Slik planter du en avokado – steg for steg

Visste du at kjernen inne i avokadoen, selve avokadosteinen, kan bli til en flott plante? Først kommer det røtter ut fra undersiden av steinen, og deretter springer det opp en stilk fra toppen. I dette innlegget kan du lese hvordan du planter en avokado hjemme.

Det er både enkelt og gøy – for å plante en avokado setter du en avokadostein i vann. Du kan riktignok ikke planlegge for guacamole med det aller første, da det mange år før man får avokado fra planten. Det er nok dessverre også for mye å håpe for med norske forhold. Men planten er veldig fin i seg selv, med store, flotte blader!

Dette trenger du!

Finn frem passende glass eller beholdere. Du kan bruke vannglass eller vaskede syltetøyglass. Avokadosteinen skal ligge midt i vannflata, med bunnen ned og toppen opp. Derfor er det vanlig å bruke tre tannpirkere som du stikker inn i steinen fra tre ulike sider, slik at du kan legge den ned i vannet.

Du burde alltid plante mer enn én stein, så dette er en passende aktivitet etter en tex-mex-aften eller tacoparty! Det er nemlig ikke alle steiner som spirer, så derfor er det lurt å teste flere.

Senere trenger du plantejord og en potte å plante avokadoen i.

Fem avokado er plassert i hvert sitt glass, festet med tannpirkere.
Her er en test med en hel liten hær av avokadosteiner. Du trenger riktignok ikke å starte med så mange, men kanskje to-tre stk?

Hva er opp og ned på en avokadostein?

For å lykkes må toppen være over vann, mens bunnen er under vann. Det er derfor viktig å sette steinen riktig vei. Du vil se at steinen gjerne har en litt avrundet spiss på den ene siden, mens den er butt i den andre enden. Spissen skal opp, mens den butte enden skal ned.

Noen ganger er imidlertid steinen helt rund – så det aller viktigste du sjekker, er hvor den lille “stjerten” på steinen er. Det er et lite merke, som starten på en liten stilk, et sted på steinen. Denne skal ned i vannet, og er steinens bunn.

Bildet viser en avokadostein i et glass, festet med tannpirkere. En pil peker mot toppen, som er der avokadosteinen er litt spiss. En annen pil peker mot bunnen, der avokadosteinen er butt, og har en liten "stjert". Bunnen peker ned i glasset, mens toppen er over vann.
Her ser du opp og ned på en avokadostein. Legg merke til den lille “stjerten” på bunnen.

Må jeg skrelle avokadosteinen?

Avokadosteinen har et lite, brunt skall rundt seg. Dette lar seg enkelt pelle av, og under er en lysere kjerne. Du trenger ikke å ta av det brune skallet, men mange gjør det av dekorative hensyn. Hvis ikke vil etter hvert det brune skallet sprekke opp og skalle av.

Når skal jeg plante avokadoen i jord?

Etter hvert begynner avokadoen å få røtter ut av bunnen, og en tynn stilk opp av toppen. Da er det på tide å potte den om, slik at den får mer næring og jord å vokse i.

Her er to eksempler på avokadoer som er klare for et liv i jord:

En avokadoplante som er klar til å plantes i jord. Avokadosteinen har sprukket opp, og ut springer røtter og en stilk med mange små, grønne blader.
Denne har allerede fått blader og lange røtter. På høy tid å ta neste steg!

En avokado i et vannglass. Den har en høy, tynn stilk og er klar til å plantes i jord.
Så lang og strak! Med næringsrik jord vil denne snart få masse blader.

Så lenge røttene har blitt noen centimeter lange, vil planta være klar for å plantes i jord. Det tar gjerne mellom 3 og 7 uker.

Hvordan planter jeg avokadoplanta i jord?

Du kan bruke vanlig blomsterjord når du skal plante avokadoen. Fyll en potte med jord, fukt den godt, og plasser planta i midten. Røttene skal ned i jorda, mens avokadosteinen kan ligge oppå jorda. Du kan også fjerne avokadosteinen, men den er jo dekorativ og morsom!

Dersom du ikke har en potte, kan du plante den i en melkekartong eller annen beholder. Det som er viktig, er at det er hull i bunnen, slik at overflødig vann kan renne ut. Dersom du velger en liten beholder (med under én liter jord), må du regne med å potte den om senere.

Avokadoplanta tåler ikke tørke. Så når den kommer i jord er det svært viktig at den vannes regelmessig, slik at jorda er jevnt fuktig. Spesielt i starten! Den er derfor vanskeligere å stelle når den kommer i jord, så det er lurt å ikke plante den om rett før en ferie.

En avokadoplante som er plantet i plantejord i en oransje terracotta-plante. Det springer en høy stilk ut av avokadosteinen i potten.
Her har avokadoen kommet i plantejord.
En avokadoplante som er plantet i plantejord i en oransje terracotta-plante. Det springer en høy stilk ut av avokadosteinen i potten. Den står på et teak-møbel med flere planter rundt seg.
Og når den først kommer i jord …
En flott, grønn avokaoplante som står plantet i jord. Bildet viser hva som skjer når du planter en avokadostein og får en avokadoplante. Dette kan du teste selv.
… så går det fort til du har en nydelig, grønn plante!

Dersom du ønsker at planta skal bli stor og fin, må du potte om til større potter etter hvert. Hold den jevnt fuktig (altså vanne godt minst en gang i uka), gi den godt med lys (gjerne i solskinn i vinduskarmen!) og et varmt klima. Unngå tørr luft, som i nærheten av ovner og lignende. Om sommeren kan den gjerne bo ute.

Avokadoplanten er en tropisk plante som kan bli 20 meter høy i sitt naturlige habitat, og stammer opprinnelig fra Mexico.

Fun fact: Visste du at du også kan farge garn med avokadosteiner og avokado-skall? Se vårt innlegg om det.

Stikkord på denne siden
, , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Strikke lue på strikkemaskin: Bylua
Her er en strikkeoppskrift til finstrikkemaskin med en silhuett av et by!...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *