Snadder til fuglene: Hjemmelagde meiseboller

Utenfor er det et teppe av hvit snø og gradestokken lyser blått. Da er det godt for fuglene å få sunne, energirike meiseboller å kose seg med.

Meisebollene du lager selv er både sunnere, ferskere og bedre for småfuglen enn de du kjøper på butikken. Ikke bare det, men de ser penere ut også!

Her er en enkel oppskrift som du kan røre sammen på noen øyeblikk.

Dette trenger du

  • Frø, usaltede nøtter, brød, solsikkekjerner, rosiner, puffet ris eller annen snacks
  • 250 gram delphiafett
  • Pepperkakeformer eller andre former
Dette er innholdet vi brukte til 250 gram delphiafett.

Slik gjør du

Smelt fettet i en kjele, og bland inn en god mix av nøtter, frø, rosiner, brød og annet. Her og her kan du se fine lister over hva småfuglene kan spise og ikke – hovedregelen er at de kan spise det meste, unntatt salt mat! Og det skal selvfølgelig ikke være muggent eller harskt.

La fettet legge seg godt rundt ingrediensene, og det skal trekke inn i brødbitene. Sett blandingen kaldt et lite øyeblikk, slik at det tykner. Dette skjer ganske raskt, og du kan varme den opp igjen dersom blandingen blir for stiv.

Bruk en stekeplate som underlag, og legg bakepapir oppå. Plasser deretter pepperkakeformene utover. Bruk en skje til å fylle formene halvfulle. Legg deretter hyssing, sløyfebånd eller hemptråd ned i blandingen. La den ligge i en krøll, slik at den fester seg ordentlig i figuren. Fyll deretter formen helt opp med blandingen.

Her har vi helt blandingen over i en måneformet pepperkakeform.

Sett deretter brettet kaldt, til fettet blir hvitt og hardt. Dette tar noen timer i kjøleskap, eller 1-2 timer i fryseren.

Deretter er meise-figurene klare til å henges opp!

 

 

Du kan også bruke et beger, en plastkopp, bunnen av en melkekartong eller annet for å lage mer tradisjonelle meiseboller.

 

 

Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Lag digge fruktspyd!
TRENGER DU NOE ENKELT, godt og nesten sunt til en sammenkomst eller...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *