Hvordan strikke raglan ovenfra og ned

Har du lyst til å prøve å strikke raglan ovenfra og ned? Veldig mange har lest vår raglansak om raglan nedenfra og opp, så her kommer oppfølgeren: raglan ovenfra og ned!

Vi har prøvd å samle noen forklaringer «steg-for-steg», samt prøvd å vise med bilder hvordan du gjør det. For når du først kan det så er også denne teknikken veldig enkel! 

Følg oppskriften

Begynn med å finne deg en oppskrift du liker, følg denne hele veien.

Hvis dette er din første genser kan du lese noen tips her.

Lag halskanten, og sett på maskemarkører

Følg oppskriften og legg opp masker til halskanten. 

Når du har strikket halskanten i oppgitt lengde, skal du sette på maskemarkører i arbeidet ditt. Disse viser overgangen mellom det som skal bli skuldre/ermer og forstykket/bakstykket. Disse markørene er viktige for å holde styr på arbeidet ditt når du nå skal begynne å raglanøke. Bruk gjerne en litt annen markør på den første, så du vet hvor omgangen starter og begynner. Ofte festes disse i en midtmaske, som du skal felle før og etter. Dette gir et dekorativ mønster i arbeidet ditt.

Bilde av genser med raglanbord og maskemarkør
Maskemarkøren gjør at du lettere holder styr på overgangene.

Begynn raglanøkningen

Ofte så begynner raglanøkningen med en gang etter halskanten.

Hvis oppskriften du følger har en midtmaske øker du slik:
Strikk frem til midtmaska, øk en maske til høyre, strikk midtmaska som oppgitt i oppskriften, øk en maske til venstre. Strikk slik ved alle de fire midtmaskene.

Hvis oppskriften du følger ikke har midtmaske så øker du slik:

Strikk frem til maskemarkøren, øk en maske, øk en maske, strikk frem til neste maskemarkør og gjenta økningen der, gjør det samme ved alle de fire maskemarkørene.

På denne måten øker du 8 masker.

Ofte strikker du nå en runde vanlig (som oppgitt i oppskriften), før neste runde er ny økerunde.

Ulike måter å øke på

Det er vanlig å øke på ulike måter på høyre og venstre side av maskemarkøren, altså å øke til høyre og øke til venstre. Dette gir et pent mønster i strikkinga di.

Slik gjør vi det:

Du øker ved å lage en ny maske av den tråden som er mellom de to maskene på høyre og venstre pinne. 

Fra høyre side av markøren (øke til høyre) gjør du dette:

Stikk høyre pinne inn under tråden fra forsiden av strikketøyet. Vri høyre pinne mot høyre, og flytt masken over på venstre pinne. Stikk denne rett. 

venstre side av markøren (øke til venstre) gjør du det slik:

Stikk høyre pinne inn under tråden fra baksiden av strikketøyet, og vri pinnen mot venstre. Bruk venstre pinne og stikk denne inn i den nye løkka fra høyre side, så du får en ny maske på venstre pinne. Strikk denne rett. Erfarne strikkere gjør denne økningen i en rask bevegelse.

YouTube player

Ta av erme-maskene

Når du er ferdig med å øke skal strikketøyet deles opp. Vanligvis setter du nå alle ermemaskene over på hver sin tråd eller pinne, disse skal bli til ermer senere.

Neste steg er å strikke bolen. Strikk etter oppskriften, og når du kommer til første erm så er det vanlig å legge opp noen nye masker, for å kompensere for området under ermet. Legg opp det antallet masker som oppskriften ber om, og strikk til neste erme. Gjør det samme her.

Så er det bare å følge oppskriften og strikke ferdig bolen.

Ermene

Dette er et annet punkt som skiller ovenfra-og-ned-raglan fra nedenfra-og-opp raglan. På nedenfra og opp strikkes ermene hver for seg, og monteres gjennom raglanfellingen. På ovenfra og ned sitter ermene allerede på bolen, og skal strikkes ferdig med utgangspunkt i de maskene du har satt til side.

Du begynner derfor med det ene ermet, sett ermemaskene på en pinne. Så skal du legge opp nye masker (vanligvis samme antallet som du la opp for erme-åpningen på bolen). Så strikker du ferdig ermet etter oppskriften.

Når du kommer til vrangborden nederst på ermet så er det vanlig å felle en del masker, feks annenhver eller hver tredje maske.  Noen oppskrifter feller isteden jevn nedover ermet. Følg oppskriften.

Når du strikker ovenfra og ned er det lett å prøve genseren underveis og dobbeltsjekke lengde på både bol og ermer.

Montere

Tilslutt er det bare monteringen igjen: Fest alle tråder og sy sammen under ermene. Damp gjerne genseren og trekk litt i den så den får en fin fasong.

Lykke til!

Denne modellen er kort og vid. Raglanborden er en fin detalj.

Hei! Lurer du på noe?
Vi får dessverre ikke varsler på kommentarer, så hvis du vil ha raskt svar så send oss gjerne mail på sostrenemiljeteig@gmail.com så lover vi kjappere svartid! Lykke til med strikkingen til alle! 😀

Stikkord på denne siden
, , ,
mer fra Ellen Marie Miljeteig
Gamle påskemotiver
VI HAR samlet noen gamle påskekort og illustrasjoner.  Disse kan du laste...
Les mer
Bli med i diskusjonen. Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

    1. says: Ellen Marie Miljeteig

      Hei!
      Takk, så hyggelig at du synes det! Nei, dessverre. Det er en moderert versjon av en oppskrift vi har kjøpt. Det er et par år siden, så jeg husker dessverre hverken hvilken oppskrift eller hvordan vi endret den 🙂

Legg igjen en kommentar
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *