Lag egne espadrilles i skinn

Espadrilles (eller espadrillos på godt norsk,) finnes i alle mulige farger og mønstre. De er ofte  ganske enkle, og du lager raskt et par selv! Her ser du hvordan du lager et par i skinn.

 

Du trenger

  • Såler i din foretrukne størrelse (dette finner du for eksempel på Stoff og Stil)
  • Tynt bomullsgarn til å sy kantene med (vi brukte det som ble solgt i samme serie som sålene på Stoff og Stil)
  • En nål (med stort nok øye til garnet – obs, ikke for tykk nål)
  • En hulltang eller hullpipe (med mulighet for ca 1 mm stort hull), evt syl
  • Skinnsaks (eller sterk saks)
  • Fettpenn eller blyant
  • Resteskinn (Har du et gammelt plagg? Evt resteskinn på Sløyddetaljer eller skinn fra Stoff og Stil).

Slik gjør du

Finn inspirasjon

Begynn med å finne ut hvordan du ønsker at skoene skal bli. Det blir stor forskjell om du bruker hvit tråd, eller sort tråd, og om du bruker lyst eller mørkt skinn. Dersom du lurer på hvilke farger, strukturer eller modeller du skal velge, så har vi samlet noen fine sko på denne tavla på Pinterest.

Tegn av mønsteret

I sålepakka følger det med mønster til skoene. Vi synes det enkleste var å tegne av dette på matpapir, og så klippe ut dette i rett størrelse. Når dette er klart kan du tegne det av på skinnet.
Om du har en fettpenn kan du tegne av på forsiden av skinnet. Bruk evt en blyant, og tegn på baksiden av skinnet. Husk at tå-delen skal klippes ut både som rett vei og som speilvendt. Hel-delen er lik for begge føtter. Klipp ut til begge skoene.

Sy sålene

Å sy i skinn kan være ganske hardt. Derfor er det lurt å ta frem hulltanga, eller en hullpipe, og hulle før du begynner å sy. Hull rundt hele ytterdelen på skinn-stykkene, ca 0,5 cm inn på skinnet, og med ca 0,5 cm mellomrom. Bruk minst mulig hull, gjerne 1mm. (Alternativt kan du bruke skinnål, syl og fingerbøl, men det tar lenger tid.)

Skinndelene skal sys fast i såla med tungesting.
Begynn med hel-delen, og klipp en lang tråd av garnet.
Finn midten av sålen bak, og midten av skinn-delen. Stikk nåla gjennom hullet fra oversiden av skinnet. La nåla gå gjennom sålen, og ut igjen ca 0,5cm nedenfor. Dra igjennom ca. halvparten av tråden. (Resten bruker vi på å sy den andre veien etterpå).


Stikk nåla gjennom det neste hullet, og gjennom sålen på samme måte. Sørg for at tråden havner under nåla. Trekk tråden igjennom, og juster slik at stinget blir liggende på kanten av såla. Fortsett til du kommer til enden, fest tråden. Fortsett fra midten og ut den andre retningen.

Om du ikke har lagd tungesting før, kan du se denne videoen for hjelp! 

Slik ser tungestingene ut på hel-delen

 

Tå-delen sys på samme måte. Begynn på midten (obs – denne har en venstreside og en høyreside, sjekk mønsteret!), og sy fra midten og ut til den ene kanten. Når du møter det andre skinnstykket (fra hel-delen), syr du disse sammen slik at de overlapper (bruk hullene på begge delene når du syr). Gjenta med den andre siden.

Slik ser tådelen ut

 

 

Siden på skoen

Og lag en sko til!

Begge skoene

Plutselig har du et par!

Lillesøster er fornøyd med nye sko

(Mitt par passet dessverre lillesøster bedre, og ble snappet før de ble tatt i bruk. Brukertestingen så langt tyder på svært positiv respons.. sukk)

 

 

 

 

mer fra Ellen Marie Miljeteig
Lag ditt eget bilde med planeter
Vi har litt hekta på planeter, og ville gjerne lage et bilde...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *