Dette trenger du for å starte med skinn og lær!

Skinn og lær, arbeidsbord
Foto: Ragnar Hartvig

Har du lyst til å lage prosjekter i skinn og lær? Her er vår guide til hva du trenger for å begynne! Sjekk også ut boka vår Skinn og Lær (Cappelen, 2019) for mer om tema, eller for oppskrifter og ideer.

 

Hva trenger du for å begynne med skinn og lær

Som med alle andre hobbyer er det lett å gå bananas i utstyr når man skal begynne med skinn- og lærarbeider for første gang. Det er så mange fine verktøy, og så mye morsomt man kan gjøre. Skinn og lærarbeid er et gammelt håndverk, og med det følger både tradisjoner og kunnskap.

Før du går helt amok bør du tenke litt på hva du har lyst til å lage, og om du vil bruke tykt lær, eller mykere skinn. Hvilke prosjekter ser du for deg å begynne med? Hvor mye ser du for deg å lage? Det er ikke noe poeng å bruke masse penger på utstyr hvis du bare skal lage en ting eller to.

LES OGSÅ: Hvordan stemple med bokstaver i skinn og lær

Uansett hvilket prosjekt du ser for deg så er det tre ting du alltid trenger:

  • Noe å skjære med (feks kniv eller skinnsaks)
  • Noe å skjære på (en god skjærematte)
  • Noe å lage hull med (feks syl eller hulltang)
Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

Litt om de forskjellige

 

Skinnkniv vs skinnsaks

Hvis du skal jobbe med med lær er det lurt å investere i en god hobbykniv og en linjal. Med kniv kommer du gjennom selv tykt lær, og du får rette, fine skjærekanter.

Dersom du skal jobbe med mykere skinn, for eksempel sy prosjekter fra gamle skinnjakker eller skinnvesker så er skinnsaks et like godt alternativ. Jeg foretrekker skinnsaks ved de aller fleste prosjekter, mens lillesøster nesten alltid bruker kniv. Men så syr jeg mye på maskin og bruker mykere skinntyper, mens lillesøster jobber mer med lær.

 

Syl vs. hulltang

Også her kommer det an på hva du skal lage. Sylen lager mindre hull i læret, og hullet trekker seg litt sammen igjen etter en stund. Hvis du skal sy for hånd i lær så er syl å foretrekke. Du kan også ordne det meste av hull med en syl, så det er veldig fint å ha hvis du bare skal kjøpe noen få verktøy.

En hulltang lager et skikkelig hull i læret, og dette vil ikke trekke seg sammen igjen på samme måte. Hulltang er noe mange hobbyfrelste har allerede, og det gir mulighet for hull i mange størrelser. Hvis du ikke skal sy håndsøm i skinnet, men feks lage merkelapper, reimer og lignende så er hulltang et veldig fint verktøy.

 

Skjærematte

Vi bruker skjærematte fra Stoff og stil, med målestreker på. Denne er fin fordi den ikke ødelegger verktøyene, også er den ganske stor. Det viktigste her er at det ikke er et underlag du er redd for, og at det ikke skader verktøyene dine.

Skinn og lær
Foto: Ragnar Hartvig

Andre ting som er nyttige

I boka vår Skinn og lær går vi gjennom mange nyttige verktøy og forklarer hvordan de kan brukes. Her er en kort liste over hva du kan trenge til ulike prosjekter (i tillegg til de tre overnevnte tingene):

 

Hvis du skal prege med bokstaver

Bokstavpunsjer og klubbe

Du får kjøpt egne metall-bokstaver som fungerer godt for preging på skinn. Disse finner du på nett i ulike størrelser, eller du kan kjøpe de i hobbybutikker. For å slå stemplene mot skinnet bruker du en klubbe av tre eller gummi. Slike klubber finner du på Clas Ohlson, Jula og andre verktøyforretninger. Grunnen til at du ikke skal bruke en vanlig hammer er at det kan avgi gnister, som kan lage merker på skinnet.

 

Hvis du vil sy for hånd

 

Skinnåler og vokstet tråd

Hvis du skal sy for hånd med feks salmakersøm så trenger du to skinnåler (fås på hobbybutikker) og vokset lintråd. Tråden kan du også vokse selv, med feks vaselin.

 

Hvis du skal tegne av mønstre

Fettpenn

Fettpenn kan raskt fjernes igjen med et viskelær, og det gir mørk farge på lyst skinn og lys farge på mørkt skinn. Veldig kjekt å ha!

Linjal

Kanskje selvsagt, men en litt lang linjal å skjære og tegne etter er virkelig til hjelp.

 

Lykke til!

 

Flere tips finner du i boka vår Skinn og lær!

Du kan også sende oss en mail på sostrenemiljeteig@gmail.com

Alle bilder: Ragnar Hartvig

Stikkord på denne siden
,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Punsj med jordbær og nektariner
Denne sommerlige punsjen er både søt og forfriskende, og er en favoritt...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

4 kommentarer

  1. says: Ingvill Andersen

    Jeg har kjøpt boken og har prøvd meg på flere ting ! …. men hvor kan jeg få kjøpt skruinter?

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *