Lag et mini-terrarium med mose

LAG EN LITEN, frodig oase i en krydderkrukke. Terrariumet blir et lite og selvstendig økosystem, og trenger kun påfyll av vann en gang i blant.

Jeg hadde en mosedott som kjæledyr i lange tider da jeg var liten. Jeg vannet den i ett sett (den var av typen som vokser i myr, og kunne vel egentlig ikke få nok vann), og satte den under vanningsanlegg når vi dro på ferie. Han hadde et eget skilt og en fin, gul potte. Slik gikk dagene med Moses, helt til han en dag ble ødelagt av høneflokken vår. Jeg ble selvfølgelig knust.

Nå, to tiår senere, har jeg funnet en ny mosedott i livet mitt. Denne gangen har jeg laget et mini-terrarium til den i en liten krydderkrukke, så da slipper jeg problemet med både uttørking og mose-ødeleggende høns.

Dette trenger du for å lage terrarium

  • En krydderkrukke (gjenbruk gjerne en du har fra før!). Det som er viktig, er at krukka er høy nok, slik at du får sett mosen ordentlig. Den må også kunne lukkes.
  • Mose! Dette finner du i skogen. Det finnes utrolig mange typer, og vi fant en fin oversikt her, hvor man kan se hva slags omgivelser og grad av fuktighet mosetypen trives best i.
  • Steiner til bunnmateriale (Vi har brukt noen mellomstore steiner, og noen små pyntesteiner for å fylle på).
  • Sand eller jord til å sette mosen i. (Noen typer mose har et tykt lag med jord og røtter, og da kan du la den sitte på den jordklumpen den har.)

miniterrarium ingredienser

Slik går du frem

Høst forsiktig inn mose fra skogbunnen. Rens mosen for insekter og rusk.

Vask krydderkrukka og fyll med store steiner nederst, og så mindre steiner for å fylle igjen. Deretter fyller du på et tynt lag med jord. Du kan bruke en teskje for å få lagt det riktig. Deretter planter du forsiktig mosens røtter ned i jorda. Se fordelingen her:

moseterrarium

Spray nok vann til at terrariet blir godt og fuktig, og lukk flaska. Vannet vil synke ned til steinene, deretter fordampe opp til lokket og glassveggene. Slik vil det være nok fuktighet til at du får en lykkelig mose.

Så enkelt var det! Ikke sett terrariet i direkte sollys, men mosen liker å stå i godt lys, gjerne en vinduskarm. Du vil se at mosen etter hvert vil snu seg etter dagslyset. Husk å spraye på litt nytt vann i ny og ne.

Her er litt inspirasjon fra andre som har delt lignende terrarier på Instagram:

 

 

Stikkord på denne siden
, , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Lag en nøkkelring av inngravert skinn
11En god gaveidé er å lage en nøkkelring i skinn der man...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *