen.

Strikk så midtmasken rett.

Så feller du de to neste maskene etter midtmaska (venstre-felling), to rette masker sammen.

Fortsett som vanlig til neste sammenføyning, gjenta. Dette gjøres ved alle sammenføyningene, til du har strikket hele omgangen.

 

Montering ved raglanfelling

Noe av det beste ved raglanfelling er at du slipper unna med ganske lite montering. Under ermene vil det være hull, disse syr du sammen med en tråd fra garnet.

Ellers er det bare å feste trådene på baksiden, og evt dampe genseren. Så er det klar til bruk!

Hvis du strikker raglan får du sansynligvis slike hull under armene. Disse syr du igjen med en tråd fra garnet og en stoppenål.

Vanlige spørsmål

Noen spørsmål vi støtte på underveis:

Spørsmål: Hva gjør jeg hvis oppskriften sier at jeg skal fortsette å felle raglan flere omganger til, men jeg er tom for masker på ermene?

Svar: Dette har vi støtt på et par ganger. Antagelig har ikke de som lagde oppskriften testet på alle størrelsene. Du kan fortsette å felle masker på bolen, men strikke vanlig  på ermene.

 

Spørsmål: Min raglanfelling ser ikke jevn ut. Fellingene peker i ulike retninger.

Svar: Hvordan du feller avgjør hvilken vei «fellemaskene» peker. Hvis du bare feller to rette sammen vil begge sider peke mot høyre. Prøv å felle to masker vridd sammen på høyre side av midtmaska, og to masker rett sammen på venstre side.

 

Spørsmål: Når jeg strikker perlestrikk (el) så stemmer jo ikke lengre mønsteret etter at jeg har felt. Hva gjør jeg?

Svar: Se på den rette midtmaska som en «nullstilling». Strikk slik at det blir riktig mellom hver sammenføyning, feks at ermet går opp i mønster mellom sine to midtmasker, også går for-/bakstykket opp mellom sine to midtmasker.

 

Les mer i boka vår Skinn og lær (2019)!

Interessert i å kombinere strikking og hekling med skinn og lær? Ta en titt på vår nyeste bok, Skinn og lær, da vel!

I denne boka lærer du hvordan du lager moderne og varig tilbehør og interiør av skinn og lær, kombinert med teknikker som sying, strikking og hekling. Lag deg en tovet sekk i ull med skinnreimer, et bokmerke av et gammelt belte, et handlenett av et skinnskjørt du fant igjen på loftet eller en lommebok av en for lengst kassert skinnjakke. Eller hva med en skinnjournal til den kreative, en kurv til strikketøyet eller vesker og nøkkelringer i ulike størrelser og versjoner.

Kjøp boka vår her.

 

8 Kommentar

 • Fantastisk forklaring, endelig skjønte jeg raglanfelling. Tuuuusen takk ?

  • Søstrene Miljeteig sier:

   Herlig, det var hyggelig å høre! Lykke til med fremtidige raglan-prosjekter!

   Hilsen Søstrene 🙂

 • Lajla Palm Myrland sier:

  Prøver å lære meg Raglansfelling
  Håper at det er lett å lære….

  • Søstrene Miljeteig sier:

   Ja, det er ganske lett, Lajla, men man må må jo gjerne prøve noen ganger. Vi håper du har fått teken på det!

   Hilsen søstrene 🙂

 • Elfriede Neumann sier:

  Raglanfellingen på genserne mine blir ALLTID for lange opp til halsen. Hvordan kan jeg få fellingen kortere? Kan jeg evt felle noen ekstra masker på bolen foran og bak etter at jeg har satt begge ermene og bolen på en rundpinne.

  Tusen takk for svar og evt noen gode råd. Tips.

  Med stor takk, vennlig hilsen

  Elfriede Neumann

  • Søstrene Miljeteig sier:

   Hei hei, Elfriede!
   Det er fullt mulig å for eksempel felle i siste omgang før halskanten, altså å strikke en omg rett når du har lang nok raglanfelling, og så felle for eksempel hver 4 eller 5 maske på denne omgangen. Og så strikke halskant etter det. Det går sikkert også å felle før som du sier, men det har vi ikke prøvd. Det er jo heller ingen regel som sier at du må felle på annenhver omg, kanskje kan du felle på alle omg?
   Hilsen søstrene!

 • Agnes sier:

  Har dere noen tips for å finne en god oppskrift? Har raidet #raglan på instagram og funnet fine gensere jeg vil prøve å strikke, men når jeg prøver å finne oppskriftene må jeg gjerne kjøpe hele heftet — og jeg klarer ikke helt å bruke så mye penger på det når jeg ikke engang har lest oppskriften og ser om det er noe for meg, og når de andre oppskriftene i heftet ikke interesserer meg i det hele tatt. Har dere en enkel raglanoppskrift å anbefale?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *