Enkle grytekluter med ulike båndgarn!

to rosa grytekluter og et fargerikt kjøkkenhåndkle.
Det er gøy med prosjekter som går kjapt å strikke!
Slik strikker du grytekluter med bomullsgarn. Kjapt og enkelt.

Disse gryteklutene strikkes med tykt bomullsgarn, og lages på en kveld eller to.
Her finner du oppskrift på gryteklutene med tre ulike båndgarn!

Hva er båndgarn?

Tykke bomullsgarn er populært for tiden, og de egner seg særlig til å strikke og hekle interiørprosjekter. Flere av de populære garnene er såkalte «båndgarn», altså ganske tykke, men flate garn. Disse strikkes gjerne på ganske tykke pinner. Ofte inneholder de også litt resirkulert bomull, fra gamle klær eller tilsvarende. Når de strikkes så gir de en ganske røff struktur, noe som kan være ganske stilig i interiørprodukter. I tillegg er det jo et pluss at det går ganske fort!

Versjon 1: Hoooked, Ribbon XL

Dette garnet er veldig populært! Det er lagd av resirkulerte fibre, og fåes i mange fine farger. Det er ikke særlig elastisk, og er godt å strikke med. Vi har brukt fargen «Turkisgrønn».

Til et par grytekluter trenger du

  • Strikkepinner, str 8
  • Ett nøste av 250g

Legg opp 20 masker løst på pinne 8. Strikk til arbeidet måler ca 18 cm, eller til de er nesten like høye som de er brede. Fell løst av.

Bruk den løse tråden til å hekle en hank på ca 15 cm. Du kan bruke fingrene til å hekle denne, eller en tykk heklenål. Fest enden av hanken liker under der den starter. Fest trådene og klipp av disse. Strikk en til.

Ferdige kluter måler ca 19 x 19 cm.

Lyseblå grytekluter på et bord.
Disse er strikket i Ribbon XL.
Grønne grytekluter med en bunke kort oppå.
Snek inn et bilde av gryteklutene i militærgrønt også, med noen av våre nye monstera-kort på toppen.

Versjon 2: Java, World of Yarn

Dette garnet er litt tynnere enn Ribbon XL. Det er kun 60% bomull, men det at det er blandet ut gjør det også mer holdbart (i følge garnet selv). Dette garnet kan ikke skryte av å bruke resirkulerte fiber, så det er et lite minus. Garnet er også rimeligere enn Ribbon XL.

Vi har brukt fargen «Grey Melange», denne var mellomgrå, og ganske lik Ribbon XL sin «Stone Grey». Vi opplevde at garnet var skjøtet sammen underveis i nøstet med knuter, noe som er et stort minus. Da måtte vi begynne med ny tråd flere ganger underveis, noe som gir mye etterarbeid med festing av tråder.

Til et par grytekluter trenger du

  • Strikkepinner, str 8
  • Ett nøste av 145g

Bruk dobbelt tråd, og legg opp 18 masker løst på pinne 8. Strikk til arbeidet måler ca 18,5 cm, eller til de er nesten like høye som de er brede. Fell løst av.

Bruk den løse doble tråden til å hekle en hank på ca 15 cm. Du kan bruke fingrene til å hekle denne, eller en tykk heklenål. Fest enden av hanken liker under der den starter. Fest trådene og klipp av disse. Strikk en til.

Disse måler ca 19,5 x 19,5 ferdige.

Versjon 3: TGR Stofgarn

to rosa grytekluter og et fargerikt kjøkkenhåndkle.
Det er gøy med prosjekter som går kjapt å strikke!

Til og med TGR har sitt eget båndgarn av resirkulert bomull. Dette kommer i mange søte farger, og er ganske billig. Dessverre står prisen litt til kvaliteten her: tykkelsen varierer mye ila et nøste, så vi måtte bytte tråd flere ganger på en liten gryteklut.

  • Strikkepinner, str 8
  • Ett nøste av 250g

Legg opp 18 masker løst på pinne 8. Strikk til arbeidet måler ca 17 cm, eller til de er nesten like høye som de er brede. Fell løst av.

Bruk den løse tråden til å hekle en hank på ca 15 cm. Du kan bruke fingrene til å hekle denne, eller en tykk heklenål. Fest enden av hanken liker under der den starter. Fest trådene og klipp av disse. Strikk en til.

Ferdige kluter måler ca 18 x 18 cm.

to rosa grytekluter.
Slik ble gryteklutene med TGR sitt garn. Kanten på den til venstre er ganske ujevn, pga varierende tykkelse på tråden.

Vil du heller lage grytekluter med lærhåndtak?

Da kan du sjekke denne oppskriften!

To grå grytekluter med skinnhåndtak.
Foto: Ragnar Hartvig (Skinn og lær, 2019). Finn oppskriften her.
Stikkord på denne siden
, ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Tova votter med broderi
Vi har fått dilla på tovede votter, og noe av det som...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *