Ett år med drivhus: Dyrking måned for måned

Dyrking i drivhus er mer eller mindre en helårshobby. Her går jeg igjennom drivhusåret her hos meg, måned for måned!

Lukten av tomatplanter, rosmarin og fuktig jord, smaken av modne tomater, agurk og sprø gulrøtter. Den lune varmen i drivhuset en vårkveld og følelsen av å steke en mais på grillen etter månedsvis med dyrking. Grønnsaker og drivhus er en altoppslukende hobby, og den forandrer seg gjennom hele året!

GLEDEN MED DRIVHUS: Det er vanskelig å dra fra hagen når den og drivhuset er på sitt flotteste i juli!

Jeg bor i en enebolig med ca. ett mål hage, og har pallekarmer og et drivhus på åtte kvadratmeter. Det er ikke mye som skal til for å få store mengder grønnsaker og dyrkeglede.

Bli med og gjenopplev et år med drivhus!

Januar/februar

Jeg pleier å si at sommersesongen begynner allerede i januar. For det er en del som må planlegges, og det er ikke så lenge til jeg setter i gang med såingen.

I januar søker jeg inspirasjon på Pinterest, i hageblogger og magasiner, og jeg planlegger hva som skal plantes hvor i år.

Skal man gjenbruke jord i pallekarmer og større kasser, så er det lurt å tenke på at man ikke alltid kan plante det samme der neste sesong også.

Skal man så chili, så bør man begynne med det allerede i januar for å få nok ut av sesongen. Og både paprika, asparges, auberginer, purreløk, ramsløk og sommerblomster kan med fordel sås allerede i februar.

Den tidlige såingen gjør jeg i to små mini-drivhus innendørs. Disse har hver sin plantelampe hengende rett over seg, de er utstyrt med vann-reservoar og har et plast-lokk. Jeg planter i minst to omganger i disse settene, og det er plass til 64 små planter om gangen.

Første omgang er i februar og neste omgang er i mars/april.

DRIVHUSSESONGEN STARTER INNE: Her er 64 små planter på vei. De tar liten plass på kjøkkenbordet. Det er mørkt ute og lite som tyder på at drivhussesongen er i anmasj, men plantelampene lyser opp og det spirer i minidrivhuset. På toppen ligger en temperaturmåler slik at jeg kan følge med på hvordan de har det.

Når plantene blir så store at de når taket i kassen, tar jeg av lokket og lar de stå en stund til. Jeg putter også litt gjødsel i vannet når plantene har begynt å få rotsystem, siden hver plante har lite jord.

På denne måten kan de bo i dette minidrivhuset noen uker før jeg flytter dem over til større, små potter.

SMÅ PLANTER: Agurk, tomater og paprika begynner å ta form. Paprikaene er minst av vekst, det tar litt tid før de kommer.

Det aller viktigste når man begynner å så tidlig om vinteren, er at man må ha tilstrekkelig med lys. Plantene bør også stå kjølig når de har spiret. Dersom de står varmt og lyset uteblir, så blir plantene lange og tynne.

Jeg har også laget et eget innlegg om planterommet mitt, der disse skal få stå kommende vår!

Plantene skal bli små og kompakte, og bladene skal komme tett, med lite stilk imellom.

KOMPAKTE PLANTER: Det er viktig at plantene har nok lys.

Mars/april

I mars/april er våren i full anmarsj. Drivhuset vaskes og gjøres klart til ny sesong, og jeg setter ut en temperaturmåler for å følge med på forholdene.

VASKET OG KLART: Krokusen blomstrer ute, og inni drivhuset er det vasket klart til en ny sesong.
DRØMMEN OM VÅR: Jeg og hunden nyter ofte vårens første solstråler fra det lune drivhuset. Tidlig om våren kan det være 20-25 grader der inne mens sola står på.

Innendørs foregår det fortsatt såing, og jeg er i gang med en ny runde med såing i mini-drivhusene. Kål, salat, selleri og tomat kan gjerne sås i mars. De aller fleste urter og sommerblomster kan også sås nå.

I april kan også tre av mine favoritter sås: agurk, squash og mais.

MAIS: Mens andre planter får flytte ut i drivhuset i mars/april, er det noen som akkurat har startet opp. Her er sukkermais på vei, i omgang to med såing i minidrivhus inne.

Følger man godt med på temperaturen ute i drivhuset, kan man etterhvert begynne å flytte planter ut.

Først setter jeg de ute litt om gangen, slik at de venner seg til ute-temperaturen og det sterke utelyset.

FLYTTET UT: Noen av plantene får gradvis flytte ut. Det passer ekstra godt å begynne med noen overskyede dager ute i drivhuset, slik at det ikke blir for mye sol med en gang. Teppet har gummi på undersiden og beskytter mot kulde og trekk nedenfra. Temperaturmålerne har fått bli med ut, slik at jeg har kontroll på temperaturen.

Jeg passer spesielt godt på agurkene, som ikke trives så godt under 16 grader. Jeg setter de ut litt om gangen, men de er inne på kalde dager.

INN OG UT: Det er travle dager på våren, og plantene blir flyttet inn og ut etter solforhold og temperatur.
22. april: Fra slutten av april og starten av mai er drivhussesongen virkelig i gang. Man kan se plantene vokse for hver dag som går.
22. april: Plantene trives godt med å komme ut i drivhuset.

I pallekarmene utenfor drivhuset begynner det også å skje noe nå. Jeg planter ut løk og sår sukkererter i mars-april.

Mai/juni

I mai/juni er sesongen fullt i gang, og nå er det bare å trekke pusten og brette opp ermene. For de neste månedene er de travleste i drivhussesongen.

Fra 1. mai flytter de aller fleste plantene mine ut på fulltid i drivhuset, og de skyter fort fart fra nå av.

Fra 17. mai regnes det som trygt å flytte ut planter utenfor drivhuset også, så jeg flytter sommerblomster ut i potter og noen av grønnsakene ut i pallekarmer.

1. MAI: Selv om det er tidvis grått og kaldt på utsiden av drivhuset, er det rene sommeren på innsiden.
1. MAI: Tomatene blir stadig større. Dette er ulike typer busktomater.
1. MAI: Drivhuset fylles, og jeg begynner å bygge i høyden…
… og de samme plantene 18. mai. I mai skjer ting fort!
5. MAI: Squashen tar av, den skal etter hvert flytte ut i en pallekarm!
…. men 18. mai står den her ennå, og flere squasher har begynt å vokse ut! Den blir veldig stor, og jeg regner en hel pallekarm på to planter.

Jeg sår gjennom hele sesongen, slik at jeg alltid har noe nytt. I mai er det veldig lett å så rett i drivhuset, og det går veldig fort å få for eksempel sommerblomster til å spire. Her har jeg plantet ringblomster rett i biopotter.

Når disse plantene har blitt litt større, flytter jeg dem over i blomsterkasser, med potter og det hele.

SÅING: Ringblomstene ble sådd i drivhuset 24. mai. Når man sår ute i drivhus går det veldig fort!
URTER: Rosmarin og kløver har fått flytte ut i drivhuset.

Når plantene begynner å få litt størrelse, flytter jeg dem over i en 40×40 cm stor potte fra Reservoar. Disse er veldig fine: Det er plass til 18 liter jord og 6 liter vann, og de passer godt til både tomater og agurker.

De har både kapillærvanning og vannveiksystem, og min erfaring er at det fungerer veldig bra om sommeren! Hvis jeg fyller opp reservoaret helt med vann, så kan jeg fint dra bort på hyttetur en helg, uten at plantene tar skade av det.

Jeg har potter fra samme serie som jeg henger opp, i tillegg til balkongkasser. Det er ganske fint når alle plantene kan være selvforsynt! Jeg har også en potte i 50×50 cm størrelse, som jeg bruker til de største plantene, eller samplanter i.

18. MAI: Masse flotte agurkplanter med blomster på, flyttet over i selvvanningspotter. Jeg ble nødt til å gi bort flere planter i år.
24. MAI: Det har begynt å bli grønt, tulipanene står i full blomst rundt drivhuset og det spirer i pallekarmene. Maisen har fått flytte ut, og den ser foreløpig ikke så imponerende ut.
27. MAI: Nå er det mye liv i drivhuset, og det begynner å bli folksomt! Nå har jeg også begynt å henge planter fra taket.
27. MAI: Agurkene begynner å ta form! Agurkene er en av mine favoritter, og jeg har flere ulike typer hvert år.
27. MAI: Flere typer agurk og flere typer tomat!
MYE GRØNT: I slutten av mai er det veldig hyggelig å oppholde seg i drivhuset, og lukta av tomatplanter er veldig god.

Fra juni kan man begynne å høste inn en hel del. Urtene har allerede vært i bruk lenge og sitrontreet har levert flere frukter.

Siden jeg er litt overivrig med såingen i vintermånedene, var denne agurken klar til å høstes allerede 7. juni:

JUNIAGURK: Stolt nevø har høstet en av sesongens første store slangeagurk. Heldigvis er nevøene like glade i agurk som tante, for her er det mye på spise opp!
SLUTTEN AV JUNI: Fra tidlig mai til sent juni skjer det mye, både i og utenfor drivhuset. Her står mais, erter, løk og squash i pallekarmer.
MIDTSOMMERS: Det sies at maisen må være over knehøyde midtsommers for at den skal rekke å få maiskolber i tide. Heldigvis rakk de det – med knapp margin.

Juli/august

Juli og august er tiden for å høste det man har sådd gjennom sesongen. Noe har man allerede startet på, men det er nå det virkelig starter for fullt. Det er bare å gjøre klar grillen og rydde plass i fryseren!

Fra tidlig juli startet tomatene å komme i mengder. Innen august hadde jeg så mye tomater at jeg ble nødt til å gi bort store mengder. Egendyrka grønnsaker er heldigvis enkle å bli kvitt!

6. JULI: Hurra for årets aller første tomat!
15. JULI: Mange tomater på vei!
7. JULI: Mye blomstring! Det er en fryd å følge med på hagen fra verandaen.

En av mine store stoltheter er også den lille maisåkeren. Jeg satte sammen to store pallekarmer for å få god plass til et parti på 15 maisplanter.

Maisen så stusselig ut til å begynne med, bare noen små gresstrå av noen planter. Det sies at hvis ikke maisen når knehøyde innen midtsommer, så kan man gi den opp. Heldigvis klarte den det, med veldig liten margin.

Men innen starten av juli var det helt tydelig at maisen kom til å bli vellykket! Jeg ga den et par kanner med vann hver eneste dag, gjødslet flere ganger i uka og passet på at den aldri var tørr. Maisen står plassert mellom drivhuset, skigarden og garasjen, noe som også gjør at den står i ly. Derfor var det heller ingen av plantene som knakk da det blåste. Jeg er godt fornøyd med det!

7. JULI: Maisplanta begynner å gi lovnader om at det kan bli kolber i år!
… og slik så de ut 19. juli, under to uker senere!
… og 21. august, en måned senere, var maiskolbene klare for grillen!
… og da var det ingen grunn til å nøle, samme dag havnet de på grillen! Det ble ca. 15 maiskolber totalt.

Sukkerertene er veldig enkle å få til. Jeg sådde i april/mai, og de spirer veldig fort! Erter gjødsler også jorden den står i, så den er en fin plante å ha i pallekarmene. Sukkerertene fikk stå sammen med maisen i den doble pallekarmen.

7. JULI: I juli fikk sukkerertene klatrestativ, slik at de kunne vokse pent oppover...
… og slik så de ut 19. juli, altså 12 dager senere!

Squashen er også et kapittel for seg selv. Jeg ga de to squashplantene en pallekarm på deling, og de ble helt enorme. Jeg hadde egentlig flere squashplanter, men jeg er glad jeg ga bort resten på våren.

Her ble det nemlig squash i lange baner, og jeg måtte gi bort utallige kilo. Det ble en del kreative måter å få spist unna squashen på, og ganske mange av dem endte på grillen!

19. JULI: Stor squash klar for grillen!
3. AUGUST: Sitroner! Disse ble brukt til blant annet sylting av løk.

Paprikaene er veldig sene planter. Jeg plantet dem i februar, og i august begynner de å nærme seg! Jeg må innrømme at noen av dem ble satt til livs mens de fortsatt var grønne, og sent i august begynte jeg å betvile om de faktisk kom til å bli røde noen gang! Disse måtte til slutt bli med meg inn og modnes ferdig inne i vinduskarmen.

22. AUGUST: Paprikaene er flotte, men fortsatt grønne!

Dersom man skal ha varme på i drivhuset utover høsten, er det mulig å så en et nytt, lite parti med planter til dyrking i juli/august. Det er ikke noe i veien for å så noen tomater og agurker sent i sesongen.

AUGUST: Det er flott når kveldssola skinner i drivhusveggene.

September/oktober

Selv om det begynner å bli mørkt ute, kan man fortsatt dyrke en del videre. Mange av plantene fortsetter å gi helt til frosten setter en stopper for det.

På slutten av sesongen kan man så kjappgrodde planter, som asiatisk salat, reddiker og andre planter som trenger kun en måned fra såing til innhøsting.

Setter man på litt lys i drivhuset, er det rom for flere hyggelige høstkvelder. Her er det ulike løsninger med solcellepanel!

SEPTEMBER: En solcelle-lampe sørger for lun og fin stemning i drivhuset, selv om det er mørkt ute.
HØSTHYGGE: I september og oktober blir det mørkere ute, men i drivhuset er det lunt og godt. Her er det unge planter som ble sådd i juli/august, og de gir fortsatt godt med avling. Lampene er solcelle-lamper.
DET GROR: Så lenge det ikke er frost, vil det fortsette å utvikle seg i drivhuset. Solcellelampene gir god stemning, helt uten bruk av strøm.

November/desember

Når frosten lurer seg innpå, blir man nødt til å ta et valg om hvor vidt man ønsker å varme opp drivhuset. Dersom man setter på varme, så kan man med stort hell fortsette dyrkingen.

Hvor omfattende prosjekt det er å holde varme i drivhuset, kommer an på hvor kald høsten er, så det kan være greit å se an vær og temperatur. Jeg la tepper på alle gulvene for å holde på varmen og hang opp infravarme i taket. På den måten kunne jeg fortsette dyrkingen helt ut november. Etter det ble det så lite dagslys at det var greit å slutte.

Når sesongen er over er det lurt å tømme alle beholdere og vaske ned drivhuset og potter. Jeg tar inn alt som ikke skal fryse, kaster gammel jord i komposten, og skyller både gulv og vegger.

18. NOVEMBER: Disse røde og sorte reddikene ble sådd i drivhuset på høsten og høstet inn 18. november.
NOVEMBERTOMATER: Til slutt tok jeg med alle de siste tomatene inn, og lot de modnes på kjøkkenbenken!

I 2020 ventet jeg helt til 25. november før jeg pakket ned drivhuset, mens jeg var litt tidligere ute i 2021. Siden jeg hadde på varme, fortsatt plantene å levere til siste øyeblikk, og til slutt tok jeg med meg resten av tomatene inn.

De grønne tomatene fikk ligge på kjøkkenbenken, og mange av dem utviklet seg etter hvert til å bli røde!

ÅRETS SISTE: I slutten av november ble det en siste innhøsting. Reddik, chili og grønne tomater fikk bli med inn.

I 2021 tok jeg derimot med meg noen av de siste plantene inn i oktober, og paprikaplantene fikk modnes videre inne i vinduskarmen. Den ble rød til slutt, enda det tok veldig lang tid: Årets aller siste paprika ble spist i julemiddagen på nyttårsaften!

DESEMBER: I desember får drivhuset hvile. Da fyller jeg det med julelys og nyter synet fra vinduet. Takk for i år!

Les mer:

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Slik pakker du inn julegavene med ting du finner ute i naturen
Kongler, granbar og en bit av thuja-hekken: Ute kan du finne gratis...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

1 Comment

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *