Hele Norge har sydilla!

Kollasj med mange ulike sybilder.

Det virker som at hele Norge syr! Men hvorfor? Hva er det med denne hobbyen som gjør at så mange kaster seg over symaskina og lar seg trollbinde av å lage egne plagg?

Vi  er blant de som har sydd hele livet, og vi har blant annet utgitt to hobbybøker der sying er en del av oppskriftene. Vi har også lagd en helt egen syskole for barneskole-elever i Salaby. 

Men vi har alltid sydd små prosjekter som kosedyr, vesker og lommebøker, og aldri helt skjønt oss på fasinasjonen for  det å sy egne klær. Men det skulle snu i fjor, da ble vi også bitt av basillen. Med bakgrunn i egen dille har vi listet opp 5 grunner til hvorfor vi tror hele Norge har sydilla.

1 Altoppslukende og avkobling

Å sy kan føles litt som en jobb.
Det tar masse tid med forarbeid, du må ha et mønster, klippe ut delene (være nøyaktig!), det tar stor plass, og det tar tid. Det er vanskelig å se på Netflix samtidig som du syr, ja det er rett og slett vanskelig å sy samtidig som du gjør noe som helst annet. Men i en tid med masse som skal gjøres hele tiden, så kan det også føles som en skikkelig avkobling å fokusere helt på noe. Å dykke inn i klipping av mønstre, fordype seg i maskinens jevne takt – rett og slett bare glemme alt annet i den tiden det tar å fullføre et prosjekt, er i seg selv en god grunn.

Kollasj med bilde av storesøster Miljeteig i selvsydd bukse og topp, som ser på en solsikke og vanner blomstene i hagen.
Toppen er etter mønsteret Tipptopp fra Fæbrik, men med knapper i ryggen. Selve stoffer er kjøpt på loppis, og er en gammel løper. Silkebåndet rundt halsen er fra en tidligere gaveinnpakking. Buksa er Isipisipants fra Fæbrik, med lommer.

2 Lære noe nytt

Det å lære seg noe er for mange en stor driv. Det å sy er ikke så vanskelig som man skulle tro, og det er en skikkelig bratt læringskurve fra å ikke ha sydd en søm i hele sitt liv – til du sitter der med ditt første ferdige prosjekt. Mange tilbyr enkle og gode mønstre, vi har testet plagg fra både Selfmade og Fæbrik. Særlig Fæbrik sine mønstre har enkle forklaringer,  og er morsomme å sy, noe som gjør at du lærer masse, og hele tiden kan utfordre deg selv. Og da kommer vi også til punkt nr 3:

3 Mestringsfølelse

Det å ha lagd et plagg helt selv – og i tillegg bli sånn passe fornøyd, gir skikkelig blod på tann. Det er lett å se hva man kunne gjort bedre, og det er skikkelig gøy å gjøre det enda bedre neste gang. Mestringsfølelse og de endorfinene det utløser å fullføre et prosjekt, er virkelig en god grunn til å sy.

4 Gjenbruk

Det har heldigvis vært veldig mye fokus på bærekraft de siste årene, og det å kunne sy ting selv av gamle materialer kan føles både meningsfullt og kreativt. Til jul brukte vi Fæbrik sitt Isipispants-mønster og sydde pysj-julegaver av gamle sengetøy fra loppemarked og bruktbutikker. Det at materialene gjenbrukes, og samtidig blir unike og særegne, gjør det enda mer morsomt å lage ting selv.

Varmepute sydd av gammelt sengetøy

5 Unikt

Når du syr kan du lage plagg som passer akkurat deg og din kropp. Du kan tilpasse og mikke i det uendelige – legge til lommer, linning, brodere, finne gamle materialer, og på den måten lage deg helt unike plagg. Det å jakte stoffer, mønster og snitt er veldig morsomt – og føles ut som en fin motvekt til fast fashion.

Hvis du synes det hørtes fristende ut å prøve, så anbefaler vi å finne et enkelt mønster, et stoff du liker og sette i gang! Lykke til!

Ps.. skjønner du ikke helt hvor du skal begynne? Her er er vår sy-ordbok med nyttige ord og begreper.

Storesøster Miljeteig i blå og hvitmønstret skjorte, som er selvsydd.
Skjorta er Cæmper fra Fæbrik, med gjenbruksknapper (stoffet er fra Selfmade). Skjørtet er Gro fra Fæbrik i lang versjon, med lommer bak, og bue foran.
Stikkord på denne siden
,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Gavetips til baby: Minnekort
Kjenner du noen som nettopp har blitt foreldre? Da er disse minnekortene...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *