Fra gammel jakke til ny veske: Om gjenbruk av skinn og lær

Har du lyst til å gjenbruke skinn og lær til egne prosjekter? Her er tips til hva du trenger å vite, hvor du finner det og hvordan du best kommer i gang med prosjektene.

Sjekk også ut boka vår Skinn og Lær (Cappelen, 2019) for mer om tema, eller for oppskrifter og ideer.

 

Å gjenbruke gamle skinnarbeider er både morsomt og fint. Kanskje kan en gammel, hullete jakke bli en helt ny sekk, en veske eller et armbånd. Et gammelt belte kan bli en plantehuske, eller en magasinhank.  Skinn blir gjerne finere jo mer du bruker det: Gammelt skinn har mye sjarm og er ofte mykt og godt. Vi velger gjerne plagg som er ødelagte. En gammel skinnjakke som er hel og fin kan brukes i mange år til. Vi har bare hjerte til å klippe i den hvis den er ødelagt.

 

Hvor finner du skinn du kan gjenbruke?

Bruktbutikkene har ofte gamle, slitne skinnjakker og skinnskjørt, belter og vesker. Bruk litt tid og kjenn på materialene. Er de myke og gode? Er det fine farger? Viker det som god kvalitet? Vi har funnet mange skatter på UFF og Fretex.

I tillegg kan du finne rester i møbelforretninger, i gamle skomakerforretninger og selvsagt også hos skinn- og lærforhandlere.

Å finne plagg som kan gjenbrukes er en liten skattejakt. Denne jakka hadde supermykt skinn, og den ble mange nye prosjekter!

Hvordan vet jeg at jeg kan gjenbruke skinnet?

Det meste av gammelt skinn kan gjenbrukes. Skinnjakker er noe av det beste man kan bruke. Disse har ofte mykt skinn som er lett å jobbe med. De består av store flater, som gjør det lettere å bruke til større prosjekter.

 

Hvis du har funnet brukt materiale som du ønsker å anvende i prosjektene dine, er det noe det er lurt å tenke på før du begynner:

 

Kvalitet

Å bruke masse tid på et prosjekt som senere revner fordi skinnet er porøst, er mildt sagt kjedelig. Det er derfor lurt å teste skinnet før du begynner å bruke det: Sy litt på en del du ikke skal bruke, eller lag et lite snitt med saksa og dra litt i skinnet for å se om det rakner.

 

Skader og merker

Er det hull/riper eller andre skader som du ikke ønsker å ha med i arbeidet ditt? Merk områdene med en teipbit eller tusj slik at du kan unngå det.

 

Elastisitet

Kjenn på skinnet: Er det tøyelig? Hvilken retning er det mest tøyelig? Dette kan påvirke hvordan du planlegger å bruke det.

 

Denne jakka hadde flere sømmer som var gått opp, hull og riper. Da synes vi det var greit å sy den om!

Å utnytte materialet

Hvis du først skal klippe opp en skinnjakke, et skjørt eller annet så er det fint å utnytte mest mulig av materialet. Tenk deg derfor nøye om før du begynner å klippe i det. Her er noen huskeregler:

 

Sømmer og skjøter

Se etter hvor det er sømmer. Ofte kan det være sømmer som du vanligvis ikke legger merke til. Sømmene kan være en fin detalj i arbeidet ditt, men dersom du ikke ønsker å ha de med kan du prøve å finne områder uten. Ofte har en jakkerygg store områder uten sømmer, det samme kan gjelde ermene.

 

Planlegging

Planlegg hvilken del du skal bruke til hva. Begynn gjerne med å tenke ut hvor du skal hente skinn til de største prosjektene. Det blir ofte mange smårester i tillegg, som kan brukes til punger, armbånd og lignende.

 

Tegn av mønsteret på den delen du skal bruke og klipp ut. Noen ganger er baksiden av skinnet (vrangsiden) enda finere, siden den ofte er godt bevart under fôret. Andre ganger er denne full av lim, skriblerier og klistremerker med beskrivelser osv. Fjern det du kan av gamle materialer, fôr, knapper, glidelåser og lignende.

 

Her er en skinnjakke, og hvordan den kan utnyttes til ulike prosjekter:

  1. Erme: Her er det overraskende store flater, ofte er det kun søm på undersiden så når du splitter opp denne får du en del å gå på. og Ermet passer bra til små lommebøker, penal og lignende.
  2. Ryggen: Her finner du ofte de største, retteste flatene. Bunner, lokk og veskedeler klipper vi gjerne ut her.
  3. Forsiden: Ofte litt flere sømmer, knapperekker og lommer. Men hvis du planlegger godt kan også denne delen brukes.

Og her er prosjekter vi har lagd av disse to skinnjakkene, begge fra Uff. Alle prosjektene finner du oppskrift og måletegninger til i boka vår Skinn og lær (Cappelen, 2019).

Alle disse runde lommene har lommer lagd av skinnjakker. Foto: Ragnar Hartvig

 

Passlomma er lagd av skinnjakka. Solbrilleetuiet og pungen er lagd av gamle prøvelapper i møbelskinn. Foto: Ragnar Hartvig

 

“Øyaveska” er liten og egner seg godt på festival, den er lagd mellom to sømmer på baksiden av den brune jakka. Foto: Ragnar Hartvig

 

Lokket på “Retrosekken” er lagd av den brunrødejakka. Foto: Ragnar Hartvig

 

“Retropenalet” er lagd fra ermet på den brunrøde jakka. Foto: Ragnar Hartvig

 

Her er bunnen på “Seilerveska” lagd fra ryggen av den mørke jakka
Foto: Ragnar Hartvig

 

Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Forskjellen på raglan ovenfra og ned, og nedenfra og opp!
Lurer du på hva som er forskjellen på raglan ovenfra og ned...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

1 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *