Kom i gang med punch needle!

Blått bord med stoff det er brodert på, en punch needle, en ramme.

Du har kanskje sett dem? Lekne og lodne broderier, gjerne med litt pelsaktig utseende. Plassert på klær, som vesker, eller som deilige “fluffy” puter. Broderier med Punch needle har blitt skikkelig populært i hobbyverdenen de siste årene, men hva er det egentlig? Og hvordan bruker du det?

Hva er punch needle?

Punch needle er rett og slett en hul nål, som du kan tre med en tråd, og stikke ned i et stoff. Nåla lager da en løkke på baksiden av stoffet, og det er dette som er en av dens kjennetegn: På den ene siden får du rette sting, på den andre små, eller store, løkker.

Du kan gjerne stille inn hvor store løkkene skal bli, og du kan kjøpe nåler som passer til ulike tråder: alt fra tynn broderitråd, til tykkere garn.

Hva er fordelen med punch needle?

Det er først og fremst to ting: Det går ganske kjapt, og det er gøy å lage ulike arbeider med de lekne løkkene. Disse kan du også frisere og klippe, så det ikke blir løkker, men rette tråder.

Hva er ulempen?

Vel, det nåla gjør er å lage en løkke på baksiden. Denne er ikke festet på noe vis, så du kan enkelt løsne hele broderiet ditt, bare ved å dra i den ene enden av tråden. Dette er ganske frustrerende! De som bruker denne nåla mye, har lært seg diverse teknikker for å unngå at hele arbeidet blir ødelagt av litt nysgjerrig napping, som å fiksere med tekstil-lim. Vi skal vise noen teknikker.

Blått bord med stoff det er brodert på, en punch needle, en ramme.
Broderier med Punch needle får disse karakteristiske løkkene.

Dette trenger du hvis du vil begynne med punch needle

Slik bruker du punch needle

Begynn med å tre nåla med ønsket tråd eller garn. Det følger med en dobbel metalltråd, denne trer du gjennom nåla, fra toppen av nåla og ned i bunnen. Legg garnet inn i løkken nederst, og trekk hele gjennom nåla. Trekk så tråden gjennom hullet øverst i nåla.

Hånd som trekker tråden gjennom Munch needle, og trer den så den er klar for bruk.

Spenn lerretet fast i rammen, så det er stramt.

Hender som fester tekstil i en broderriramme, og strammer skruene så det holder seg på plass.

Da er det bare å begynne! Nåla har gjerne ulike innstillinger, som styrer hvor lang nåla er. Jo lengre nål – jo lengre løkker får du på baksiden. Velg lengde, og press nåla gjennom stoffer, til hele nåla er gjennom. Før nåla litt sidelengs, og ned en gang til.

Punche needle som har begynt å jobbe med en rosa tråd.

Fortsett slik, og legg neste rad inntil den første. Pass på at du ikke peker nåla inn i løkkene du allerede har, da kan du nappe ut noen av de du har fra før. Fortsett til du eventuelt vil skifte farge, eller er ferdig med det området du er i. Hvis du blir misfornøyd er det bare å dra i tråden – så løsner tidligere løkker.

Blått bord med stoff det er brodert på, en punch needle, en ramme.

På den andre siden av arbeidet danner det seg løkker.

Når du er ferdig bør arbeidet fikseres med for eksempel tekstillim. Dette er fordi løkkene fort løsner hvis de dras i.

Bruk pensel eller svamp og påfør lim jevnt på hele baksiden. La det tørke.

Liming på baksiden av broderi.

Dersom baksiden skal være synlig, kan det være fint å lime på et tekstilstykke bak som skjuler og beskytter. Det er også vanlig å brette inn kantene og lime disse på baksiden. Dersom du skal bruke det til f.eks. putetrekk, eller annet der baksiden ikke blir like eksponert så er ikke det like viktig å lime på tekstil.

Hvis du vil beskytte med tekstil så kan du for eksempel bruke filt.

broderi med tekstil på baksiden.
Stikkord på denne siden
,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Redesign av gammelt IKEA-fat
Har du et gammelt fat som begynner å bli slitt, eller som...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *