Gøy med bengalack!

Visste du at du kan fornye gamle interiørgjenstander med et par lag Bengalack? Ikke bare gir det en stor forandring, men det er både morsomt og enkelt. Her viser vi hvordan vi fornyet et bord, en lampe, og et gammelt soyasausglass.

Hva er Bengalack?

Bengalack finnes i både boks (påføres med pensel) og spray, og passer til mange ulike underlag. Vi har testet sprayvarianten, som har kommet i mange ny og lekre farger.

Hvordan bruke Bengalack?

Det er mange måter å bruke denne på, og malingsbutikken eller Bengalack sin nettside kan gi deg noen tips på veien. Her er hvordan vi gjorde det:

Rosa bord i stue med orange stoler.
Nylakka bord på plass!

Vaske underlaget

Det er viktig at underlaget er rent og tørt. Vi tørket derfor over overflatene med en klut. (Her finnes det diverse vaskemidler du kan bruke, hvis du ønsker det. Våre gjenstander var mest støvete, så vi bruke vann og klut).

Pusse underlaget

Overflaten på både bord og lampe var banke, så for at lakken skulle sitte godt så pusset vi de ned med en pussesvamp. Bordet hadde noen riper og ujevnheter, disse forsvant i samme slanget. Du kan bruke en egen pussesvamp, eller godt gammeldags sandpapir. (Obs – for grovt lager gjerne riper i overflaten).

Overflaten på bordet, med sport av pussing.
Her pusses overflaten på bordet.

Forberedelse til lakking

På dette punktet må du ta stilling til om du vil lakke alt, eller deler av gjenstanden. Bordet hadde trebein og metallfester, disse ønsket vi beholde. På lampa synes vi det var fint om innsiden fortsatte å være blank, og at ledningen beholdt sin farge.

For å sørge for at noe ikke får lakk på seg så må du dekke det til. Vi brukte store plastposer og dekket alt som ikke skulle ha lakk. Vi teipet dette med maskeringsteip.

Bord med plast på alle beina.
Underflaten av bordet kommer til å få litt lakk på seg når vi lakker kanten, men det viktigste her er at beina ikke blir lakka. Hvis undersiden skulle lakkes helt så kunne posene vært teipet helt inntil beina.

Bengalack lukter sterkt og er ikke noe særlig å puste inn. Det er derfor lurt å ta med prosjektet ut, til et sted du både får frisk luft og kan søle litt. Det er litt tørketid (avhengig av temperatur) så det kan være fint å stå under tak, hvis mulig.

Bruk gjerne hansker og maske for å beskytte deg selv.

Rist på sprayboksen og påfør som det står på boksen. Hvis du holder for langt unna gjenstanden så forsvinner lakken i lufta. Holder du for nært så renner det. Prøv deg frem, og begynn med avstandsanbefalingen på boksen.

Bord med våt lakk.
Bordet ser blankt ut mens det tørker. Vi har brukt den matte versjonen av lakken.

Du trenger vanligvis et par lag med lakk. Du kan også bruke grunning først (men det gjorde ikke vi). La gjenstandene tørke godt etter lakking, og la de gjerne stå litt ute og luftes før du tar de med inn. De første dagene lukter de litt sterkt.

Pendellampe med lakk på utsiden, blank inni.
Lampen har fått et par lag lakk, men vi beholdt den blanke innsiden.

Vi synes det var veldig gøy å fornye med Bengalack, og ble nærmest litt hektet. Det var veldig fristende å lakke både det ene og det andre hjemme. Både lampe, to bord, blomsterpotter og en soyasausvase fikk gjennomgå.

Rosa soyasausglass med blomster i.
Gøy med rosa vase! Dette er egentlig et soyasausglass!

Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Pakkelapper du kan printe ut selv!
Hva er vel bedre enn å kunne gi din hjemmelagde lille presang...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *