Planeturo til barnerommet

En uro over senga kan glede mang en småtass. Vi fikk lyst til å lage en med planeter, som dingler i bane over senga. Her ser du hvordan du lager vår planeturo.

For den naturinteresserte og særs observante er det kanskje lett å snappe opp at ikke alle planetene er helt naturtro, og rekkefølge og utvalg baserer seg på vår barneskolelærdom fra 90-tallet (Man kan du bare ikke droppe Pluto sånn helt plutselig!). La oss kalle det retro og sjarmerende.

Du trenger

  • 9 Vattkuler i ulike størrelser
  • En pensel
  • Enn tannpirker
  • Tørkepapir
  • Vann
  • Hobbymaling i ulike farger, og litt plast til å blande den på
  • Piperensere til ringer
  • Gjennomsiktig line og en nål
  • Uro-ring, gjennomsiktig (feks fra Panduro)
  • Det kan være fordel å se på et bilde av planetene, hvis du vil la deg inspirere av størrelsesforhold og farger

Slik gjør du

Å velge størrelser

Vi var ikke så opptatt av at størrelsesforholdene ble helt riktige, men ønsket at det skulle være litt ulike planeter slik at uroen skulle få variasjon og spill. Vattkulene kommer i ulike størrelser, og vi valgte å bruke 4 ulike størrelser: Veldig liten (Pluto), Liten (Jorda, Mars, Merkur, Uranus), Mellomstor (Venus, Saturn, Neptun) og Stor (Jupiter).

Male grunnfarge

Begynn med å feste den planetene du vil begynne med på en tannpirker. Da er det lettere å holde i den samtidig som du maler. Bruk en tørr pensel, og mal først planeten i en grunnfarge. Vi har brukt grått, brunt og blått som grunnfarger, ettersom hvordan vi ønsket at planetene skulle bli.

Merkur ble først malt lysegrå, mens Venus ble brun-orange før den fikk flere lag med farge.
Neptun har grunnfargen blå
Her er det Jorda som står for tur.

Å male nyanser

Bland litt ulike farger med penselen, feks sort, grått og hvitt, uten å blande dette til en ren farge. Nå er penselen ganske “grisete”, men når du maler på planeten får du et fint spill i fargene. Kladd på litt her og der, gjerne ujevnt. (Ikke vet penselen med vann, den skal være ganske tørr).

Til venstre: Venus festet på tannpirker. Til høyre: Maling og pensel.

Stemple med papir

Mens malingen fortsatt er våt går du over med litt tørt tørkepapir (gjerne litt grovt) og “stempler”. Da får du enda mer sjatteringer i fargen. Om du vil legge til mer farge kan du også ta litt feks hvit farge på papiret, og så stemple med dette på planetene. Pass på at papiret ikke er vått av maling.

Stemple gjerne flere ganger og mellom ulike lag med maling. Er du ikke fornøyd så maler du bare over og prøver igjen! Pass på at pensel og papir ikke blir for vått.

Stripete planeter

For å male Jupiter og Saturn, som vi har lagd mer stripete kan du blande malingen på penselen på samme måte (men gjerne mange, ganske like nyanser av grått, beige og hvitt), og male mens du snurrer tannpirkeren rundt med fingrene, slik at du maler rundt og rundt på planeten. Da får du disse runde, stripete planetene.

Duse striper i ganske like nyanser

La planeten tørke før du tar den av tannpirkeren og begynner på neste.

Ringer av piperensere

Vi har latt Saturn og Uranus få ringer av piperensere, som er tvinnet sammen der de møtes.

Usikre på om Uranus skulle ha ring, men i denne uroen er alt lov!

Montering

For å montere uroen trekker du den gjennomsiktige linen på en nål, og trekker linen gjennom hullet i vattkula. Knyt linen på toppen av planeten, og fest linen i uro-ringen. Prøv deg gjerne frem med ulike lengder på trådene.

Her er alle klare til montering

Vi har hengt planetene i denne rekkefølgen: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto.

Tilslutt henger du opp uroen på et passende sted!

Lykke til!

Uroen ble veldig populær hos småen!
Stikkord på denne siden
, , , , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Lag ditt eget bilde med planeter
Vi har litt hekta på planeter, og ville gjerne lage et bilde...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

1 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *