Syorbok: Nyttige ord og begreper for deg som syr

Fargerike stoffer på et sybord.

Sømmon, toppstikling og overlock. Syverden er full av fagbegreper og ord som kan virke gresk for en nybegynner. Her har vi samlet en syordbok, med mange av de vanligste ordene fra oppskriftene.

Rettside og vrangside

Alle stoff har to sider. Forsiden har gjerne et mønster eller en struktur, og kalles rettside. Baksiden er ofte blassere, eller har annen struktur og kalles vrangside. Ofte sys prosjekter med rettsiden inn, altså at du legger delene mot hverandre med den fineste siden inn mot hverandre.

Sømrom og sømmonn

Den avstanden som er fra sømmen din og ut til ytterkanten av stoffet kalles sømmonn, eller sømrom. Ofte er dette 0,5–1 cm, men her er det ulikt fra oppskrift til oppskrift. I mange oppskrifter, som for eksempel Fæbrik sine, er sømrom  inkludert i mønsterarket, og du skal da sy litt inn på stoffet. Dette er beskrevet i oppskriftene. 

Rettsøm

Rettsøm er den vanligste sømmen, med rette sting. Dette er et standardvalg på symaskinen. Still gjerne inn stingene til ca. 2–3 mm lengde.

Å feste tråden

På symaskinen gjør du dette ved å først sy noen få rette sting fremover. Deretter holder du inne tilbakesøm-knappen og syr tilbake i de samme stingene.

Overlock

Det finnes egne symaskiner som syr overlock-søm. Hvis du skal sy mye klær så kan dette være en veldig fin investering, fordi det gjør kantene og avslutningene solide og pene. En overlockmaskin er også god å ha hvis du skal sy elastiske stoffer. Hvis du ikke har egen overlockmaskin så kan du sy kantene med en sikksakksøm.

Sikksakksøm

Vi bruker sikksakksøm rundt arbeidene våre for å unngå at stoffet skal rakne. Dette er særlig nyttig på lin- og bomullstoffer. Dette er et standardvalg på de fleste symaskiner.

Elastisk søm

Når du skal sy for eksempel jerseystoffer, som er svært tøyelige, er det lurt å bruke elastisk søm. Da strekker sømmene seg uten å ryke når stoffet strekkes. Sjekk på din symaskin om den har et alternativ for elastisk søm.

Belegg

En del plagg har “belegg”. Dette er en “usynlig del” som sitter på innsiden av plagget for å sørge for at for eksempel halsåpningen ligger pent. Det kan sammenlignes med fôr, bare at det kun dekker deler av innsiden. Selfmade (/Stoff og stil) har lagd en fin forklaring på hvordan du syr med belegg.

Topstikling


Dett er en søm som er synlig på rettsiden av prosjektet eller plagget.

Press

Dette betyr at du bruker styrkejernet til å stryke for eksempel en kant eller brettekant slik at den legger seg pent eller til riktig side.

Brettekant

Du lager brettekanter ved å brette stoffet opp noen cm, enten en eller flere ganger.

Oppleggskant

Dette er gjerne kanten nederst på for eksempel et buksebein, som er brettet opp og sydd fast.

Forstykke og bakstykke

Forstykke er rett og slett en del av plagget som skal være foran, for eksempel kjolens framside. Bakstykke er en del av plagget som skal være bak, for eksempel ryggen på en genser.

Innsnitt

Innsnitt er en søm vi gjør for å gi et plagg en spesiell form, for eksempel for å forme den så den passer bedre på kroppen vår. Da brettes gjerne stoffet på baksiden, fra et bestemt punkt og opp til to andre punkter. Så sys det en søm langs denne bretten.

Dette er gjerne beskrevet i oppskriftene. På mønsterarket under ser du indsnittet til venstre.

Mønsterark som ligger oppå stoffdel.
Finger som peker på et innsnitt.
Toppen har et innsnitt for å forme seg etter overkroppen.

Linning

Når man syr skjørt og bukser så lager man gjerne linning, dette er den øverste delen av plagget, som går rundt livet og gjerne ender i en knapp, en glidelås eller lignende. Du kan også sy plagg uten linning – og isteden bruke for eksempel brettekant med strikk.

Trådretning

Stoffer har to “ferdige kanter” som kalles jardekanter, disse er der for at stoffet skal holde seg fint til du tar det i bruk. Trådretningen til stoffet er parallelt med disse to kantenen. Ofte skal du legge mønsterdelene parallelt med trådretningen. Det er for å sørge for at stoffet har like kvaliteter på alle delene av plagget ditt. Noen stoff kan for eksempel være veldig tøyelige i bredden. Hvis du klipper delene litt her og litt der så kan det påvirke hvordan plagget blir til slutt.

Begynne på noe nytt?

Trenger du noen enkle prosjekt å begynne på? Hva med å sy varmeputer med kirsebærsteiner? Eller lage små poser med lavendel?

Stikkord på denne siden
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Hvordan strikke raglan ovenfra og ned
Har du lyst til å prøve å strikke raglan ovenfra og ned?...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *